Страница 1 от 1

Интересна бира, интересна зараза

МнениеПубликувано на: 30 Мар 2016, 19:51
от DNA
Здравейте, колеги!

Миналия петък варих следния шоколадов стаут експеримент.

Pale Ale Malt 2.4kg
Caramunich Malt 0.4kg
Carafa 2 0.4kg
Печен ечемик 150гр.

Маш ин 10 литра вода на около 75 градуса, температурата пада на около 68 и задържам за 1 час.
10 минути на 72
Маш аут на 78.

Промиване с 13 литра вода.

Варя 90 минути.

Внасям Crystal хмел още при завиране и 30 минути преди края. Търся около 25 IBU.

Няколко минутки преди края на варенето внасям и 160 грама какао и 250 грама лактозa.

Охлаждам до стайна температура, прецеждам ( голям ужас с това какао) и засявам Nottingham дрожди със стартер.

Ферментацията започна още същата вечер. На следващия ден беше в разгара си. Имаше доста плътна пяна отгоре.

На края на втория ден ферментацията беше започнала да стихва, но пяната се беше превърнала в каймак с мехури. Честно казано изглежда направо гнусно, защото е кафява от какаото.

Реших, че е зараза и започнах да се ровя за снимки на заразени бири. Разгледах десетки снимки на най-разнообразни диви дрожди, но такова чудо другаде не видях. Отворих ферментора за да помириша бирата, но не мирише на нищо друго освен бира. Дори се възползвах от супер-обонянието на бременната ми жена, но и тя не долови нотки нито на лепило, нито на кисело зеле.

Вижте и преценете сами.

IMG_0237.JPG

IMG_0234.JPG

IMG_0233.JPG

Re: Интересна бира, интересна зараза

МнениеПубликувано на: 31 Мар 2016, 08:26
от victoryvt
Според мен няма никаква причина за тревога.
Пяната може да изглежда всякак - от стандартната пухкава бяла пяна на светлиъте бири до тъмна при стаута. Отделно дето тук имаш внесено какао и лактоза.
Покафеняването на пяната в края на най-бурната ферментация е обичайно и не е проблем, а големите балони са най-вероятно от какаото, защото може би внася и някакви мазнини.
Ще разбереш после по вида на пяната в чашата.
И още нещо - една зараза си личи още в началото - вместо дрождите ферментират бактериите и веднага замирисва на кисело, на развалено и т.н.
Другия вариант за зараза е чак след нормалната ферментация - дрождите са надделели по време на нея, но след края й отслабват и тогава бактериите се засилват - тогава обикновено проблемът се появява след източването на бирата в кегове или за вторична - появява се пелена (като цветясало вино) и мирише на оцет - защото се развиват оцетно-кисели бактерии - ядат малкото алкохол и го правят на вода и оцетна киселина.
Тъй че в твоя случай единствено може да има влияние на диви дрожди при недобра стерилност на стартера, но ме съмнява.
Нотингам-дрождите са със средна "буйност", но при добро заквасване за два три дена изферментират средни бири.

Re: Интересна бира, интересна зараза

МнениеПубликувано на: 31 Мар 2016, 10:00
от DNA
Благодаря за коментара, Викторе!

Стартера беше в стерилизирана чаша с преварена вода и 2 супени лъжици захар.

Мислих много къде може да съм сгрешил, но единствения ми пропуск беше, че не покрих бирата докато я охлаждах. Всичко което е докоснало бирата след варене първо е било добре изплакнато или накиснато в окорон финк.

И на мен тази пяна не ми прилича на зараза, но до сега не бях виждал такова чудо.

Re: Интересна бира, интересна зараза

МнениеПубликувано на: 11 Апр 2016, 15:07
от DNA
Виктор се оказа прав. Бирата не беше заразена. Вчера я пробвах и има съвсем нормален вкус. Пяната отгоре най-вероятно се е получила от лактозата.

Re: Интересна бира, интересна зараза

МнениеПубликувано на: 02 Дек 2016, 14:04
от lhristov
DNA написа:Внасям Crystal хмел още при завиране и 30 минути преди края. Търся около 25 IBU.



Колега, би ли казал какво е количеството на хмела?
Благодаря предварително!