Страница 1 от 2

Стаут ферментация

МнениеПубликувано на: 20 Апр 2016, 13:11
от busy2
Стаут с начална плътност 20P, дрожди нотингам доста повече от при други стилове, десети ден във ферментатора при 20 С, а плътността е поднала едва до 10Р. Ферментацията тръгна много силно като пяната преля извън съда, предролагам и част от дрождите.

До колко да чакам да спадне, за да бутилирам?
Трябва ли и допустимо ли е да се добавят още дрожди или само да чакам?

Поздрав.

Re: Стаут ферментация

МнениеПубликувано на: 20 Апр 2016, 14:14
от nikolay.illov
Изчакай още няколко дни и пак пиши, да видим каква ще я измислим
С какво измери тези 10°Р?

Re: Стаут ферментация

МнениеПубликувано на: 20 Апр 2016, 15:49
от busy2
с рефрактомер по Brix. Днес закупен на старо от OLX :)

Re: Стаут ферментация

МнениеПубликувано на: 20 Апр 2016, 15:58
от Steelheart
http://www.brewersfriend.com/hydrometer-temp/
Просто си направи корекцията спрямо това помагало. Не мога да намеря из форума къде беше таблицата на Виктор, с нея е песен...

Re: Стаут ферментация

МнениеПубликувано на: 20 Апр 2016, 16:22
от busy2
Благодаря. Въпросът е, че както и да коригирам, десет са си десет - много. Ще чакам.

Re: Стаут ферментация

МнениеПубликувано на: 20 Апр 2016, 16:24
от Steelheart
viewtopic.php?f=10&t=2468
Намерих темата, прочети тук, като гледам си приключил ферментацията

Re: Стаут ферментация

МнениеПубликувано на: 20 Апр 2016, 16:26
от st_jivko
А това прочете ли?По-специално екселската таблица:
http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=10&t=2468

Re: Стаут ферментация

МнениеПубликувано на: 20 Апр 2016, 16:46
от Martin
Корекцията не е за температурата а заради алкохола вътре. Ако в момента ти изкарва 10, реално в момента си на 3.3 Р. Няма какво да се притесняваш, готов си за бутилиране

Re: Стаут ферментация

МнениеПубликувано на: 20 Апр 2016, 17:03
от victoryvt
Ей, пусти и рефрактомери ...
Добре де, какво пречи да имаш под ръка и един прост захаромер ?
Да,10% по рефрактомер (от 20% начални) си е един много добър край на ферментацията, даже чак не ми се вярва толкова много да падне екстракта за стаут.
Ще стане сух стаут с почти 9% алкохол. А и още алкохол ще има от газировката.
Май към R.I.S. отива работата.

Re: Стаут ферментация

МнениеПубликувано на: 20 Апр 2016, 17:28
от cervesa
Чукча,както знаем,е първо писател,а после читател!