първи опит/количество/захарност
Публикувано на: 18 Май 2015, 12:26
Здравейте,
първо да благодаря на Виктор за изчерпателните напътствия преди първата варка.
Изпробвах опростена рецепта за 15 литра с 3 кг. БГ малц, вода 1:3:4, озахаряване първоначално при 72 С температура на водата, хмел N.Brewer - в началото 23 г., след това още 10 г. в края на варенето. Дрожди Нотингам.
Две неща, които не се получиха точно по план:
1. При добавянето на малца, температурата не спадна на 64-5, а остана 72-3, чак след 5-6 минути интензижно бъркане и отнемане на огъня спадна до 65, за да продължи така около 45 мин. След това нормално увеличаване на два пъти преди прецеждането. Самото прецеждане премина нормално.
Въпрос: смятате ли, че "изтърването" на температурата в началото на озахаряването може да има някакво негативно влияние?
2. Общо варих 100 минути, и в малко по-широк съд (изглежда не съм разбрал добре за времето и съм добавил едни 10 мин. от мен). Като резултат се получи по-голямо изпаряване от заплануваното - вместо 15 литра, останаха 10,5 л. с плътност след охлаждането 15% и доста горчив вкус. Съответно за 10,5 л. добавих 6 гр. дрожди? Ферментацията в момента протича нормално. От форума разбрах, че високите 15 % няма да са фатални за дрождите.
Въпрос: След като установих захарност 15% трябваше ли да долея преварена вода, за да "гоня" 12-13%? Ако да, вече късно ли е? (в момента сме 36 часа след посяването)
първо да благодаря на Виктор за изчерпателните напътствия преди първата варка.
Изпробвах опростена рецепта за 15 литра с 3 кг. БГ малц, вода 1:3:4, озахаряване първоначално при 72 С температура на водата, хмел N.Brewer - в началото 23 г., след това още 10 г. в края на варенето. Дрожди Нотингам.
Две неща, които не се получиха точно по план:
1. При добавянето на малца, температурата не спадна на 64-5, а остана 72-3, чак след 5-6 минути интензижно бъркане и отнемане на огъня спадна до 65, за да продължи така около 45 мин. След това нормално увеличаване на два пъти преди прецеждането. Самото прецеждане премина нормално.
Въпрос: смятате ли, че "изтърването" на температурата в началото на озахаряването може да има някакво негативно влияние?
2. Общо варих 100 минути, и в малко по-широк съд (изглежда не съм разбрал добре за времето и съм добавил едни 10 мин. от мен). Като резултат се получи по-голямо изпаряване от заплануваното - вместо 15 литра, останаха 10,5 л. с плътност след охлаждането 15% и доста горчив вкус. Съответно за 10,5 л. добавих 6 гр. дрожди? Ферментацията в момента протича нормално. От форума разбрах, че високите 15 % няма да са фатални за дрождите.
Въпрос: След като установих захарност 15% трябваше ли да долея преварена вода, за да "гоня" 12-13%? Ако да, вече късно ли е? (в момента сме 36 часа след посяването)