Страница 1 от 3

Ферментацията не започва

МнениеПубликувано на: 07 Мар 2016, 10:42
от karakondjul
Здравейте,

Вчера направих втората си варка, която по мое мнение мина добре. Крайния екстракт бе 15P. И посях с дрожди (10гр нотингам за 18л пивна мъст) директно във ферментатора и го метнах в килера където температурата е 19 градуса. След 3-4 часа едвам забележимо на дълги интервали от въздушния клапан взе да бълкува. В момента 18 часа след посяването нищо не се случва. При предната варка по това време всичко протичаше нормално. Това, което не направих този път е да аерирам, а просто изсипах мъстта от високо.

Ако нещо пропускам като информация моля да ме коригирате.

Изображение

Re: Ферментацията не започва

МнениеПубликувано на: 07 Мар 2016, 12:41
от victoryvt
Със или без аериране ферментация трябва да тръгне.
Изчакай да мине поне едно цяло денонощие от заквасването и тогава го мисли, засега е рано за притеснения.
тази снимка от кога точно е (колко време след заквасването) ?
Че нещо не ми харесва вида на "пяната" ...

Re: Ферментацията не започва

МнениеПубликувано на: 07 Мар 2016, 12:48
от karakondjul
Тази пяна започна да се образува час след посяване на дрождите, а снимката е 18 часа по-късно

Re: Ферментацията не започва

МнениеПубликувано на: 07 Мар 2016, 21:38
от karakondjul
Това са снимки 28 часа след посяване на дрождите. В клапана няма движение

Изображение
Изображение
Изображение

Някой предположения какво да правя или да си чакам?

Re: Ферментацията не започва

МнениеПубликувано на: 07 Мар 2016, 23:10
от SDS
Според мен бирата си ферментира. Може да ти изпуска от някъде и за това да не бълбука водния клапан. Ще се засили още ферментацията. Някой дрожди се активират малко по-бавно особенно ако не е добре аерирана мъста. Щом не мирише на вкиснало и няма гаден вкус значи всичко е на ред трябва и време.

Re: Ферментацията не започва

МнениеПубликувано на: 07 Мар 2016, 23:18
от karakondjul
Въобще не съм аерирал. Посях дрождите и след 10-15 минути леко завъртях бутилката с идеята мъстта да залее дрождите.
На първата варка направих стартер - 200мл вода на около 25 градуса и 1 лъжица захар и след 15 минути ги метнах във ферменатора, ама тоя път просто изключих.

Re: Ферментацията не започва

МнениеПубликувано на: 07 Мар 2016, 23:20
от karakondjul
Щом не мирише на вкиснало и няма гаден вкус значи всичко е на ред трябва и време


Еми това не го знам. От клапана не мирише. Освен да отворя тапата и да видя какво е положението?

Re: Ферментацията не започва

МнениеПубликувано на: 08 Мар 2016, 08:16
от SDS
Остави я да си изферминтира бурната ферментация като падне пяната изнери плътността и тогава я опитай ако искаш. Не мисля, че има проблем с тази варка.
Ако нямаш помпичка за въздух за аквариум просто я наливаи така в ферментатора, че да се запени и посяваш дрождите отгоре вътху пяната и те си знаят работата от там на татък.

Re: Ферментацията не започва

МнениеПубликувано на: 08 Мар 2016, 10:07
от victoryvt
Ти сигурен ли си че са Нотингам тези дрожди ?
Пяната ми прилича като от Маури Брю Драут ..
Което не е лошо де :)
Ще стане супер бистра бира с тях.
Не се вижда добре на снимките, но мисля че си върви ферментацията. Провери си клапана.

Re: Ферментацията не започва

МнениеПубликувано на: 08 Мар 2016, 11:01
от karakondjul
Ти сигурен ли си че са Нотингам тези дрожди ?


Ами такива поръчах. Ако си ми пратил други :D

Иначе ферментацията мисля тече. Явно капачката на бутилката не хваща добре въпреки, че при затваряне видимо добре уплатнява. Надявам се това не е проблем?

Това е положението към момента


Click here to learn how to add YouTube Videos to your phpBB forum