Привет на всички в този толкова ценен форум!
Ден първи, лето господне 23 май 2015г.
След обстойно прочитане на всички теми в този форум, ровене из доста други форуми и правене на рецепти за малки домашни варки реших да стартирам със стандартната новобранска варка за pale ale.
Рецептата сътворена с помощта на виктор и beersmith:
1.5кг Pale ale malts
Хмел Northen brewer - 7г на 80мин (виктор каза 15гр, ама beersmith показа IBU 70 и аз се уплших, горчилка няма да пия!)
Хмел Hallertauer Mittelfrueh - 15г на15мин
Дрожди -Notingham
Цел 6-7л във ферментора
Оборудване:
https://plus.google.com/photos/115875551005904475602/albums/6152188961955312305/6152188975831255202?hl=en&pid=6152188975831255202&oid=115875551005904475602
Стартирах с 4л вода осмозна от кауфланд. Трябваше ми 11 литровата туба за ферментатор и съответно водата като осмозна отиде за озахаряването. Не съм търсил нещо по-специално с тази вода. До колкото знам чешмяната софийска вода е горе долу същата. Няма да се хвърля я! На етикета пише Ph 6.8-7.2 Бива!
Загрях тези 4л до 73гр и сложих малца. Останалата вода разпределих по други тенджери за промиването. Рабърквам хубаво, температурата падна до 68гр.Перфе! 1 час държах някак си температурата около 67-68-69гр. Разбъркваш и за тази малка варка термометъра показва разлики до 2-3-4 градуса в зависимост къде мериш. Но както и да е, няма драми. Отивам на 72гр и там няма драми. Термометъра е стабилен на едно място, но като разбърквам пак показва 1-2 градуса разлика. 20 мин на 72 гр и вдигам до 78гр. От там прецеждам в голяма тенджера с пластамсов гевгир и плстмасово сито от магазин за 1лев - обща стойност 3лв . Ситото побра ама точно 1.5кг малц.
https://plus.google.com/photos/115875551005904475602/albums/6152188961955312305/6152189027282891202?hl=en&pid=6152189027282891202&oid=115875551005904475602
https://plus.google.com/photos/115875551005904475602/albums/6152188961955312305/6152189037631698194?hl=en&pid=6152189037631698194&oid=115875551005904475602
Това което прецедих в голямата тенджера от първия път го присипах в друг съд и след това веднага го полях върху леглото от малц в ситото. Така нареченият recirculation за избистряне на пиванта мъст. Общо минха 2.5л отново през малца. След това започна прецеждането с вода на 78гр. Не бързах и наливах по 0.5л на около 2-3 мин. Като наливах не течеше бързо, няка си еднородно ми изглеждаше. И повече да налея вода, пак се цедеше равномерно. За 20 мин 7.5л вода минаха през млца и в голямата тенджера се събра около 10л мъст. И сега, опаааааааа забравих йодната проба. Няма връщане назад, викам си сега ще видя какво е положението. Излиза и тя перфектна.
https://plus.google.com/photos/115875551005904475602/albums/6152188961955312305/6152189086263957122?hl=en&pid=6152189086263957122&oid=115875551005904475602
До тук идеално! Взимам проба и ооооооооооо плато 3!
https://plus.google.com/photos/115875551005904475602/albums/6152188961955312305/6152189060407606162?hl=en&pid=6152189060407606162&oid=115875551005904475602
ЕЕЕЙ направих първата си БОЗА! Тази варка я отписвам! За закуска поне бозата съм я осигурил за няколко дена.
Както и да е, викам си ще стане около 5-6 плато след варенето и ще имам една мнооого ниско алкохолана бира. Продъжаваме напред!
Завира си бурно, отпенва се, аз си продължавам по плана със хмела. Оставам да ври около час и 40 мин, да поизври малко водата и да останат повече захари . Нали начално плато 3, по-добре малко бира ама добра - целя някъде около 7 плато във ферменатора. По преценка остава около 6л, които слагам да се охлаждат в мивката с бутилките замразена вода.
Пей сърце - жената до мен сумти че съм заел мивката и не може да измие салатата. За капак и децата ми подляха вода - крещят-глааадни сме! Жената само и това чака. Получавам няколко многозначителни погледа в стил Зевс и няколко потропвания с крак в стил ирландска танцьорка, ама мен не може да ме притесни - трябва бързо да се охлажда. Сипвам си някаква гадна бира за успокоение. И без това нещата отиват на зле.
Изстудяването на 6л не е кой знае каква голяма философия и за около 20тина мин достигам до заветните 21гр( много вазжно - измерени след разбъркване). Вадя проба преди да сложа във ферметатора и ООООО пак изненада - Плато 16!
https://plus.google.com/photos/115875551005904475602/albums/6152188961955312305/6152189116272561058?hl=en&pid=6152189116272561058&oid=115875551005904475602
Прецедих във ферментатора. Лесно мина всичко, само последните около 500грама се цедяха бавано, но очаквано. Все пак цедката преди фунията вече започна да се задръства. Посях дрождите (5-6гр) директно във ферментатора. Преди и след посяването друсах за аериране.
Какво ще стане аз не знам, но вие можете да ми подскажете какво да очаквам от тази варка.
Следва - чакането!
Всички снимки:
https://plus.google.com/photos/115875551005904475602/albums/6152188961955312305?hl=en
П.П
След анализ разбрах може би къде ми е грешката със първото замерване на OG. Като взимх пробата загребах от най-горния слой в тенджерата без да съм разбърквал. А там стой последната промита вода, която е с по-малко плато - 3. Напълно нормално е накрая да излиза толкова. По-захарната част е стояла на дъното, като по-тежка и аз не съм измерил реално. Следващият път бъркам и тогава взимам проба! Затова и след охлаждането пробата беше "ОК". Явно такава е трябвала да бъде, ако знаех началната плътност. Както и да е, първи път е. Можех да добавя малко преврена вода, но нямаше време. Милият Зевс до мен вече беше прибелил очните ябълки.