Нагревател или котлон за варене ?
Публикувано на: 29 Мар 2016, 11:04
Здравейте,
С двама приятели най-накрая събрахме смелост да вземем необходимото оборудване за да направим първата си варка домашна бира. Всичко необходимо сме поръчали от електронния магазин, но не сме взели пакета защото ще започнем с по-малко количество + това смятаме да не използваме серпентина, а водна баня.
Ето и какво сме добавили в количката: Лаутертюн, казан 21 л (30х30см), съд за ферментация 19 литра, воден клапан, термометър, хидрометър, малц, дрожди, хмел.
Това което ни остана е да измислим с какво точно да варим. Смятаме всичко да вършим в мазето. Може варенето да се прави в апартамента в кухнята, но съдът, който сме поръчали е 21 литра и затова според мен ще е трудничко там. Видях, че в магазина има нагревател, който е за бидони от 50 до 100 литра. Знам, че с него без проблем ще направим озахаряването, но не знам дали ще можем да варим само с него ? Вие как процедирате, газови котлони ли използвате? Ако купим преносим електрически котлон ще бъде ли достатъчно мощен ?
И още един въпрос: Водата за проточване, която се загрява до 78 градуса, в какъв съд я загрявате. Втори казан със същата големина като този за варене ?
Благодаря предварително за отговорите!
С двама приятели най-накрая събрахме смелост да вземем необходимото оборудване за да направим първата си варка домашна бира. Всичко необходимо сме поръчали от електронния магазин, но не сме взели пакета защото ще започнем с по-малко количество + това смятаме да не използваме серпентина, а водна баня.
Ето и какво сме добавили в количката: Лаутертюн, казан 21 л (30х30см), съд за ферментация 19 литра, воден клапан, термометър, хидрометър, малц, дрожди, хмел.
Това което ни остана е да измислим с какво точно да варим. Смятаме всичко да вършим в мазето. Може варенето да се прави в апартамента в кухнята, но съдът, който сме поръчали е 21 литра и затова според мен ще е трудничко там. Видях, че в магазина има нагревател, който е за бидони от 50 до 100 литра. Знам, че с него без проблем ще направим озахаряването, но не знам дали ще можем да варим само с него ? Вие как процедирате, газови котлони ли използвате? Ако купим преносим електрически котлон ще бъде ли достатъчно мощен ?
И още един въпрос: Водата за проточване, която се загрява до 78 градуса, в какъв съд я загрявате. Втори казан със същата големина като този за варене ?
Благодаря предварително за отговорите!