Захарност
Публикувано на: 06 Дек 2015, 23:04
Здравейте.
Имам следното питане след първи опит - много ли е начална плътност от 17 % (замерено с хидрометър от "пакета за начинаещи", пробата е взета от последните капки събрани от жълтата торба за отцеждане преди посяването)?
Параметрите са следните: 2.2кг малц (1.8 БГ пейл, 0.4 караред), 1:3:4 вода, паузи на 52гр (20мин), 67гр (45мин), 72гр (много мин, щото много късно почнах да подгрявам водата за промиване и бързоварът ми се оказа слаб ) и на 78гр промивка. Промиването стана доста бавно и макар да съм доливал вода с (горе-долу) правилната температура, имам чувството че много изстиваше в лаутер-тюна. 90 мин силно врене в 17л тенджера и финално прецеждане преди ферментора. Нямам представа колко точно влезе във ферментора, но ми изглежда към средата на съда (макс), което на 19л съд означава под 10л мъст... Сигурно много е извряло, но имаше и немалко фира в тюна и торбата за прецеждане, така че не всичко е извряло.
Също така ако е много 17 % плато, мога ли да коригирам?
Благодаря
Светлин
Имам следното питане след първи опит - много ли е начална плътност от 17 % (замерено с хидрометър от "пакета за начинаещи", пробата е взета от последните капки събрани от жълтата торба за отцеждане преди посяването)?
Параметрите са следните: 2.2кг малц (1.8 БГ пейл, 0.4 караред), 1:3:4 вода, паузи на 52гр (20мин), 67гр (45мин), 72гр (много мин, щото много късно почнах да подгрявам водата за промиване и бързоварът ми се оказа слаб ) и на 78гр промивка. Промиването стана доста бавно и макар да съм доливал вода с (горе-долу) правилната температура, имам чувството че много изстиваше в лаутер-тюна. 90 мин силно врене в 17л тенджера и финално прецеждане преди ферментора. Нямам представа колко точно влезе във ферментора, но ми изглежда към средата на съда (макс), което на 19л съд означава под 10л мъст... Сигурно много е извряло, но имаше и немалко фира в тюна и торбата за прецеждане, така че не всичко е извряло.
Също така ако е много 17 % плато, мога ли да коригирам?
Благодаря
Светлин