Страница 1 от 2

Прекалена газировка

МнениеПубликувано на: 18 Фев 2016, 15:48
от cho_O
Здравейте колеги!
И аз сварих първата си бира ползвайки ето тази инструкция:
viewtopic.php?f=18&t=2505#p4106

с малката редакция исках стаут и ползвай пейл ейл малц 75% карамюних 17% и карафа 8%.
Е разбира се имаше малко грешки тук там, като на пример че се поотплеснах и я поварих повече време, да речем към 2 часа и малко и като краен обем беше под 2л. Ферментира 1 седмица и после 1 седмица я оставих да се газира.

Така днес отворих първата бутилка и беше МНООГО газирана, общо взето се вдигна пяна като от раздрусано пенливо вино.
На вкус беше супер, на алкохолност я премерих преди да я бутилирам и беше около 9%.

Може ли да ме светнете кое от нещата които съм сътворил доведе до тази обилна пяна?

Re: Как да сваря първата си бира ?

МнениеПубликувано на: 18 Фев 2016, 17:03
от Martin
Поздрави и добре дошъл в нашите редици.

Първо за да се разбере за това прегазиране и пяна (гашинг) трябва малко повече информация за варката. А и ми е интересно как измери алкохоността преди бутилиране? Освен ако нямаш ебулиометър, не виждам как. Нещо да не се бъркаш?

Re: Прекалена газировка

МнениеПубликувано на: 18 Фев 2016, 18:53
от victoryvt
Много моля да не се постват теми за проблеми извън специалния подфорум "Помощ за проблеми"
И да се спазват неговите правила - виждат се в червено.
Именно затова и на така поставения проблем не може да се отговори - няма достатъчно данни за анализ.

Това с измерването на алкохола нещо не ми е ясно - няма лесен начин за мерене на алкохол в готова бира или вино (да не отваряме тая тема наново).
Предполагам че колегата е измерил краен екстракт 9% , което обяснява и защо му е прегазирана бирата ...
Но нека той сам даде данните си за :
Начален екстракт, краен екстракт, количество и вид на захарите за газировка, как точно ги е внесъл , и т.н.
Иначе е все едно да влезеш в един магазин за авточасти и да кажеш "Дайте ми накладки за моята кола ..."

Re: Прекалена газировка

МнениеПубликувано на: 18 Фев 2016, 20:35
от cho_O
Сори, постнах в онази темата за да е ясно, че съм абсолютно начинаещ.

Измерих алкохолността с един спиртомер преди да я сипя в бутилките. От реакциите ви ще приема че това е било глупост?
Захар сложих по ~2.5гр на 0,5л. Прецедих бирата от ферментатора, изсипах я в бутилки и сложих захарта във всяка бутилка.

Разбирам какво имаш предвид с аналогията за накладките, но в реалност някой който се занимава с това е много по наясно каква информацията му трябва и как да я получи (за твоя пример да погледне VIN-a и да потърси модела накладки по него ;))

Поздрави!

Re: Прекалена газировка

МнениеПубликувано на: 18 Фев 2016, 20:52
от Martin
VIN-а предполага да пратиш дегустационен матрЯл. Така... Шегата настрана. Дай захарност преди ферментацията и преди бутилиране. Температура на ферментация, дрожди и т. н. Виж червеният надпис горе. Цеденето след ферментация не се прави, най-малкото което е риска от зараза е огромен.

Re: Прекалена газировка

МнениеПубликувано на: 18 Фев 2016, 20:58
от cho_O
Нямам я измерена.
Температурата на ферментация - ~20 градуса; дрождидте около 1.5гр за 2та ми литра бира.

Re: Прекалена газировка

МнениеПубликувано на: 18 Фев 2016, 21:17
от Martin
Ами най-вероятно не е била свършила ферментацията при бутилиране или си я заразил с това цедене. Без информация всичко е предположения.

Re: Прекалена газировка

МнениеПубликувано на: 18 Фев 2016, 22:10
от cho_O
Окей, взимам си бележки за следвщаия път - повечко research за да има по-малко чудене (и питане).

Мерси!

Re: Прекалена газировка

МнениеПубликувано на: 19 Фев 2016, 10:51
от svetlo
@Мартин - аз винаги цедя при бутилирането и няма как да се зарази - нали цедката, фунията, ръцете ми, всичкото е накиснато в дезинфектант?

Re: Прекалена газировка

МнениеПубликувано на: 19 Фев 2016, 11:28
от Martin
Какво точно цедиш? :shock: Всичко е утаено като пластелин отдолу, а бирата е бистра като котешка пикня.