На първата снимка се вижда утайката след варенето и охлаждането, която се състои от коагулирали белтъци и хмелни частици и трябва да изглежда точно така.
Номера е да не я вкарваш във ферментатора.
А доколкото виждам от втората снимка - си я вкарал ?
Ферментаторът ти по време на ферментацията трябва да изглежда така :
download/file.php?id=1382&mode=viewНа дъното може да има 1-2 пръста утайка (според качеството на прецеждане преди ферментацията), но чак 2/3 да е утайка, а 1/3 пивна мъст - не е добре. Поне така виждам от снимката.
По време на зареждането на ферментатора ти пивната мъст трябва да е бистра.
След това като тръгне ферментацията тя се размътва заради дрождите, но след края на ферментацията те се утаяват долу на дъното и бирата започва да се избистря.
И т.н.