Ферментация с S-04 и странен слой на поврхноста
Публикувано на: 25 Мар 2015, 23:05
Здравейте,
След като преминах на малко по-големи количества започнах да пробвам различните видове дрожди с горна ферментация. За последнтата ползвам S-04.
Ферментацията тръгна бъзо и нормално. Температурата в помещението беше между 19-24С. Бях планирал да бутилирам в неделя, но в събота вечерта ми се стори че ферментацията се засилва. В неделя отвих PET кега който ползвам за ферментация и видях слой който мога да оплича на дрожди/утайка която не е паднала на дъното.
Понеже искам бистра бира използвам ирландски мъх, а тя изглеждаше доста мътна.
Отложих бутилирането, но в този слой нямаше промяна, а очаквах да падне на дъното. Днес бутилирах, но преди бутилките източих всичко в друг съд като прецедих всичко прз тензух сгънат на 4 (основно заради това което плува). Въпреки всичко бирата е много мътна. По-голямата част я бутилирах, но оставих малко за вторична ферментация за експеримента.
Искам да попитам какво е това което беше на повърхноста и това нормално ли е за тези дрожди, ако е нормално как се справяте с този слой който е отгоре?
Предният път пробвах с S-33 и бирата беше бистра докато не отворя бутилката. Виктор беше писал че тези дрожди са мътнеещи, но след като ми се случва за втори път бирата ми е мътна се чудя дали аз не бъркам нещо. Ирландският мъх го слагам малко след втората доза хмел ~10 мин. преди края. След охлаждането пак мина през тензух и изглеждаше доста бистра преди да отиде във ферментора.
След като преминах на малко по-големи количества започнах да пробвам различните видове дрожди с горна ферментация. За последнтата ползвам S-04.
Ферментацията тръгна бъзо и нормално. Температурата в помещението беше между 19-24С. Бях планирал да бутилирам в неделя, но в събота вечерта ми се стори че ферментацията се засилва. В неделя отвих PET кега който ползвам за ферментация и видях слой който мога да оплича на дрожди/утайка която не е паднала на дъното.
Понеже искам бистра бира използвам ирландски мъх, а тя изглеждаше доста мътна.
Отложих бутилирането, но в този слой нямаше промяна, а очаквах да падне на дъното. Днес бутилирах, но преди бутилките източих всичко в друг съд като прецедих всичко прз тензух сгънат на 4 (основно заради това което плува). Въпреки всичко бирата е много мътна. По-голямата част я бутилирах, но оставих малко за вторична ферментация за експеримента.
Искам да попитам какво е това което беше на повърхноста и това нормално ли е за тези дрожди, ако е нормално как се справяте с този слой който е отгоре?
Предният път пробвах с S-33 и бирата беше бистра докато не отворя бутилката. Виктор беше писал че тези дрожди са мътнеещи, но след като ми се случва за втори път бирата ми е мътна се чудя дали аз не бъркам нещо. Ирландският мъх го слагам малко след втората доза хмел ~10 мин. преди края. След охлаждането пак мина през тензух и изглеждаше доста бистра преди да отиде във ферментора.