Страница 1 от 4

Какво е това и други въпроси от начинаещ

МнениеПубликувано на: 28 Фев 2016, 20:35
от karakondjul
Здравейте,
Това "бялото" се получи след варенето. Някой може ли да ми каже какво е?
Изображение

Re: Какво е това?

МнениеПубликувано на: 28 Фев 2016, 21:23
от 5th-hokage
Да - това приличат на коаголирали утайки - демек правилната утайка за да пиеш по бистра бира :) ако не ги виждаш е по-стряскащо.

Re: Какво е това?

МнениеПубликувано на: 28 Фев 2016, 22:21
от karakondjul
Добре това е при охлаждането след което прецедих всичко през марля към ферментарора. Проблем ли е че съм го направил това прецеждане за тея коаголирали утайки?

Ето така изглежда във ферментатора малко след като е раздрусана бутилката. Нормална ли е тази утайка?

Изображение

Re: Какво е това и други въпроси от начинаещ

МнениеПубликувано на: 29 Фев 2016, 00:48
от dandilov
Това във ферментатора същото ли е от това в тенджерата или се е получило после, след като си напълнил ферментатора?
Какви дрожди си посял във ферментатора и какво количество?
По принцип това, което се вижда във ферментатора, в такъв обем не е нормално, ама никак...

Re: Какво е това и други въпроси от начинаещ

МнениеПубликувано на: 29 Фев 2016, 01:07
от karakondjul
Ето това съм правил

2.6 кг Pale ale Malt
0.4 кг Caramunich

9л вода за озахаряване и 12л за промиване

60мин на 65-67°
20мин на 72°
йодна проба
вдигане до 78° и промиване

първи хмел – 30г Northern Brewer 70мин
втори хмел – 20г Hallertau Mitt 20мин
трети Хмел – 20г Fuggles 10мин
irish moose – 2г 10 мин

Дрожди Нотингам 11гр
Стартер 200мл вода (25 градуса) и една чаена лъжица захар за около 15 мин

Температурите малко ги изтървах. Когато трябваше да е 65-67 на моменти скачаха до 75. Йодната проба бе добре. Иначе промиването мина през тензух на три ката. След варенето пак през тензух и сито. Това го имаше веднага след варенето (виж първата ми снимка) и съответно във ферментатора.

Re: Какво е това и други въпроси от начинаещ

МнениеПубликувано на: 29 Фев 2016, 09:58
от victoryvt
На първата снимка се вижда утайката след варенето и охлаждането, която се състои от коагулирали белтъци и хмелни частици и трябва да изглежда точно така.
Номера е да не я вкарваш във ферментатора.
А доколкото виждам от втората снимка - си я вкарал ?
Ферментаторът ти по време на ферментацията трябва да изглежда така :
download/file.php?id=1382&mode=view
На дъното може да има 1-2 пръста утайка (според качеството на прецеждане преди ферментацията), но чак 2/3 да е утайка, а 1/3 пивна мъст - не е добре. Поне така виждам от снимката.
По време на зареждането на ферментатора ти пивната мъст трябва да е бистра.
След това като тръгне ферментацията тя се размътва заради дрождите, но след края на ферментацията те се утаяват долу на дъното и бирата започва да се избистря.
И т.н.

Re: Какво е това и други въпроси от начинаещ

МнениеПубликувано на: 29 Фев 2016, 11:16
от karakondjul
Зареждането на ферментатора протече по следния начин. Мъстта от тенджерата я минах през сито в кофа с канелка след това от тази кофа през фуния и два ката марля прехвърлих във ферментатора.
Ако това не е достатъчно като филтиране какво бихте ми прерпоръчали?

(Довечера ще видя какво е положението и ще кача актуална снимка)

Re: Какво е това и други въпроси от начинаещ

МнениеПубликувано на: 29 Фев 2016, 11:59
от damyan_rm
За този вид утайка (cold break), марли не помагат - просто след като охладиш оставяш за около час в тенджерата да се утаи добре и после прехвърляш във ферментора само бистрото ... с остатъка може да си играеш допълнително, ако сърце не ти дава да го хвърляш ... може да излезнат още бутилка или две :-) ... а и е осезаемо по-горчиво от останалото ...

Re: Какво е това и други въпроси от начинаещ

МнениеПубликувано на: 29 Фев 2016, 12:10
от karakondjul
А проблем ли е, че съм пренесъл тая утайка от cold break-а във ферментатора? - Иначе моята изглежда като на снимките тук - https://goo.gl/jpt7RI
До колкото чета от тази тема http://www.homebrewtalk.com/showthread. ... 171&page=2 и тук https://beerandbrewing.com/Vbo0IR8AANEA ... cold-break - няма ядове

Re: Какво е това и други въпроси от начинаещ

МнениеПубликувано на: 29 Фев 2016, 12:37
от Martin
Жълтата торба от електронния магазин ги хваща тези утайки. Никога не съм оставял да се утаи, всичко до капка пускам през торбата, и във ферментатора е бистро като сълза.