Много ниска захарност!
Публикувано на: 19 Мар 2016, 22:31
Здравейте,
като новобранец дойде и моя ред да искам помощ
На 5-тата варка нещата нещо не станаха по план. Всичко беше наред, докато не започнах да промивам малца. 13 литра беше всичко, след което при промиването първите 5 литра бяха с 16 захарност. Но след това крайната захарност се оказа 8. Това е захарността, след варенето
Явно при промиването нещо е станало. Промивам малца в пластмасов съд, в който съм си направил на дъното нещо като сито от металната обвивка на маркуч за вода под налягане. Това всичко влиза в кран и става перфектно с него... до сега поне де ))
Забелязах, че от едната страна "металното сито" се беше вдигнало горе и явно промиването не ми е било ефикасно. Всички температури са спазени. Промивам със 78 градуса вода. Значи 1/4 беше водата за промиването, 1/3 при озахаряването. Предишната ми варка я правих по абсолютно същия начин и нямаше никакъв проблем. Не знам къде точно е причината, но крайният резултат е - във ферментатора си имам близо 10л сок с 8 захарност.
Какво мога да направя? Да го оставя така или да му добавя малко захар, или де да знам... Моля ви за съвет!
като новобранец дойде и моя ред да искам помощ
На 5-тата варка нещата нещо не станаха по план. Всичко беше наред, докато не започнах да промивам малца. 13 литра беше всичко, след което при промиването първите 5 литра бяха с 16 захарност. Но след това крайната захарност се оказа 8. Това е захарността, след варенето
Явно при промиването нещо е станало. Промивам малца в пластмасов съд, в който съм си направил на дъното нещо като сито от металната обвивка на маркуч за вода под налягане. Това всичко влиза в кран и става перфектно с него... до сега поне де ))
Забелязах, че от едната страна "металното сито" се беше вдигнало горе и явно промиването не ми е било ефикасно. Всички температури са спазени. Промивам със 78 градуса вода. Значи 1/4 беше водата за промиването, 1/3 при озахаряването. Предишната ми варка я правих по абсолютно същия начин и нямаше никакъв проблем. Не знам къде точно е причината, но крайният резултат е - във ферментатора си имам близо 10л сок с 8 захарност.
Какво мога да направя? Да го оставя така или да му добавя малко захар, или де да знам... Моля ви за съвет!