Страница 1 от 1

Дъх на корк

МнениеПубликувано на: 09 Ное 2015, 20:31
от st_jivko
Здравейте.
Моля за мнения за следното:при последните ми 2-3 варки се получава бира с неприятен
мирис на корк.Подобен е на този на вино от недоизмита бъчва.Въпреки,че топя и мия
всичко с разтвор от белина и при последната ми варка той напомня за себе си.
Какво мислите и за използването на силиконови или гумени тапи и от къде могат да
се купят.

Re: Дъх на корк

МнениеПубликувано на: 10 Ное 2015, 11:13
от victoryvt
Не е от тапата.
А силиконова тапа можеш сам да си напрравиш така - вземаш една чашка за кафе - пластмасова и я пълниш със студен силикон , след като се втвърди махаш чашката като я режеш и късаш.
Ако искаш от топъл силикон трябва да е нещо по-здраво, защото чашките от кафе се сбръчкват от топлината - може хартиена чашка от кафе например.
Топлия силикон е за пистолет, но може да си го стопиш и с помощта на силна запалка или над газов котлон или пламък на свещ.
А можеш и да си импрегнираш корковата тапа със силикон или просто да я увиеш с водопроводна лента бяла или найлон.
Пластмасови бидони се мият добре със сода каустик в разтвор от около 2-5% (20-50гр. сода на литър вода), особено ако е топла водата.
После дезинфекция с Окорон или йод.
Може да се ползва и вторият препарат на Финктек в магазина - Финк FC-21 - той е алкална пяна на основата на сода каустик + пенливи компоненти + хлор за дезинфекция - миенето с него прави и едновременно с това дезинфекция поради действието на хлора.
Аз правя така - мия бидона след ферментацията и кегирането на бирата - със сода каустик (или ползвам финка ФЦ21) и после плакна и дезинфекцирам с Окорон 12 и затварям капака ...
Така си стои бидона до следващата варка - тогава по време на охлаждането на пивната мъст (понеже от серпентината тече гореща вода) - го преплаквам наново с Финк ФЦ21 или сода каустик (според зависи какво имам в момента в гаража) и пак наново дезинфекция с Окорон 12, затваряне на капака и докато върви охлаждането и чакането да се избистри пивната мъст, бидонът се дезинфекцира наново.
След това прехвърлям бистрата пивна мъст без да цедя директно в бидона с помощта на помпа (12 волта / 5 л. в мин.) и маркуч така че да няма достъп на бактерии. Едновременно с това маркучът е сложен така че да пада отвисоко пивната мъст в бидона и да става аерирането приемливо. Утайките ги цедя отделно , а през това време заквасвам бидона с дрождите от министартера.
Проблеми с бактериална зараза скоро не съм имал (поне не и в бидона), въпреки че до него е и бидона с киселото ми зеле (което не е добра практика - знам :) ) както и друг с виното.
Тая година съм обезалкохолил почти 90л. вкисната бира, но вкисната в кеговете, а не в бидона за ферментацията.
И всеки един от проблемните кегове в началото си е бил добра бира, но поради липсата на хладилна площ - не мога да го опазя особено лятото.
Сега вече е лесно - в гаража е 13 гр. :)
С тенденция да падне до 5 в лютата зима.

Re: Дъх на корк

МнениеПубликувано на: 12 Ное 2015, 23:46
от dakobow
st_jivko написа:Здравейте.
Моля за мнения за следното:при последните ми 2-3 варки се получава бира с неприятен
мирис на корк.Подобен е на този на вино от недоизмита бъчва.Въпреки,че топя и мия
всичко с разтвор от белина и при последната ми варка той напомня за себе си.
Какво мислите и за използването на силиконови или гумени тапи и от къде могат да
се купят.


Колега, ти бутилките с коркови тапи ли ги затваряш, и ако е така не гърмят ли от газировката ? Щото и аз имам идея да затварям с коркови тапи, този мирис от готовата бира в бутилки ли е или е от бидона за ферментация?

Re: Дъх на корк

МнениеПубликувано на: 13 Ное 2015, 17:03
от st_jivko
Съжалявам за липсата на конкретност в моето питане.
Използвам коркови тапи за ферментаторите.Отначало
с воден затвор,а след декантиране -в следващия етап.