Няма признаци за ферментация
Публикувано на: 27 Окт 2014, 10:44
Здравейте, съфорумци и съфорумки, моля за малко акъл по един ферментационен проблем.
Вчера правих IPA и заквасих с US-05 насипни без да правя стартер и рехидратиране, направо ги сипах във ферментатора. Сложих 5гр. дрожди на 9л мъст. Ферментатора е 10л, така че няма много въздух отгоре, стайната температура е 18° – 20°C. Тази сутрин (12 часа по-късно) все още няма никакви признаци за ферментация – нищо не бълбука и няма абсолютно никаква пяна отгоре, повърхността е гладка.
За предните си няколко варки съм ползвала S-33 и S-04 от пакетче, пак без стартер, и винаги имаше бурна ферментация след първите 12 часа. Сетъпа си е същия – стила на бирата, количество мъст, ферментатор, температура... Може би тези дрожди са по-мудни
Ще видя довечера как е положението, тогава ще са минали 24 часа. Какво да правя, ако все още не е започнала ферментация
Ако трябва да се добавят дрожди, имам още от същите, а имам и останали от предните варки.
Вчера правих IPA и заквасих с US-05 насипни без да правя стартер и рехидратиране, направо ги сипах във ферментатора. Сложих 5гр. дрожди на 9л мъст. Ферментатора е 10л, така че няма много въздух отгоре, стайната температура е 18° – 20°C. Тази сутрин (12 часа по-късно) все още няма никакви признаци за ферментация – нищо не бълбука и няма абсолютно никаква пяна отгоре, повърхността е гладка.
За предните си няколко варки съм ползвала S-33 и S-04 от пакетче, пак без стартер, и винаги имаше бурна ферментация след първите 12 часа. Сетъпа си е същия – стила на бирата, количество мъст, ферментатор, температура... Може би тези дрожди са по-мудни
Ще видя довечера как е положението, тогава ще са минали 24 часа. Какво да правя, ако все още не е започнала ферментация
Ако трябва да се добавят дрожди, имам още от същите, а имам и останали от предните варки.