Вчера направих втората си варка, която по мое мнение мина добре. Крайния екстракт бе 15P. И посях с дрожди (10гр нотингам за 18л пивна мъст) директно във ферментатора и го метнах в килера където температурата е 19 градуса. След 3-4 часа едвам забележимо на дълги интервали от въздушния клапан взе да бълкува. В момента 18 часа след посяването нищо не се случва. При предната варка по това време всичко протичаше нормално. Това, което не направих този път е да аерирам, а просто изсипах мъстта от високо.
Ако нещо пропускам като информация моля да ме коригирате.
Re: Ферментацията не започва
Публикувано на: 07 Мар 2016, 12:41
от victoryvt
Със или без аериране ферментация трябва да тръгне. Изчакай да мине поне едно цяло денонощие от заквасването и тогава го мисли, засега е рано за притеснения. тази снимка от кога точно е (колко време след заквасването) ? Че нещо не ми харесва вида на "пяната" ...
Re: Ферментацията не започва
Публикувано на: 07 Мар 2016, 12:48
от karakondjul
Тази пяна започна да се образува час след посяване на дрождите, а снимката е 18 часа по-късно
Re: Ферментацията не започва
Публикувано на: 07 Мар 2016, 21:38
от karakondjul
Това са снимки 28 часа след посяване на дрождите. В клапана няма движение
Някой предположения какво да правя или да си чакам?
Re: Ферментацията не започва
Публикувано на: 07 Мар 2016, 23:10
от SDS
Според мен бирата си ферментира. Може да ти изпуска от някъде и за това да не бълбука водния клапан. Ще се засили още ферментацията. Някой дрожди се активират малко по-бавно особенно ако не е добре аерирана мъста. Щом не мирише на вкиснало и няма гаден вкус значи всичко е на ред трябва и време.
Re: Ферментацията не започва
Публикувано на: 07 Мар 2016, 23:18
от karakondjul
Въобще не съм аерирал. Посях дрождите и след 10-15 минути леко завъртях бутилката с идеята мъстта да залее дрождите. На първата варка направих стартер - 200мл вода на около 25 градуса и 1 лъжица захар и след 15 минути ги метнах във ферменатора, ама тоя път просто изключих.
Re: Ферментацията не започва
Публикувано на: 07 Мар 2016, 23:20
от karakondjul
Щом не мирише на вкиснало и няма гаден вкус значи всичко е на ред трябва и време
Еми това не го знам. От клапана не мирише. Освен да отворя тапата и да видя какво е положението?
Re: Ферментацията не започва
Публикувано на: 08 Мар 2016, 08:16
от SDS
Остави я да си изферминтира бурната ферментация като падне пяната изнери плътността и тогава я опитай ако искаш. Не мисля, че има проблем с тази варка. Ако нямаш помпичка за въздух за аквариум просто я наливаи така в ферментатора, че да се запени и посяваш дрождите отгоре вътху пяната и те си знаят работата от там на татък.
Re: Ферментацията не започва
Публикувано на: 08 Мар 2016, 10:07
от victoryvt
Ти сигурен ли си че са Нотингам тези дрожди ? Пяната ми прилича като от Маури Брю Драут .. Което не е лошо де Ще стане супер бистра бира с тях. Не се вижда добре на снимките, но мисля че си върви ферментацията. Провери си клапана.
Re: Ферментацията не започва
Публикувано на: 08 Мар 2016, 11:01
от karakondjul
Ти сигурен ли си че са Нотингам тези дрожди ?
Ами такива поръчах. Ако си ми пратил други
Иначе ферментацията мисля тече. Явно капачката на бутилката не хваща добре въпреки, че при затваряне видимо добре уплатнява. Надявам се това не е проблем?