Страница 1 от 3

Опит Първи

МнениеПубликувано на: 24 Май 2015, 01:57
от martinmgm
Привет на всички в този толкова ценен форум!

Ден първи, лето господне 23 май 2015г.
След обстойно прочитане на всички теми в този форум, ровене из доста други форуми и правене на рецепти за малки домашни варки реших да стартирам със стандартната новобранска варка за pale ale.
Рецептата сътворена с помощта на виктор и beersmith:

1.5кг Pale ale malts
Хмел Northen brewer - 7г на 80мин (виктор каза 15гр, ама beersmith показа IBU 70 и аз се уплших, горчилка няма да пия!)
Хмел Hallertauer Mittelfrueh - 15г на15мин
Дрожди -Notingham
Цел 6-7л във ферментора

Оборудване:
https://plus.google.com/photos/115875551005904475602/albums/6152188961955312305/6152188975831255202?hl=en&pid=6152188975831255202&oid=115875551005904475602

Стартирах с 4л вода осмозна от кауфланд. Трябваше ми 11 литровата туба за ферментатор и съответно водата като осмозна отиде за озахаряването. Не съм търсил нещо по-специално с тази вода. До колкото знам чешмяната софийска вода е горе долу същата. Няма да се хвърля я! На етикета пише Ph 6.8-7.2 Бива!
Загрях тези 4л до 73гр и сложих малца. Останалата вода разпределих по други тенджери за промиването. Рабърквам хубаво, температурата падна до 68гр.Перфе! 1 час държах някак си температурата около 67-68-69гр. Разбъркваш и за тази малка варка термометъра показва разлики до 2-3-4 градуса в зависимост къде мериш. Но както и да е, няма драми. Отивам на 72гр и там няма драми. Термометъра е стабилен на едно място, но като разбърквам пак показва 1-2 градуса разлика. 20 мин на 72 гр и вдигам до 78гр. От там прецеждам в голяма тенджера с пластамсов гевгир и плстмасово сито от магазин за 1лев - обща стойност 3лв :D . Ситото побра ама точно 1.5кг малц.

https://plus.google.com/photos/115875551005904475602/albums/6152188961955312305/6152189027282891202?hl=en&pid=6152189027282891202&oid=115875551005904475602
https://plus.google.com/photos/115875551005904475602/albums/6152188961955312305/6152189037631698194?hl=en&pid=6152189037631698194&oid=115875551005904475602

Това което прецедих в голямата тенджера от първия път го присипах в друг съд и след това веднага го полях върху леглото от малц в ситото. Така нареченият recirculation за избистряне на пиванта мъст. Общо минха 2.5л отново през малца. След това започна прецеждането с вода на 78гр. Не бързах и наливах по 0.5л на около 2-3 мин. Като наливах не течеше бързо, няка си еднородно ми изглеждаше. И повече да налея вода, пак се цедеше равномерно. За 20 мин 7.5л вода минаха през млца и в голямата тенджера се събра около 10л мъст. И сега, опаааааааа забравих йодната проба. Няма връщане назад, викам си сега ще видя какво е положението. Излиза и тя перфектна.
https://plus.google.com/photos/115875551005904475602/albums/6152188961955312305/6152189086263957122?hl=en&pid=6152189086263957122&oid=115875551005904475602
До тук идеално! Взимам проба и ооооооооооо :shock: плато 3!
https://plus.google.com/photos/115875551005904475602/albums/6152188961955312305/6152189060407606162?hl=en&pid=6152189060407606162&oid=115875551005904475602
ЕЕЕЙ направих първата си БОЗА! Тази варка я отписвам! За закуска поне бозата съм я осигурил за няколко дена.
Както и да е, викам си ще стане около 5-6 плато след варенето и ще имам една мнооого ниско алкохолана бира. Продъжаваме напред! ;)
Завира си бурно, отпенва се, аз си продължавам по плана със хмела. Оставам да ври около час и 40 мин, да поизври малко водата и да останат повече захари ;) . Нали начално плато 3, по-добре малко бира ама добра - целя някъде около 7 плато във ферменатора. По преценка остава около 6л, които слагам да се охлаждат в мивката с бутилките замразена вода.
Пей сърце - жената до мен сумти че съм заел мивката и не може да измие салатата. За капак и децата ми подляха вода - крещят-глааадни сме! Жената само и това чака. Получавам няколко многозначителни погледа в стил Зевс и няколко потропвания с крак в стил ирландска танцьорка, ама мен не може да ме притесни - трябва бързо да се охлажда. Сипвам си някаква гадна бира за успокоение. И без това нещата отиват на зле.
Изстудяването на 6л не е кой знае каква голяма философия и за около 20тина мин достигам до заветните 21гр( много вазжно - измерени след разбъркване). Вадя проба преди да сложа във ферметатора и ООООО :o :shock: пак изненада - Плато 16!
https://plus.google.com/photos/115875551005904475602/albums/6152188961955312305/6152189116272561058?hl=en&pid=6152189116272561058&oid=115875551005904475602

Прецедих във ферментатора. Лесно мина всичко, само последните около 500грама се цедяха бавано, но очаквано. Все пак цедката преди фунията вече започна да се задръства. Посях дрождите (5-6гр) директно във ферментатора. Преди и след посяването друсах за аериране.

Какво ще стане аз не знам, но вие можете да ми подскажете какво да очаквам от тази варка.

Следва - чакането!

Всички снимки:
https://plus.google.com/photos/115875551005904475602/albums/6152188961955312305?hl=en

П.П
След анализ разбрах може би къде ми е грешката със първото замерване на OG. Като взимх пробата загребах от най-горния слой в тенджерата без да съм разбърквал. А там стой последната промита вода, която е с по-малко плато - 3. Напълно нормално е накрая да излиза толкова. По-захарната част е стояла на дъното, като по-тежка и аз не съм измерил реално. Следващият път бъркам и тогава взимам проба! Затова и след охлаждането пробата беше "ОК". Явно такава е трябвала да бъде, ако знаех началната плътност. Както и да е, първи път е. Можех да добавя малко преврена вода, но нямаше време. Милият Зевс до мен вече беше прибелил очните ябълки.

Re: Опит Първи

МнениеПубликувано на: 24 Май 2015, 09:56
от 5th-hokage
Като за първа варка си се справил добре - лошото е че ако ти хареса ще почнеш да се замисляш за по-големи съдове (20-30 литрови тенджери), които Зевс ги понася (все пак и тя може да ги използва понякога) а проблемите идват когато почнеш да мислиш мащабно :) аз вече къпух 100 литровия казан и казовото котлонче (9kw Колос) и по малко събирам оборудването за нормални варки - успех за напред и да споделиш какъв е резултата.

Re: Опит Първи

МнениеПубликувано на: 24 Май 2015, 10:10
от cervesa
@martinmgm-Технически грешки,при първа варка са напълно в реда на нещата.По-важното е ,че си постъпил по нормалния логически път :първо теория,после оборудване и първа варка с обикновен пейл ейл.Дори си с една стъпка напред-мултистеп инфузионно озахаряване :D .За първа варка обикновено препоръчвам едностепенно-озахаряваш на 65/68*С и плакнеш с 80* вода.При съвременните модифицирани малцове,това не е проблем.
Само с тая осмозна вода си се престарал-в нея няма НИЩО,обикновено трябва да се добавят разни соли ,когато се търси определен профил на водата,но ако целта е бидона-оправдано :D
Успех в бъдещите варки! Очакваме те на следващи среши с готова бира:)

Re: Опит Първи

МнениеПубликувано на: 24 Май 2015, 10:38
от martinmgm
Като чета стиловете, това отива повече на Maibock, само че с ейл дрожди :).
Ще видим нотингама какво ще направи. Може и да го докара на бистрота. Оставил съм ги на 14градуса.

Re: Опит Първи

МнениеПубликувано на: 24 Май 2015, 11:09
от 5th-hokage
По-добре за Нотингама е на 18 C - бирата става по вкусна и тогава са в оптимален режим на действие - по-бързо ще изверментират и с по добро качество

Re: Опит Първи

МнениеПубликувано на: 25 Май 2015, 00:04
от martinmgm
Ням как да вдигна температурата в помещението, а да завивам ферменатора в одеало и т.н. нещо не ме влече. Ще оствя да видя какво ще се получи. Има тема за нотингам при ниски температури и от там излгежда, че нямат проблем. Е да, може малко по дълго да ферменира, но това не е проблем.
24 часа след посяването клапана бълбулка идеално. Има и 1см пяна.

Re: Опит Първи

МнениеПубликувано на: 25 Май 2015, 08:49
от victoryvt
Къде ги намирате тия 14 гр. по това време на годината ?
Освен това - на 14гр. околна температура вътре във ферментатора тя ще е поне 18, което е добре.
В моя подземен гараж в момента е 19гр. даже клони към 20.

Re: Опит Първи

МнениеПубликувано на: 25 Май 2015, 12:13
от martinmgm
Е ми в моят гараж си стоят 14гр и това е. Сградата е чисто нова и няма движение на коли в паркинга. Предполагам за това температурата стои такава. Което е добре - ще може да се вари и в по-топло време.

Re: Опит Първи

МнениеПубликувано на: 30 Май 2015, 00:30
от martinmgm
Днес реших да проверя как върят нещата.
6 дена след посяването на дрождите, все още клапана бълбука, но на 2-3 мин. Реших да взема проба да видя до къде съм го докарал.
Зпочнах на 16 плато, днес отчетох 5. Бирата отива към кик (6% алкохол). На цвят и миризма - перфектна. Реших да опитам една глътка - е ми много добре пич! Много плътна и за момента се усеща доста хмел. Плнирам да я бутилирам в неделя.
Въпросът ми е при около 4-5% остатъчна захарност как да процедирам с допълнителната захар за газировка? Пак ли по 6-7гр на литър или по-малко?

Re: Опит Първи

МнениеПубликувано на: 30 Май 2015, 08:20
от 5th-hokage
6-7 грама е добре - недей да намаляваш количеството, разбира се зависи колко газирана я обичаш. И без да слагаш захар пак ще се газира, но много по-бавно и трябва да я държиш на стайна температура по дълго време.