Страница 1 от 2
Мътна бира
Публикувано на:
25 Юни 2015, 18:18
от nickpagano
Здравейте.
Сварих първата си бира и днес виждам че ферментацията е приключила.
Въпросът е че бирата е много мътна.Аз всъщност не разбрах дали ще се утаи във ферментора или след бутилирането.Но да кажа че всичките материали престояха 5 месеца на стайна температура.Иначе бирата има много добър вкус и май е доста силничка.Може ли да се е прецакал ирландския мъх.
Re: Мътна бира
Публикувано на:
26 Юни 2015, 15:53
от daniel.trifonov
Здравей колега и честита първа варка!
Първо дай малко параметри, пък после ще видим какво ще излезе:
- начална плътност (преди посяването на дрождите);
- крайна плътност, т.е. сега колко е;
- колко литра е пивната мъст;
- какви са дрождите и какво е количеството им;
- колко време продължи ферментацията;
- при каква температура, вътре в съда, премина ферментацията.
...и не се плаши от мътна бира!
Re: Мътна бира
Публикувано на:
27 Юни 2015, 21:58
от nickpagano
Благодаря за съдействието.
-начална плътност 14%(мерено със захаромер)
-крайна около 2-3%(захаромера е смотан)
-мъст около 40(трябваше да е 50)
-дрожди Нотингам 33 гр.по рецепта, но след като ги вложих, след 20 часа ферментацията беше много слаба и сложих още 30 гр. Фермиол(също доста престоели)
и малко мая.На другият ден ферментацията тръгна и приключи за 3 дни.
-температурата не съм мерил, бидонът е на терасата, значи между 15 и 30
Искам изрично да спомена че тази бира съм я отписал защото зарязах всичките продукти за 5 месеца (на стайна температура), но просто исках да пробвам.Учудващо озахаряването мина перфектно.Прецеждането (със Базука филтър) перфектно, като първите 5-6 литра мъстта беше мътна(обратно за прецеждане) а останалата съвсем бистра.Варенето както си е по рецепта.След това май опетлах конците.Понеже нямам охладител оставих да изстине през ноща.На другият ден местя в бидона, но докато прецеждах ми се изплъзна малко тензуха и влезе малко мътно.В крайна сметка в бидона има някакви големи бели парцали.
В крайна сметка аз ще продължа с експеримента и ще я бутилирам, но така и не разбрах бирата във ферментора ли се избистря, или след бутилиране.
Re: Мътна бира
Публикувано на:
27 Юни 2015, 23:31
от victoryvt
Големи бели парцали = заразяване.
Заразена бира = мътна бира.
Ако не ти е много кисела - пробвай да я пиеш с мисъл за белгийска.
Re: Мътна бира
Публикувано на:
29 Юни 2015, 10:34
от daniel.trifonov
Бирата се избистря във ферментатора, но ѝ трябва доста време и подходяща температура. Когато ферментацията приключи, дрождите се утаяват на дъното. Ако тогава съдът се охлади утаяването е по-добро, но все пак времето оказва влияние. Всичко е относително, но все пак около една седмица бурна ферментация. Като почне да затихва, може младата бира да се премести в друг съд.Там продължава тихата ферментация. Идеята е да се отдели дебелата утайка, в която често има пресечени белтъци от варкара и поизмрелите дрожди. Младата бира престоява в съда за тиха ферментация 2-3 седмици или в зависимост от стила. Ако може да се премести на хладно към края на периода, това подпомага избистрянето.
Има и специализирани добавки за избистряне на бирата - яйчен белтък, желатин, бентонит, Isinglass... Има технология, при която бирата се държи при -1°C и така падат още утайки. Има и филтри, но повечето от изброените неща се ползват в големите пивоварни.
Щом имаш бели парцали, с нещо се е заразила, както казва Виктор. Преди година, точно по това време имах подобна зараза, но при мен миришеше и на ацетон.
Re: Мътна бира
Публикувано на:
02 Юли 2015, 23:53
от nickpagano
Много благодаря за съветите.
Колега Трифонов, точно това ме интересуваше.А колкото до белите парцали май малко ви подведох, защото са всъщност бели топчета.Това е същото което се утаява на дъното на бидона.Аз просто избързах защото си мислех че след като спре ферментацията няма да може да се газира бирата.В крайна сметка какво направих.Прецедих бирата и я преместих в друг бидон.Останаха 4 литра които напълних в две пвц бутилки и им сложих захар.След 2 дни бяха камък но на дъното много мътилка.В бидончето обаче взе да се избистря.Днес гребнах една чаша отгоре и що да видя, почти перфектно бистра.Започнах да бутилирам, но след 3-4 литър пак си беше мътничка, но я бутилирах всичката.
В същност не че чак толкова държа на бистротата, но просто не бях разбрал
че бирата може да престои по дълго време преди да се бутилира.
В крайна сметка, каквото и да стане, съм още по-навит и ще продължа защото вкусът на бирата много ми хареса а си представям какво ще стане ако спазвам всички правила.Даже бих помолил Виктор да ми даде една рецепта за 50 литра пушен ейл(прочетох че е фен на пушените бири) и да изпраща материалите.
Re: Мътна бира
Публикувано на:
13 Окт 2015, 11:48
от mickey
Един въпрос и от мен във връзка с тази тема. След бутилирането и при мен се появиха някакви бели неща(парцали, топчета), нещо такаво. Бирата също е малко мътна, но вкус е доста добра. Дали тези белите са от заразяване или?
Re: Мътна бира
Публикувано на:
13 Окт 2015, 13:58
от victoryvt
Снимай, качи и ще видим.
Проблемът е ако са на повърхността на бирата в бутилката. Ако са долу ниско - то това са дрожди и хмелови частици и ще се утаят.
След време ще свикнеш да минимизираш утайката в бутилката.
Вече времето не е горещо и може да се приложи след седмица ферментация избистряне чрез студ - дали в някое мазе, дали в хладилник - според възможностите.
След още седмица на студено бирата във ферментатора ще се избистри приемливо и след бутилиране няма да има толкова тлъста утайка.
Прекаленото избистряне може после да влоши газировката заради прекалено малкото дрожди, та ако трябва може да се добавят и специални дрожди за газировка.
Самите специални дрожди за газировка (Маури Брю драут или Safbrew F-2 ) също могат да се ползват и за основна ферментация - аз имам вече 3 варки с тях и съм много доволен (Маури Брю Драут).
Дават почти лагерна бистрота, но трябва да се внимава с резки температурни колебания, защото много бързо флокулират и после рестарта на ферментацията е труден.
Re: Мътна бира
Публикувано на:
16 Окт 2015, 15:19
от mickey
- 3.jpg (71.42 KiB) Прегледано 22306 пъти
- 2.jpg (71.32 KiB) Прегледано 22306 пъти
- 1.png (16.51 KiB) Прегледано 22306 пъти
Това са снимки на резултата от първата ми варка. Бирата е доста добра на вкус, но не изглежда много добре.
Може би се дължи на това, че като слагахме захарта за газировката бъркахме силно и след това не изчакахме да ута
и. Все пак няма да хвърлиме. Правихме я по рецепта за British Plae Ale, но не мога да дам данни (както се изисква за форума), защото не премерихме захарността. Благодаря за бързия отговор и се надявам снимките да се виждат. Ако не ще направя нов опит да ги кача.
Re: Мътна бира
Публикувано на:
16 Окт 2015, 15:46
от victoryvt
Прегазирана бира, прекалено много утайка в бутилките, ранно бутилиране ...
Нищо ненормално, просто трябва да си префиносаш процеса, за да няма толкова много утайка в бутилките - изчакай повечко време ферментацията, ако ферментатора ти се събира в някой хладилник - след като са минали няколко дена без видими признаци на ферментация го премести вътре в хладилника да се утаят дрождите и да се поизбистри бирата малко.
След няколко дена в хладилника - извади го и след като добие нормална стайна температура - бутилирай като внимаваш да не вдигаш много утайка от дъното на ферментатора.
Не слагай много захар в бутилките да не се прегазирва бирата.
След седмица газировка - мести бутилките в хладилник за отлежаване и внимавай да не ги друсаш много.
При наливане на бирата - след отваряне на капачката виж дали не тръгва да се вдига утайката на парцали (гашинг, прегазиране). Наливането да става леко и бавно с внимание към утайката. Не наливай всичко, а остави малко над утайката в бутилката.