Какво е това и други въпроси от начинаещ

Моля всички, които постват своя проблем тук да прочетат това http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=29&t=2773&start=20#p6204 и задължително да посочват поне следните параметри : Начален екстракт, тип дрожди, температура на ферментация, краен екстракт, околна температура. И да се опитат максимално точно да опишат параметрите на ситуацията си - количества зърно в кг. , мъст и бира в литри и т.н.

Модератор: Martin

Правила на форума
Моля всички, които постват своя проблем тук да прочетат това http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=29&t=2773&start=20#p6204 и задължително да посочват поне следните параметри : Начален екстракт, тип дрожди, температура на ферментация, краен екстракт, околна температура. И да се опитат максимално точно да опишат параметрите на ситуацията си - количества зърно в кг. , мъст и бира в литри и т.н.

Какво е това и други въпроси от начинаещ

Мнениеот karakondjul » 28 Фев 2016, 20:35

Здравейте,
Това "бялото" се получи след варенето. Някой може ли да ми каже какво е?
Изображение
Последна промяна karakondjul на 28 Фев 2016, 23:10, променена общо 2 пъти
Аватар
karakondjul
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 104
Регистриран на: 20 Юли 2015, 12:19
Местоположение: София

Re: Какво е това?

Мнениеот 5th-hokage » 28 Фев 2016, 21:23

Да - това приличат на коаголирали утайки - демек правилната утайка за да пиеш по бистра бира :) ако не ги виждаш е по-стряскащо.
Аватар
5th-hokage
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 357
Регистриран на: 18 Ное 2014, 11:35
Местоположение: София

Re: Какво е това?

Мнениеот karakondjul » 28 Фев 2016, 22:21

Добре това е при охлаждането след което прецедих всичко през марля към ферментарора. Проблем ли е че съм го направил това прецеждане за тея коаголирали утайки?

Ето така изглежда във ферментатора малко след като е раздрусана бутилката. Нормална ли е тази утайка?

Изображение
Аватар
karakondjul
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 104
Регистриран на: 20 Юли 2015, 12:19
Местоположение: София

Re: Какво е това и други въпроси от начинаещ

Мнениеот dandilov » 29 Фев 2016, 00:48

Това във ферментатора същото ли е от това в тенджерата или се е получило после, след като си напълнил ферментатора?
Какви дрожди си посял във ферментатора и какво количество?
По принцип това, което се вижда във ферментатора, в такъв обем не е нормално, ама никак...
dandilov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 280
Регистриран на: 08 Авг 2013, 21:58

Re: Какво е това и други въпроси от начинаещ

Мнениеот karakondjul » 29 Фев 2016, 01:07

Ето това съм правил

2.6 кг Pale ale Malt
0.4 кг Caramunich

9л вода за озахаряване и 12л за промиване

60мин на 65-67°
20мин на 72°
йодна проба
вдигане до 78° и промиване

първи хмел – 30г Northern Brewer 70мин
втори хмел – 20г Hallertau Mitt 20мин
трети Хмел – 20г Fuggles 10мин
irish moose – 2г 10 мин

Дрожди Нотингам 11гр
Стартер 200мл вода (25 градуса) и една чаена лъжица захар за около 15 мин

Температурите малко ги изтървах. Когато трябваше да е 65-67 на моменти скачаха до 75. Йодната проба бе добре. Иначе промиването мина през тензух на три ката. След варенето пак през тензух и сито. Това го имаше веднага след варенето (виж първата ми снимка) и съответно във ферментатора.
Аватар
karakondjul
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 104
Регистриран на: 20 Юли 2015, 12:19
Местоположение: София

Re: Какво е това и други въпроси от начинаещ

Мнениеот victoryvt » 29 Фев 2016, 09:58

На първата снимка се вижда утайката след варенето и охлаждането, която се състои от коагулирали белтъци и хмелни частици и трябва да изглежда точно така.
Номера е да не я вкарваш във ферментатора.
А доколкото виждам от втората снимка - си я вкарал ?
Ферментаторът ти по време на ферментацията трябва да изглежда така :
download/file.php?id=1382&mode=view
На дъното може да има 1-2 пръста утайка (според качеството на прецеждане преди ферментацията), но чак 2/3 да е утайка, а 1/3 пивна мъст - не е добре. Поне така виждам от снимката.
По време на зареждането на ферментатора ти пивната мъст трябва да е бистра.
След това като тръгне ферментацията тя се размътва заради дрождите, но след края на ферментацията те се утаяват долу на дъното и бирата започва да се избистря.
И т.н.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Какво е това и други въпроси от начинаещ

Мнениеот karakondjul » 29 Фев 2016, 11:16

Зареждането на ферментатора протече по следния начин. Мъстта от тенджерата я минах през сито в кофа с канелка след това от тази кофа през фуния и два ката марля прехвърлих във ферментатора.
Ако това не е достатъчно като филтиране какво бихте ми прерпоръчали?

(Довечера ще видя какво е положението и ще кача актуална снимка)
Аватар
karakondjul
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 104
Регистриран на: 20 Юли 2015, 12:19
Местоположение: София

Re: Какво е това и други въпроси от начинаещ

Мнениеот damyan_rm » 29 Фев 2016, 11:59

За този вид утайка (cold break), марли не помагат - просто след като охладиш оставяш за около час в тенджерата да се утаи добре и после прехвърляш във ферментора само бистрото ... с остатъка може да си играеш допълнително, ако сърце не ти дава да го хвърляш ... може да излезнат още бутилка или две :-) ... а и е осезаемо по-горчиво от останалото ...
damyan_rm
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 173
Регистриран на: 10 Сеп 2014, 18:10
Местоположение: София

Re: Какво е това и други въпроси от начинаещ

Мнениеот karakondjul » 29 Фев 2016, 12:10

А проблем ли е, че съм пренесъл тая утайка от cold break-а във ферментатора? - Иначе моята изглежда като на снимките тук - https://goo.gl/jpt7RI
До колкото чета от тази тема http://www.homebrewtalk.com/showthread. ... 171&page=2 и тук https://beerandbrewing.com/Vbo0IR8AANEA ... cold-break - няма ядове
Аватар
karakondjul
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 104
Регистриран на: 20 Юли 2015, 12:19
Местоположение: София

Re: Какво е това и други въпроси от начинаещ

Мнениеот Martin » 29 Фев 2016, 12:37

Жълтата торба от електронния магазин ги хваща тези утайки. Никога не съм оставял да се утаи, всичко до капка пускам през торбата, и във ферментатора е бистро като сълза.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Следваща

Назад към Помощ за проблеми

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 11 госта

cron