Опит Първи
Публикувано на: 24 Май 2015, 01:57
Привет на всички в този толкова ценен форум!
Ден първи, лето господне 23 май 2015г.
След обстойно прочитане на всички теми в този форум, ровене из доста други форуми и правене на рецепти за малки домашни варки реших да стартирам със стандартната новобранска варка за pale ale.
Рецептата сътворена с помощта на виктор и beersmith:
1.5кг Pale ale malts
Хмел Northen brewer - 7г на 80мин (виктор каза 15гр, ама beersmith показа IBU 70 и аз се уплших, горчилка няма да пия!)
Хмел Hallertauer Mittelfrueh - 15г на15мин
Дрожди -Notingham
Цел 6-7л във ферментора
Оборудване:
https://plus.google.com/photos/115875551005904475602/albums/6152188961955312305/6152188975831255202?hl=en&pid=6152188975831255202&oid=115875551005904475602
Стартирах с 4л вода осмозна от кауфланд. Трябваше ми 11 литровата туба за ферментатор и съответно водата като осмозна отиде за озахаряването. Не съм търсил нещо по-специално с тази вода. До колкото знам чешмяната софийска вода е горе долу същата. Няма да се хвърля я! На етикета пише Ph 6.8-7.2 Бива!
Загрях тези 4л до 73гр и сложих малца. Останалата вода разпределих по други тенджери за промиването. Рабърквам хубаво, температурата падна до 68гр.Перфе! 1 час държах някак си температурата около 67-68-69гр. Разбъркваш и за тази малка варка термометъра показва разлики до 2-3-4 градуса в зависимост къде мериш. Но както и да е, няма драми. Отивам на 72гр и там няма драми. Термометъра е стабилен на едно място, но като разбърквам пак показва 1-2 градуса разлика. 20 мин на 72 гр и вдигам до 78гр. От там прецеждам в голяма тенджера с пластамсов гевгир и плстмасово сито от магазин за 1лев - обща стойност 3лв . Ситото побра ама точно 1.5кг малц.
https://plus.google.com/photos/115875551005904475602/albums/6152188961955312305/6152189027282891202?hl=en&pid=6152189027282891202&oid=115875551005904475602
https://plus.google.com/photos/115875551005904475602/albums/6152188961955312305/6152189037631698194?hl=en&pid=6152189037631698194&oid=115875551005904475602
Това което прецедих в голямата тенджера от първия път го присипах в друг съд и след това веднага го полях върху леглото от малц в ситото. Така нареченият recirculation за избистряне на пиванта мъст. Общо минха 2.5л отново през малца. След това започна прецеждането с вода на 78гр. Не бързах и наливах по 0.5л на около 2-3 мин. Като наливах не течеше бързо, няка си еднородно ми изглеждаше. И повече да налея вода, пак се цедеше равномерно. За 20 мин 7.5л вода минаха през млца и в голямата тенджера се събра около 10л мъст. И сега, опаааааааа забравих йодната проба. Няма връщане назад, викам си сега ще видя какво е положението. Излиза и тя перфектна.
https://plus.google.com/photos/115875551005904475602/albums/6152188961955312305/6152189086263957122?hl=en&pid=6152189086263957122&oid=115875551005904475602
До тук идеално! Взимам проба и ооооооооооо плато 3!
https://plus.google.com/photos/115875551005904475602/albums/6152188961955312305/6152189060407606162?hl=en&pid=6152189060407606162&oid=115875551005904475602
ЕЕЕЙ направих първата си БОЗА! Тази варка я отписвам! За закуска поне бозата съм я осигурил за няколко дена.
Както и да е, викам си ще стане около 5-6 плато след варенето и ще имам една мнооого ниско алкохолана бира. Продъжаваме напред!
Завира си бурно, отпенва се, аз си продължавам по плана със хмела. Оставам да ври около час и 40 мин, да поизври малко водата и да останат повече захари . Нали начално плато 3, по-добре малко бира ама добра - целя някъде около 7 плато във ферменатора. По преценка остава около 6л, които слагам да се охлаждат в мивката с бутилките замразена вода.
Пей сърце - жената до мен сумти че съм заел мивката и не може да измие салатата. За капак и децата ми подляха вода - крещят-глааадни сме! Жената само и това чака. Получавам няколко многозначителни погледа в стил Зевс и няколко потропвания с крак в стил ирландска танцьорка, ама мен не може да ме притесни - трябва бързо да се охлажда. Сипвам си някаква гадна бира за успокоение. И без това нещата отиват на зле.
Изстудяването на 6л не е кой знае каква голяма философия и за около 20тина мин достигам до заветните 21гр( много вазжно - измерени след разбъркване). Вадя проба преди да сложа във ферметатора и ООООО пак изненада - Плато 16!
https://plus.google.com/photos/115875551005904475602/albums/6152188961955312305/6152189116272561058?hl=en&pid=6152189116272561058&oid=115875551005904475602
Прецедих във ферментатора. Лесно мина всичко, само последните около 500грама се цедяха бавано, но очаквано. Все пак цедката преди фунията вече започна да се задръства. Посях дрождите (5-6гр) директно във ферментатора. Преди и след посяването друсах за аериране.
Какво ще стане аз не знам, но вие можете да ми подскажете какво да очаквам от тази варка.
Следва - чакането!
Всички снимки:
https://plus.google.com/photos/115875551005904475602/albums/6152188961955312305?hl=en
П.П
След анализ разбрах може би къде ми е грешката със първото замерване на OG. Като взимх пробата загребах от най-горния слой в тенджерата без да съм разбърквал. А там стой последната промита вода, която е с по-малко плато - 3. Напълно нормално е накрая да излиза толкова. По-захарната част е стояла на дъното, като по-тежка и аз не съм измерил реално. Следващият път бъркам и тогава взимам проба! Затова и след охлаждането пробата беше "ОК". Явно такава е трябвала да бъде, ако знаех началната плътност. Както и да е, първи път е. Можех да добавя малко преврена вода, но нямаше време. Милият Зевс до мен вече беше прибелил очните ябълки.
Ден първи, лето господне 23 май 2015г.
След обстойно прочитане на всички теми в този форум, ровене из доста други форуми и правене на рецепти за малки домашни варки реших да стартирам със стандартната новобранска варка за pale ale.
Рецептата сътворена с помощта на виктор и beersmith:
1.5кг Pale ale malts
Хмел Northen brewer - 7г на 80мин (виктор каза 15гр, ама beersmith показа IBU 70 и аз се уплших, горчилка няма да пия!)
Хмел Hallertauer Mittelfrueh - 15г на15мин
Дрожди -Notingham
Цел 6-7л във ферментора
Оборудване:
https://plus.google.com/photos/115875551005904475602/albums/6152188961955312305/6152188975831255202?hl=en&pid=6152188975831255202&oid=115875551005904475602
Стартирах с 4л вода осмозна от кауфланд. Трябваше ми 11 литровата туба за ферментатор и съответно водата като осмозна отиде за озахаряването. Не съм търсил нещо по-специално с тази вода. До колкото знам чешмяната софийска вода е горе долу същата. Няма да се хвърля я! На етикета пише Ph 6.8-7.2 Бива!
Загрях тези 4л до 73гр и сложих малца. Останалата вода разпределих по други тенджери за промиването. Рабърквам хубаво, температурата падна до 68гр.Перфе! 1 час държах някак си температурата около 67-68-69гр. Разбъркваш и за тази малка варка термометъра показва разлики до 2-3-4 градуса в зависимост къде мериш. Но както и да е, няма драми. Отивам на 72гр и там няма драми. Термометъра е стабилен на едно място, но като разбърквам пак показва 1-2 градуса разлика. 20 мин на 72 гр и вдигам до 78гр. От там прецеждам в голяма тенджера с пластамсов гевгир и плстмасово сито от магазин за 1лев - обща стойност 3лв . Ситото побра ама точно 1.5кг малц.
https://plus.google.com/photos/115875551005904475602/albums/6152188961955312305/6152189027282891202?hl=en&pid=6152189027282891202&oid=115875551005904475602
https://plus.google.com/photos/115875551005904475602/albums/6152188961955312305/6152189037631698194?hl=en&pid=6152189037631698194&oid=115875551005904475602
Това което прецедих в голямата тенджера от първия път го присипах в друг съд и след това веднага го полях върху леглото от малц в ситото. Така нареченият recirculation за избистряне на пиванта мъст. Общо минха 2.5л отново през малца. След това започна прецеждането с вода на 78гр. Не бързах и наливах по 0.5л на около 2-3 мин. Като наливах не течеше бързо, няка си еднородно ми изглеждаше. И повече да налея вода, пак се цедеше равномерно. За 20 мин 7.5л вода минаха през млца и в голямата тенджера се събра около 10л мъст. И сега, опаааааааа забравих йодната проба. Няма връщане назад, викам си сега ще видя какво е положението. Излиза и тя перфектна.
https://plus.google.com/photos/115875551005904475602/albums/6152188961955312305/6152189086263957122?hl=en&pid=6152189086263957122&oid=115875551005904475602
До тук идеално! Взимам проба и ооооооооооо плато 3!
https://plus.google.com/photos/115875551005904475602/albums/6152188961955312305/6152189060407606162?hl=en&pid=6152189060407606162&oid=115875551005904475602
ЕЕЕЙ направих първата си БОЗА! Тази варка я отписвам! За закуска поне бозата съм я осигурил за няколко дена.
Както и да е, викам си ще стане около 5-6 плато след варенето и ще имам една мнооого ниско алкохолана бира. Продъжаваме напред!
Завира си бурно, отпенва се, аз си продължавам по плана със хмела. Оставам да ври около час и 40 мин, да поизври малко водата и да останат повече захари . Нали начално плато 3, по-добре малко бира ама добра - целя някъде около 7 плато във ферменатора. По преценка остава около 6л, които слагам да се охлаждат в мивката с бутилките замразена вода.
Пей сърце - жената до мен сумти че съм заел мивката и не може да измие салатата. За капак и децата ми подляха вода - крещят-глааадни сме! Жената само и това чака. Получавам няколко многозначителни погледа в стил Зевс и няколко потропвания с крак в стил ирландска танцьорка, ама мен не може да ме притесни - трябва бързо да се охлажда. Сипвам си някаква гадна бира за успокоение. И без това нещата отиват на зле.
Изстудяването на 6л не е кой знае каква голяма философия и за около 20тина мин достигам до заветните 21гр( много вазжно - измерени след разбъркване). Вадя проба преди да сложа във ферметатора и ООООО пак изненада - Плато 16!
https://plus.google.com/photos/115875551005904475602/albums/6152188961955312305/6152189116272561058?hl=en&pid=6152189116272561058&oid=115875551005904475602
Прецедих във ферментатора. Лесно мина всичко, само последните около 500грама се цедяха бавано, но очаквано. Все пак цедката преди фунията вече започна да се задръства. Посях дрождите (5-6гр) директно във ферментатора. Преди и след посяването друсах за аериране.
Какво ще стане аз не знам, но вие можете да ми подскажете какво да очаквам от тази варка.
Следва - чакането!
Всички снимки:
https://plus.google.com/photos/115875551005904475602/albums/6152188961955312305?hl=en
П.П
След анализ разбрах може би къде ми е грешката със първото замерване на OG. Като взимх пробата загребах от най-горния слой в тенджерата без да съм разбърквал. А там стой последната промита вода, която е с по-малко плато - 3. Напълно нормално е накрая да излиза толкова. По-захарната част е стояла на дъното, като по-тежка и аз не съм измерил реално. Следващият път бъркам и тогава взимам проба! Затова и след охлаждането пробата беше "ОК". Явно такава е трябвала да бъде, ако знаех началната плътност. Както и да е, първи път е. Можех да добавя малко преврена вода, но нямаше време. Милият Зевс до мен вече беше прибелил очните ябълки.