Дрожди за бутилкова доферментация
Публикувано на: 02 Апр 2016, 11:52
Здравейте, колеги!
Миналата седмица бутилирах 2 различни бири отлежавали по месец и половина - два. И двете бири са извадени от маята след началната ферментация. Едната е пшенична, другата лагерна. Лагерната е избистряна с желатин.
След краткия увод идва и същината. При бутилирането използвах по 6,5 грама бяла захър на литър и за двете. Също така добавях и по няколко прашинки дрожди - Маури драфт за бутилкова доферментация, тъй като сметнах, че ще е почти невъзможно да се газират от остатъчните след отлежаването. Газирането става на стайна температура около 20 градуса.
Вчера (5 дни след бутилирането), охладих и отворих по една от двете бири и изненада - почти никаква газировка, и виждам дрождови прашинки да се лутат в течноста. Стори ми се странно, защото на предишните варки на бири със студено отлежаване от по 1-2 седмици, за 5 дена всичко се беше случило откъм газировката, дори без добавяне на допълнителни дрожди (факт е, че не съм ги и махал от маята де).
Логичното в случая е да изчакам още време, но въпросът ми е дали някой е имал опит с Маурите и какво да очаквам в крайна сметка?
*Дрождите съм ги съхранявал в хладилник.
И още едно питане, като така или иначе съм отворил темата - имали ли сте проблем с пяната след бистрене с желатин?
Благодарско, колеги
Миналата седмица бутилирах 2 различни бири отлежавали по месец и половина - два. И двете бири са извадени от маята след началната ферментация. Едната е пшенична, другата лагерна. Лагерната е избистряна с желатин.
След краткия увод идва и същината. При бутилирането използвах по 6,5 грама бяла захър на литър и за двете. Също така добавях и по няколко прашинки дрожди - Маури драфт за бутилкова доферментация, тъй като сметнах, че ще е почти невъзможно да се газират от остатъчните след отлежаването. Газирането става на стайна температура около 20 градуса.
Вчера (5 дни след бутилирането), охладих и отворих по една от двете бири и изненада - почти никаква газировка, и виждам дрождови прашинки да се лутат в течноста. Стори ми се странно, защото на предишните варки на бири със студено отлежаване от по 1-2 седмици, за 5 дена всичко се беше случило откъм газировката, дори без добавяне на допълнителни дрожди (факт е, че не съм ги и махал от маята де).
Логичното в случая е да изчакам още време, но въпросът ми е дали някой е имал опит с Маурите и какво да очаквам в крайна сметка?
*Дрождите съм ги съхранявал в хладилник.
И още едно питане, като така или иначе съм отворил темата - имали ли сте проблем с пяната след бистрене с желатин?
Благодарско, колеги