Страница 1 от 1

лека утайка във ферментатора

МнениеПубликувано на: 13 Мар 2016, 11:23
от gu100
Здравейте искам да попитам нормално ли е наличието на толко утайка във ферментатора ?

Re: лека утайка във ферментатора

МнениеПубликувано на: 13 Мар 2016, 11:40
от gu100
В момента е леко спаднала и тече бурна ферментация

Re: лека утайка във ферментатора

МнениеПубликувано на: 13 Мар 2016, 17:42
от victoryvt
За количеството бира е доста, което навява на мисълта че не са прецедени добре горещите и студените утайки след варката.
Изчакай да приключи ферментацията и веднага откалявай или направо бутилирай. Колкото по-дълго време се задържа бирата върху тази утайка, толкова по-голяма вероятност има да се развие някоя бактерия и да вкисне бирата.
Има и друг подход - да се източи бирата над утайката след ферментацията в друг съд и той да се внесе в хладилник или хладилна витрина за седмица за да се избистри (и в него да падне още малко утайка) и чак след това да се бутилира с добавка на захар.
Трябва да се спазва маниакална хигиена,защото след ферментацията бирата е силно податлива на зарази,а дрождите ден след ден отмират и се утаяват в утайка.
Ако се прекали с избистрянето има опасност да няма достатъчно жизнени клетки за газировката в бутилката.
Но като първа реакция спрямо дебелата утайка, за следващата варка трябва да се изчака да паднат утайките след охлаждането и да се изтегли само бистрото над тях, а накрая мътното с утайките да се прецеди добре през стерилен тензух или торбата от магазина.

Re: лека утайка във ферментатора

МнениеПубликувано на: 14 Мар 2016, 09:23
от gu100
Ще изчакам да свърши ферментацията и ще я сложа в друг съд за седмица в хладилника. А след тази седмица във хладилника после когато бутилирам трябва ли да я оставя на стайна температура или мога направо да я разливам в бутилките ?

Re: лека утайка във ферментатора

МнениеПубликувано на: 14 Мар 2016, 10:02
от victoryvt
Ако няма да се добавят дрожди няма значение температурата.
Вадиш, пълниш (с добавка на захар) и затваряш. След това бутилките ще добият стайна темп. и газировката ще започне.
Обаче с някои щамове дрожди може да има проблем с прекалено бързо утаяване (S-04 например) и да няма достатъчно дрожди за газировката. Това ще се разбере ако няколко дена след бутилирането не започне газиране.
Добра практика е да се бутилира в поне една ПЕТ бутилка (пластмасова), за да се следи на пипане газировката - бутилката става твърда.

Re: лека утайка във ферментатора

МнениеПубликувано на: 15 Мар 2016, 12:54
от gu100
Сега ферментацията върви съвсем леко ,вече мога ли да премествам течността над утайката в друг съд за в хладилника?

Re: лека утайка във ферментатора

МнениеПубликувано на: 15 Мар 2016, 17:44
от karakondjul
Ето сходен мой проблем . При мен вкисването започна ден-два преди да пренеса бирата в хладилника. Иначе покупката на жълтата торбичка е може би следващото най-добро (след лаутертюн-а) в което съм инвестирал от към оборудване за момента. Дори не чакам да паднат утайките след охлаждане а направо минавам през нея.

Re: лека утайка във ферментатора

МнениеПубликувано на: 18 Мар 2016, 00:04
от mirix
gu100 ти утайката я остави, ами защо ти е толкова празен ферментатора? Най много въздушно пространство 2/3 от общото количество. като гледам, че имаш няколко поста ДА. Напълно нормално е да имаш толкова утайка без оборудване и серпентина за охлаждане. Дерзай с напредване във варките и времето ще се изчистят нещата. Аз сега имам толкова утайка при 100 л. варка :clap:

Re: лека утайка във ферментатора

МнениеПубликувано на: 19 Мар 2016, 12:24
от gu100
Съвсем начинаещ съм в домашното пивоварство и още не съм почнал да си правя по-големи варки :) иначе бирата я прехвърлих в друг съд и от 3 дни е в хладилника и се избистри доста