Страница 1 от 2

Гъста утайка след първа ферментация

МнениеПубликувано на: 15 Яну 2016, 20:28
от ChinoMoreno
Здравейте,
Варейки поредната бира, тип Светъл ейл със рецепта:
- Озахарявах на 65гр. - 60 мин,
- 72 гр. - 15 мин.
- Варене - 90 мин.
- варене с 3л/кг и промиване с 4 л/кг
- Малц - 5,40 кг светъл малц, 0,3 кг Карапилз, 0,3 кг Карамюних.
- Малък стартер с 11 гр. дрожди Нотингам

Сега за проблема. След като мина ферментацията (5 дни), и разливайки бирата установявам, че на дъното има над 4 литра със много гъста, светло кафява утайка, на вид се доближава на каша. Прилагам снимки.

Моля за съдействие от какво може да се получава в толкова големи количества и как мога да го предотвратя/намаля.

Предварително благодаря!

Поздрави,
Павел

Re: Гъста утайка след първа ферментация

МнениеПубликувано на: 15 Яну 2016, 20:52
от nikolay.illov
Ако е 5 дни от заквасването - до бутилирането, това е много кратко време. Изчаквай поне 7. Нотингам би трябвало да залепнат на дъното и да се "сбият" така се избистря бирата, но за това трябва време. И в най добрия случай ще загубиш поне литър в утайка.

Re: Гъста утайка след първа ферментация

МнениеПубликувано на: 15 Яну 2016, 21:53
от Martin
На това количество даже 2л и нагоре може да е утайката. Също така при не добро прецеждане на твърди частици, протеини и хмел може и да е толкова. Дай повече информация за хронологията на варката. А и да също може би е трябвало да изчакаш още ден два на хладно да залепне хубаво утайката.

Re: Гъста утайка след първа ферментация

МнениеПубликувано на: 15 Яну 2016, 22:58
от ChinoMoreno
Мерих температурите с електронен и спиртен термометър, бъркайки постоянно бирата, за да не ме подведе температурата. На 78гр. спрях озахаряването и буквално след 5 мин започнах да промивам. Промиването протече около 40-50 мин. Когато изсипах всичките 18 литра вода и малц, доста трудно се бъркаше и прецежда, и затова ми отне толкова много минути. След 90 минутното варене ми направи впечатление, че има доста бели валци, много приличащи на белтъци. Опитах се при преместването във ферментора да отделя максимума от тях, като ползвах винила от лаутертюна, като цедка. Немога да кажа че успях да прецедя всичко на 100%, но имаше сравнително по-малко от тези бели валци. Ако всичко съм направил както трябва, то немога да си обясня защо пак ги има тези валци.

Re: Гъста утайка след първа ферментация

МнениеПубликувано на: 16 Яну 2016, 00:01
от bojo
При финалното прецеждане ползвай тензух или торбата за цедене от магазина. След охлаждането изчаквай поне половин час и тогава цеди и мести във ферментатора.

Re: Гъста утайка след първа ферментация

МнениеПубликувано на: 16 Яну 2016, 00:02
от ALL_ON
Колега, не се притеснявай! При всичките ми варки съм използвал именно Нотингам и винаги досега е имало същата утайка като твоята. Прехвърли си бирата в друг съд и от него в бутилки. Нотингам след газирането на бирата и след отлежаването в хладилник образува компактна утайка, а бирата става доволно бистра. Според мен всичко е в реда на нещата.

Re: Гъста утайка след първа ферментация

МнениеПубликувано на: 16 Яну 2016, 00:55
от knasfas
Може би не съм те разбрал, но ако след варенето директно презеждаш всичко през мрежата от лаутертюна има и по-умен план. Като е охладено бъдещото пиво, утайката е на дъното. Дръпни с маркуч бистрото, и това което остане мини през тензух например. Така ще подобриш нещата със сигурност.

Re: Гъста утайка след първа ферментация

МнениеПубликувано на: 16 Яну 2016, 09:12
от dani_94
А утайката не може ли да се сложи във фризера и при следващата варка да се използва вместо дрожди, но пък ако сега е 2-3 литра, при следващата ще стане 5-6 литра, 8-9 литра и т.н. ??? Или всеки път да се оставя по една бутилка от 2-3 литра ???

Re: Гъста утайка след първа ферментация

МнениеПубликувано на: 16 Яну 2016, 12:15
от victoryvt
Утайката ти е от недобро финално прецеждане, поради това че си бързал.
Не е болка за умиране - ще имаш по-малко бира в бутилките просто.
За следващия път подобри технологията си в посока :
1. По-добро прецеждане и промиване (за да не влизат в казана прекалено много белтъци).
2. При варката гледай да ври силно (за да ги пресечеш на парцалчета), охлаждай бързо (серпентина, ледена вана и т.н.) за да извършиш добре и т.н. cold break (студени утайки)
3. Не бързай да прехвърляш във ферментора, а изчакай поне час, а може и два - през това време утайките падат на дъното и можеш лесно да изсмучеш с маркуч бистрото над тях (може и с канче)
4. Накрая остава нещо такова , което следва или да се прецеди през тензух (торбата от магазина) или да се прехвърли в малък висок съд и на следващия ден да се отлее само бистрото.
Изображение
Тук има един тънък момент - колкото повече хмел е използван за охмеляването - толкова по-добре се цедят финалните утайки. Не е нужно бирата да е силно горчива - просто да има по-сериозно количество ароматична порция.
Затова и слабоохмелени бири се цедят трудно, да не говорим за пшенични слабоохмелени.

Тия белтъци нямат място във ферментора, защото влошават стабилността на бирата и са перфектна хранителна среда за бактериите, които ще искат да я вкиснат.
Така или иначе, някаква част от тях неизбежно попада там, но нашата задача е да ги минимизираме до степен да не влияят особено.

Re: Гъста утайка след първа ферментация

МнениеПубликувано на: 16 Яну 2016, 12:33
от Martin
Утайката не можеш току така да я сложиш във фризера, при замръзване ледените кристали убиват дрождите. Има си начин и технология за това, но в последствие ще трябва да правиш голям стартер и т.н. Можеш след промиване да я задържиш за около седмица - две във хладилника, някъде из форума трябва да има обяснение как, а ако няма ще напишем.