Страница 1 от 2

Нагревател или котлон за варене ?

МнениеПубликувано на: 29 Мар 2016, 11:04
от Bra1nSicK
Здравейте,

С двама приятели най-накрая събрахме смелост да вземем необходимото оборудване за да направим първата си варка домашна бира. Всичко необходимо сме поръчали от електронния магазин, но не сме взели пакета защото ще започнем с по-малко количество + това смятаме да не използваме серпентина, а водна баня.

Ето и какво сме добавили в количката: Лаутертюн, казан 21 л (30х30см), съд за ферментация 19 литра, воден клапан, термометър, хидрометър, малц, дрожди, хмел.

Това което ни остана е да измислим с какво точно да варим. Смятаме всичко да вършим в мазето. Може варенето да се прави в апартамента в кухнята, но съдът, който сме поръчали е 21 литра и затова според мен ще е трудничко там. Видях, че в магазина има нагревател, който е за бидони от 50 до 100 литра. Знам, че с него без проблем ще направим озахаряването, но не знам дали ще можем да варим само с него ? Вие как процедирате, газови котлони ли използвате? Ако купим преносим електрически котлон ще бъде ли достатъчно мощен ?

И още един въпрос: Водата за проточване, която се загрява до 78 градуса, в какъв съд я загрявате. Втори казан със същата големина като този за варене ?

Благодаря предварително за отговорите!

Re: Нагревател или котлон за варене ?

МнениеПубликувано на: 29 Мар 2016, 12:16
от victoryvt
Видях, че в магазина има нагревател, който е за бидони от 50 до 100 литра.

Това е за топлене на мъст по време на ферментация и е с мощност 17 вата.
Ползва се за покачване на температурата с по един два градуса на ден ...
На вас ви трябва мощност 2 кВата - примерно бързовар или газов котлон.
В мазетата обикновено има само крушка за светлина, няма контакти. Освен това и тази единствена крушка е закачена на общия електромер на входа и ако си извадите жици от нея (което не е добре, защото не е предвидено за повече от 1 кват) - ще навъртате ток на общия електромер и съседите ви ще се сърдят.
На газ може , ама в мазето ще ви липсва въздух. Освен ако не е с прозорец.
Водата може да се топли всякак - в кофа с бързовар, на газ, с елетрическа кана, да се източи от бойлер и т.н.
Според мен е добре да преосмислите идеята за мазето :)

Re: Нагревател или котлон за варене ?

МнениеПубликувано на: 29 Мар 2016, 12:30
от dr_slavov
Отговор на втория въпрос.
По-лесния (и по-скъп) вариант е с втори казан. Аз работя с един. Загрявам водата за промиване в казана за варене. Пивната мъст я събирам във ферментора, но може да се използват всякакви кофи и легени. След като приключа с промиването връщам всичко в казана. Докато трае варенето имаш достатъчно време да измиеш и дезифекцираш ферментора. Използвам първата гореща вода от серпентината за измиването му.
Има и още един вариянт. Ако имаш хладилна чанта, прехвърляш водтата за промиване от казана в нея. Тя подържа Т на промивната вода, а пък казана ти е свободен да точиш директно в него. Ако промиването се проточи, може да се наложи да се вдигне Т на водата в хладилната чанта. Използвам кана за гореща вода. Завирам в нея 2 л и добавям в докато се върна на 78-80.

Re: Нагревател или котлон за варене ?

МнениеПубликувано на: 29 Мар 2016, 12:54
от daniel.trifonov
Привет и добре дошъл!

Аз процедирам така за около 20л варка. Вашата ще е по-малка, защото съдът ви е 21л, а от него се изпарява доста и има гореща и студена утайка (hot brake & cold brake), както и хмелови частици. Личното ми мнение е, че е по-добре да се вземе 30л казан. Разликата в цената е минимална.
Действието се случва в кухнята. Озахарявам на газов котлон, като стените и капака на съда, в който озахарявам са малко или много топлоизолирани. Увил съм едно тънко одеало на 4 ката около тенджерата и съм метнал нещо на капака.
Така загубата на топлина е намалена и по-рядко доподгрявам по време на озахаряването. Трябва да се внимава да не се запали одеалото от горещите газове на пламъка, които се издигат отстрани на тенджерата. За това използвам алуминиево фолио като екран за топлината.

Докато приключва озахаряването съм сложил една 6л тенджера с вода да се загрява от ел. нагревател 2кВт (бързовар). В нея си подгрявам водата за промиване. Взимам един литър загрята вода и внимателно я наливам върху триците. След което отново добавям един литър студена вода в тенджерата.
Скоростта на загряване с бързовара е малко по-висока от скоростта на изтичане на моя съд за прецеждане и от време на време изключвам бързовара.
Варя с 2кВт бързовар, като съда отново е изолиран. Загрявам успоредно и с газовия котлон докато заври, след което оставам само на бързовара. Мощността му е малко повече от колкото ми се иска, но върши работа.
След като поври 15 мин слагам капака отгоре, но оставям поне 1/3 от площта открита, за да може да се изпарява вода и каквото друго трябва да се изпаравя. По-този начин намалявам интензивността на изпарението. Може също да се махле топлоизолацията на съда или да се ползва по-малка мощност на източника на топлина. Понеже все още не съм си направил регулатор за мощност, процедирам с капака и изолацията.
Изпарява се голямо количество вода - около 10% от варката и по решетките на аспиратора кондензира влага. Не е добре да капе обратно във варката.

Ако си гледал този нагревател: http://beer-bg.com/index.php?main_page= ... cts_id=267 то той няма достатъчна мощност. Той е само за поддържане на температурата на ферментация, ако в помещението е много студено. обикновено се ползва за ферментацията на виноматериал.

Re: Нагревател или котлон за варене ?

МнениеПубликувано на: 29 Мар 2016, 13:31
от Bra1nSicK
Благодаря много за изчерпателните отговори!

Мазето ми е около 15-20 кв.м. с прозорец (за съжеление не се отваря изцяло, защото има тръба, която пречи). Мисля, че има и контакт, но не съм 100% сигурен, ще сляза да погледна онтово. Резервният вариант за който се сещам е да набавим оборудването и да варим на село, на печката с дърва? Там ще имаме доста повече пространство да се развихрим :D

За подгряване може да използваме бързовар, а за бурното варене селската печка мисля, че ще свърши добра работа. Ако бързовара е достатъчен може и само него да ползваме. Какво мислите?

Re: Нагревател или котлон за варене ?

МнениеПубликувано на: 29 Мар 2016, 13:35
от victoryvt
Става, аз и в момента варя с два бързовара.
Само за качване от пауза на пауза при озахаряването не става с бързовар, но става с вливане на вряла вода (сгрята с бързовар).

Re: Нагревател или котлон за варене ?

МнениеПубликувано на: 29 Мар 2016, 13:50
от Bra1nSicK
victoryvt написа:Става, аз и в момента варя с два бързовара.
Само за качване от пауза на пауза при озахаряването не става с бързовар, но става с вливане на вряла вода (сгрята с бързовар).


Ако имаме 4кг малц и 12 литра вода и доливам вряла вода от бързовар няма ли да се прецака съотношението, което трябва да е 1:3 ?

Re: Нагревател или котлон за варене ?

МнениеПубликувано на: 29 Мар 2016, 14:54
от daniel.trifonov
Това съотношение не е токова важно. Има само перпоръчителен характер. Може да започнеш с първа температурна пауза при съотношение 1:2 или дори 1:1,8.
Ето един много удобен калкулатор: http://www.brewersfriend.com/mash/
Хубаво е да имаш по-голямо количество подготвена вода за доливане, за да може да постигнеш желаната, ако все пак пресметнатото не ти достигне.

Re: Нагревател или котлон за варене ?

МнениеПубликувано на: 29 Мар 2016, 22:16
от Bra1nSicK
В крайна сметка решихме, че като за първа варка е по-добре да започнем с по-малки количества. Ще започнем с 2 партиди от по 5-6 литра в домашни условия, една pale ale и една weizen. Пожелайте успех! :?
Надяваме се да добием опит, че все пак лятото предстои Европейско първенство! :D

Re: Нагревател или котлон за варене ?

МнениеПубликувано на: 29 Мар 2016, 23:02
от karakondjul
Успех!
Имайте предвид, че при малки варки много материал заминава при варенето. Особено ако ври бясно.
В този форум масово се посочва 90 мин за варене което е най-добре (май) , но от западните забелязах, че варят 60 мин и аз последвах този пример. Ако ползвате бързовар едно наум - при един стаут бързовара "загори" мъстта и полепна по него. Все още не знам защо стана така.