Помощ за начинаещ
Публикувано на: 12 Яну 2015, 18:47
Здравейте , направих опит да прочета голяма част от информацията във форума , особено тази която е свързана с първите стъпки, но не открих отговорите на няколко въпроса, които имам. Извинявам се предварително ако съм ги пропуснал някъде из четенето. Информацията не е малко и се опитвам да синтезирам най-важното за процеса преди да започна с него.
1. Каква е най-добрата температура при която бирата трябва да стои във ферментора след като сме сложили дрождите и на каква температура е най добре да се посеят самите дрожди?
2. Прочетох че за тип ейл температурата за отлежаване една седмица след бутилирането е 18-20 градуса докато за лагер е 10-15 градуса. Проблем ли ще е ако е лагер и отлежава първата седмица на 18-20 градуса?
3. Промиването се прави като се излее за прецеждане озахарената течност НАВЕДНЪЖ или малко по малко? и след като се прецеди се излива и течността за промиване отново НАВЕДНЪЖ или малко по малко?
4. Проблем ли ще е ако източа бирата от ферментора без утайката в друга туба ползвайки помпа или сифон с маркуч , там добавя захарта или захарния сироп в цялото количество и чак след това я изпомпя в бутилките? И трябва ли да разбъркам течността след като съм добавил захарта?
Благодаря предварително!
Поздрави на всички
1. Каква е най-добрата температура при която бирата трябва да стои във ферментора след като сме сложили дрождите и на каква температура е най добре да се посеят самите дрожди?
2. Прочетох че за тип ейл температурата за отлежаване една седмица след бутилирането е 18-20 градуса докато за лагер е 10-15 градуса. Проблем ли ще е ако е лагер и отлежава първата седмица на 18-20 градуса?
3. Промиването се прави като се излее за прецеждане озахарената течност НАВЕДНЪЖ или малко по малко? и след като се прецеди се излива и течността за промиване отново НАВЕДНЪЖ или малко по малко?
4. Проблем ли ще е ако източа бирата от ферментора без утайката в друга туба ползвайки помпа или сифон с маркуч , там добавя захарта или захарния сироп в цялото количество и чак след това я изпомпя в бутилките? И трябва ли да разбъркам течността след като съм добавил захарта?
Благодаря предварително!
Поздрави на всички