Страница 1 от 2

Дрожди за бутилкова доферментация

МнениеПубликувано на: 02 Апр 2016, 11:52
от Mihail
Здравейте, колеги!
Миналата седмица бутилирах 2 различни бири отлежавали по месец и половина - два. И двете бири са извадени от маята след началната ферментация. Едната е пшенична, другата лагерна. Лагерната е избистряна с желатин.
След краткия увод идва и същината. При бутилирането използвах по 6,5 грама бяла захър на литър и за двете. Също така добавях и по няколко прашинки дрожди - Маури драфт за бутилкова доферментация, тъй като сметнах, че ще е почти невъзможно да се газират от остатъчните след отлежаването. Газирането става на стайна температура около 20 градуса.
Вчера (5 дни след бутилирането), охладих и отворих по една от двете бири и изненада - почти никаква газировка, и виждам дрождови прашинки да се лутат в течноста. Стори ми се странно, защото на предишните варки на бири със студено отлежаване от по 1-2 седмици, за 5 дена всичко се беше случило откъм газировката, дори без добавяне на допълнителни дрожди (факт е, че не съм ги и махал от маята де).
Логичното в случая е да изчакам още време, но въпросът ми е дали някой е имал опит с Маурите и какво да очаквам в крайна сметка?
*Дрождите съм ги съхранявал в хладилник.
И още едно питане, като така или иначе съм отворил темата - имали ли сте проблем с пяната след бистрене с желатин?

Благодарско, колеги :)

Re: Дрожди за бутилкова доферментация

МнениеПубликувано на: 02 Апр 2016, 13:10
от victoryvt
Маури Брю Драут имат нужда да се рехидратират във вода доста повече време от другите. Това го забелязах от собствен опит, тъй като ги ползвам напоследък за основна ферментация.
Даже и след час -два все още се забелязват пръчици от неразтворени дрожди.
Друсането помага доста.
Освен това са и по-бавни като старт на ферментацията, но си я довършват в нормален срок.
Ще трябва да им дадеш малко зор - преобръщане на бутилките ежедневно по веднъж дваж докато тръгне газировката.
За следващ опит с тях - първо направи рехидриране във вода за 20 мин. , разбъркай, внеси и захарта и чак тогава се занимавай с източването на бирата и смесването със захарния сироп и дрождите.
Докато не видиш добра суспензия от дрожди, по-добре не я вливай.

Re: Дрожди за бутилкова доферментация

МнениеПубликувано на: 03 Апр 2016, 17:00
от dandilov
При мен тия "Маури Брю Драут" завършиха успешно основната ферментация, без странични миризми. Платото от 14,8 го свалиха на 3,5 за 5 дни.
Макар в началото да се бях шашнал, понеже 12 часа след посяването бяха станали като някаква гъба на повърхността на ферментатора:
20160207_112555_1111.jpg
20160207_112714_1111.jpg

По-късно всичко мина успешно.
Но,
после ми скапаха бутилковата доферментация!
Газировка - нулева на всички бутилки! А дрождите седят на парцали вътре и съвсем не падат на дъното в компактна утайка, а са и по стените на бутилката. И при най-малкото разклащане на бутилката, почват да плуват в целия обем.:
20160401_192945_1111.jpg

Установих, че като разклатя по-енергично бутилките и ги върна за 6 часа в хладилника, всичко пада на дъното.
Вчера запретнах ръкави, отворих всички бутилки, изтеглих бистрата част от всяка бутилка и пребутилирах наново със захар и дрожди F2.
Сега чакам и стискам палци да стане газировката... :roll:

Re: Дрожди за бутилкова доферментация

МнениеПубликувано на: 04 Апр 2016, 20:07
от Clarion
victoryvt написа:Маури Брю Драут имат нужда да се рехидратират във вода доста повече време от другите.

Колко "повече" време?

Re: Дрожди за бутилкова доферментация

МнениеПубликувано на: 05 Апр 2016, 09:10
от victoryvt
Последния път като си правих министартера дори и след час в него пак се виждаха "пръчици".
И все пак успешно заквасих 110л. с 40гр. дрожди в 1л. пивна мъст след 3 часа в министартера, който вече беше се запенил.
Ферментацията тръгна малко след 24-тия час и свърши между 72-ия и 96-тия час (4 -то денонощие) при около 19гр. вътре (околна 12-13 и изолиран бидон)
В момента още не съм я кегирал, но днес вечерта ще го правя, а междувременно налях 1л. в ПЕТ бутилка и я газирах със захар - вече е готова :
маури-драут.jpg

Вижда се добре как изглежда седимента в бутилката - плътна бяла утайка от дрожди. Трудно се размива при клатене и после пак пада така.

Дандилов - това на снимката не са дрожди, просто някаква утайка от нещо, ама какво - ти ще кажеш.

Re: Дрожди за бутилкова доферментация

МнениеПубликувано на: 05 Апр 2016, 15:54
от dandilov
Много мислих дали е нещо друго, но не виждам какво може да е, защото преди бутилирането бях откалил след основната ферментация и след това - една седмица отлежаване в хладилник за избистряне. Бутилирах идеално бистра бира, а за газировка ползвах малцов екстракт и 10-на прашинки дрожди ("Маури Брю Дараут") на бутилка.
На вкус и мирис не се наблюдават никакви признаци на зараза, а вътре парцали...

Re: Дрожди за бутилкова доферментация

МнениеПубликувано на: 05 Апр 2016, 17:38
от victoryvt
И как от 10-тина прашинки ще станат толкова много ?
Имай пред вид че те в бутилката не се размножават както в основния ферментатор - просто няма кислород, освен ако не си вкарал.

Re: Дрожди за бутилкова доферментация

МнениеПубликувано на: 05 Апр 2016, 20:17
от dandilov
Ами не знам какво става, но с други дрожди не съм имал такова чудо...
След няколко дни ще видя как ще е повторната газировка с другите дрожди и ще пиша.

Re: Дрожди за бутилкова доферментация

МнениеПубликувано на: 05 Апр 2016, 21:12
от cervesa
Колоидно помътняване?!

Re: Дрожди за бутилкова доферментация

МнениеПубликувано на: 05 Апр 2016, 21:34
от Mihail
На същото положение съм като колегата dandilov. При мен не е точно като на парцали, но разклатя ли малко бутилката и всичко се вдига веднага и става грозно. След известно време се утаяват и бирата се избистря... ама е мъка тази газировка.Според мен изобщо не може да се говори за проблем с колоидна стабилност в този случай. Отворих по още една в неделята и има подобрение (газировка), а като че ли и "парцалите" бяха малко по-залепнали. За жалост няма нищо общо със снимката на Виктор от PET бутилката (каквито обикновено ми се получават и на мен...). Друсам всеки ден от събота насам и утре ще отварям за порден тест на газировка и седиментация.
Благодаря на всички за включванията, ще пиша ако имам повече информация по темата. :)