Страница 1 от 1

Разминаване в отчитането на рефрактомера и захаромера

МнениеПубликувано на: 15 Фев 2015, 21:47
от dejo
Здравейте,
рефрактомера ми отчита 16 по Брикс, а захаромера, който е във ферментатора е под 1.040. Според таблиците за преобразуване в интернет се очаква
10 Брикс = 1.040
16 Брикс = 1.063
31 Брикс = 1.120
Иначе началната гравитация след добавяне на стартера беше 1.120, а сега е по 1.040, но не знам колко точно, изглежда захаромера опря в дъното на ферментатора.
Измерено с рефрактомера, началния екстракт на около 10л мъст беше 32.2 Бр, преди да изсипя около 1л стартер в нея. Т.е. началните измервания нямат толкова разлика тъй като в таблицата 31 Брикс = 1.120

Имате ли идея от какво може да има толкова голяма разлика?
Рефрактомера е калибриран с чешмяна вода, но едва ли това е причината. Все пак вярвам повече на захаромера, от колкото на рефрактомера :D . Бирата е доста гъста и има доста частици в нея, не е филтрирана - това сигурно също влияе?

Това ми е четвъртата варка. Опитах да направя максимално силен белгийски quadruppel.
Ето горе-долу рецептата:
5кг светли мацове
1.6кг карамелени малцове
150гр препечени малцове и ечемик
300гр ръж (от закуска)
500гр силно карамелизирана захар
озахаряване с 13л вода (21л казан до ръба)
промиване с още 3-4л (тук продължих да промивам и изкарах още 6л по-слаба мъст, която ще стане нещо като черен IPA ;) )
В крайна сметка около 10л пивна мъст

Наздраве :)

Re: Разминаване в отчитането на рефрактомера и захаромера

МнениеПубликувано на: 15 Фев 2015, 22:06
от dejo
Забравих - маята е Fermentis Safbrew Abbey.

Re: Разминаване в отчитането на рефрактомера и захаромера

МнениеПубликувано на: 15 Фев 2015, 23:08
от dejo
Такаа, след още малко ровене в интернет разбрах, че трябвало да се коригира отчитането по време на ферментация на рефрактомнера, заради акохола.
Ето и един калкулатор:
http://hickorybrewer.com/index.php/brew ... alculator/

Това вече се доближава до очакванията ми.

Re: Разминаване в отчитането на рефрактомера и захаромера

МнениеПубликувано на: 16 Фев 2015, 09:04
от victoryvt
Колега, няма нужда всеки път да се преоткрива топлата вода :
viewtopic.php?f=10&t=2468

Забележи от коя година е темата :)

Ха, наздраве.

Re: Разминаване в отчитането на рефрактомера и захаромера

МнениеПубликувано на: 17 Фев 2015, 20:36
от dejo
Благодаря, Викторе. Ако искаш изтрий темата.
Грешката е моя, май съм изпуснал следващите страници в търсачката на форума.

Re: Разминаване в отчитането на рефрактомера и захаромера

МнениеПубликувано на: 20 Фев 2015, 14:24
от KpaTyH
Може ли да споделиш резултата, като стане готова бирата. Искам и аз да пробвам quad, нещо доближаващо се до La Trappe, но в рецептите в интернет ползват някакъв candi syrup, ако имаш някакво инфо сподели :))