Първа варка - fail
Публикувано на: 04 Апр 2016, 16:50
И така,
Вчера правихме първата ни варка домашна бира, нещата не минаха по план, но няма да се откажем. Ще направя едно описание на процеса, за да помогнете евентуално с мнение, къде сме бъркали и какво трябва да подобрим.
500 гр. Пейл ейл и 500 грама пшеничен малц. - загряхме 3 литра вода до 55 градуса и изсипахме малца.
Плана беше: 50 гр - 30 мин, 62 гр - 30 мин, 72 гр - 10 мин. Изпитахме големи проблеми с поддържането на температурата, когато тенджерата е върху котлона (керамичен) температурата се вдигаше бързо, когато я махнем от котлона, спадаше бързо. Дори при котлон на ниска степен отново температурата се вдигаше защото самата повърхност все пак си е нагрята. Голямо мъчение варирахме с +/- 5 градуса на първия час от озахаряването. Направихме йодна проба - неуспешна. Държахме го още 20 минути на 63-70 градуса - пак неуспешна. Накрая вдигнахме до 72-75 градуса за 10 минути и продължихме с прецеждането. Използвахме торбата от магазина. Взехме проба пак от прецедената течност и като чели се получи, може би имаше леки отенъци на черно. Получихме около 7 литра прецедена течност.
Сложихме я да ври здраво, на 10 мин сложихме 5гр Магнум, 50 минути варене (много голяма част се изпари - можеби около 2-2,5 литра). Сложихме 5 грама Перла, вря още 10 минути и я охладихме на водна баня - отне ни около 20 минути да свалим температурата до ~22 градуса.
Когато първо отворих капака на охладената мъст ясно се виждаше пресичане и утайка. После стана мътно и не беше толкова видимо.
Тук може би ни беше и най голямата грешка. Бяхме стерилизирали фермататора (6л. туба за минерална вода) с разтвор на йодна тинктура във вода и после оплакнахме с дестилирана вода.
Нямахме тензух и решихме да прецеждаме от тенджерата в която варихме с маркуча с кран от магазина като използваме повторно торбатата от първото прецеждане. Естествено бяхме я измили, след това попарили с гореща вода, но все пак смятам, че замърсихме мъстта при преливането. Отделно загубихме още от мъстта и вместо да имаме 5 литра мъст (колкото смятахме първоначално) в крайна сметка напълнихме половината ферментатор (около 3л мъст). При прецеждането забелязах, че по дъното на тенджерата имаше неразстворен хмел - по всяка вероятност от ароматичния, добавен 10 минути преди махането от котлона - това нормално ли е? Също така мъстта имаше доста осезаема миризма на хмел и кафеникав цвят (което не мисля, че е правилно - все пак правим вайс бира. След първото прецеждане и преди варенето имахме доста по-приятен цвят)
Накрая изсипахме директно около 2,5 - 3 грама дрожди (Safbrew WB-06) и оставихме да ферментира (ако изобщо ще ферментира нещо).
И така - общо взето смятам първия ни опит за тотален провал в повече от едно направления:
- Не се справихме добре с поддържането на температурата (въпреки, че накрая като че ли имахме положителна йодна проба)
- Нямахме тензух за прецеждането във ферментатора, съответно заразихме мъстта с бактерии.
Следващата варка ще правим утре вечер. Мерките, които сме зели за подобрение.
- Смятаме да се придържаме към single infusion метод-а. Поддържането на една температура ще е по-лесно, отколкото на няколко.
- Ще вземем тензух. Как е най-добре да направим прецеждането във ферментатора? От охладената тенджера през тензуха и фуния директно в тубата или е хубаво да прецедим в друга дезинфекцирана теджера през тензух и след това с фуния във ферментатора?
- Взехме и Окорон 12, по-лесно ще стерилизираме с него.
Всякакви съвети ще са от полза!
Вчера правихме първата ни варка домашна бира, нещата не минаха по план, но няма да се откажем. Ще направя едно описание на процеса, за да помогнете евентуално с мнение, къде сме бъркали и какво трябва да подобрим.
500 гр. Пейл ейл и 500 грама пшеничен малц. - загряхме 3 литра вода до 55 градуса и изсипахме малца.
Плана беше: 50 гр - 30 мин, 62 гр - 30 мин, 72 гр - 10 мин. Изпитахме големи проблеми с поддържането на температурата, когато тенджерата е върху котлона (керамичен) температурата се вдигаше бързо, когато я махнем от котлона, спадаше бързо. Дори при котлон на ниска степен отново температурата се вдигаше защото самата повърхност все пак си е нагрята. Голямо мъчение варирахме с +/- 5 градуса на първия час от озахаряването. Направихме йодна проба - неуспешна. Държахме го още 20 минути на 63-70 градуса - пак неуспешна. Накрая вдигнахме до 72-75 градуса за 10 минути и продължихме с прецеждането. Използвахме торбата от магазина. Взехме проба пак от прецедената течност и като чели се получи, може би имаше леки отенъци на черно. Получихме около 7 литра прецедена течност.
Сложихме я да ври здраво, на 10 мин сложихме 5гр Магнум, 50 минути варене (много голяма част се изпари - можеби около 2-2,5 литра). Сложихме 5 грама Перла, вря още 10 минути и я охладихме на водна баня - отне ни около 20 минути да свалим температурата до ~22 градуса.
Когато първо отворих капака на охладената мъст ясно се виждаше пресичане и утайка. После стана мътно и не беше толкова видимо.
Тук може би ни беше и най голямата грешка. Бяхме стерилизирали фермататора (6л. туба за минерална вода) с разтвор на йодна тинктура във вода и после оплакнахме с дестилирана вода.
Нямахме тензух и решихме да прецеждаме от тенджерата в която варихме с маркуча с кран от магазина като използваме повторно торбатата от първото прецеждане. Естествено бяхме я измили, след това попарили с гореща вода, но все пак смятам, че замърсихме мъстта при преливането. Отделно загубихме още от мъстта и вместо да имаме 5 литра мъст (колкото смятахме първоначално) в крайна сметка напълнихме половината ферментатор (около 3л мъст). При прецеждането забелязах, че по дъното на тенджерата имаше неразстворен хмел - по всяка вероятност от ароматичния, добавен 10 минути преди махането от котлона - това нормално ли е? Също така мъстта имаше доста осезаема миризма на хмел и кафеникав цвят (което не мисля, че е правилно - все пак правим вайс бира. След първото прецеждане и преди варенето имахме доста по-приятен цвят)
Накрая изсипахме директно около 2,5 - 3 грама дрожди (Safbrew WB-06) и оставихме да ферментира (ако изобщо ще ферментира нещо).
И така - общо взето смятам първия ни опит за тотален провал в повече от едно направления:
- Не се справихме добре с поддържането на температурата (въпреки, че накрая като че ли имахме положителна йодна проба)
- Нямахме тензух за прецеждането във ферментатора, съответно заразихме мъстта с бактерии.
Следващата варка ще правим утре вечер. Мерките, които сме зели за подобрение.
- Смятаме да се придържаме към single infusion метод-а. Поддържането на една температура ще е по-лесно, отколкото на няколко.
- Ще вземем тензух. Как е най-добре да направим прецеждането във ферментатора? От охладената тенджера през тензуха и фуния директно в тубата или е хубаво да прецедим в друга дезинфекцирана теджера през тензух и след това с фуния във ферментатора?
- Взехме и Окорон 12, по-лесно ще стерилизираме с него.
Всякакви съвети ще са от полза!