Страница 1 от 1
Проблем с газировката
Публикувано на:
21 Май 2014, 10:10
от Rosko85
От вчера съм като болен
, на 6 - я ден след бутилирането не се стърпях и сложих една бутилка в хладилника за проба , дегустирах , беше се газирала много добре и реших да сложа всичката бира в хладилника , сега всяка 2-ра бира не се е газирала или поне тези които съм отворил не са много , но от 6 бири 3 не са газирани , все се надявам да не би да не са били затворени както трябва . Възможно ли е една част да са се газирали , а по някаква причина другата да не се е ? Дали да не ги извадя от хладилника и да ги оставя пак на стайна температура да им сложа по някоя прашинка дрожди и малко захар , след това пак чакане ?
Re: Проблем с газировката
Публикувано на:
21 Май 2014, 17:25
от victoryvt
Ами всичко е възможно в зависимост как точно си направил газировката :
1. Дали си слагал на всяко шише доза (би могло да ти е неточно дозирането) или си дозирал в целия обем и тогава си пълнил.
2. Какви са ти капачките - нови / стари ? С какво запечатваш ?
Ако предположим че всичко е дозирано добре и просто не всички са се догазирали - вадиш на топло и обръщаш наобратно да се размеси утайката и после пак на нормално положение и чакаш още седмица.
Дали капачките изпускат се вижда лесно - обърни шишетата надолу и ги остави - които протекат - значи изпускат.
Какви са ти капачките - да не са суинг-топ и да не държат налягане ?
Или са прости капачки затваряни със затварачка ?
Re: Проблем с газировката
Публикувано на:
22 Май 2014, 09:34
от Rosko85
1 каса затворих в стъклени от 0.5 , капачките не са нови , другите 20 л са в еднолитрови бутилки със суинг-топ капачки . Вчера изпихме 5 л , всички си бяха газирани
, дано да са били само тия 3 бутилки без газировка , но за всеки случай ще ги обърна и ще ги изчакам още седмица .
Re: Проблем с газировката
Публикувано на:
22 Май 2014, 15:55
от victoryvt
Еднолитровите дето са със суинг-топ провери дали държат на налягане.
Аз имах едни в магазина дето бяха много слабички и съм предупреждавал всеки който е купувал от тях да ги поугъне с клещите че да стягат добре и пак изпускат.
Ако си вземал суинг-топ капачки с гривна - те нямат проблеми и стават без да се прави нещо.
Re: Проблем с газировката
Публикувано на:
04 Юли 2014, 11:27
от SDS
Отиде ми вaйценa зa конкурсa.
ПЕД бутилките тaкa сa се нaдули, че ме е стрaх дa отворя стъкленa. Преохлaждaм и тогaвa.
Грешки: бутилирaх я недоферментирaлa, 8гр./л. зaхaр, което е много.
Жaлко, че нямa дa учaствaн нa конкурсa, но неискaм дa умия очите нa журито.
Дaно зa следвaщия конкурс дa стaне.
Нaздрaве!
Re: Проблем с газировката
Публикувано на:
04 Юли 2014, 11:32
от victoryvt
Не е късно за поправка - отваряш леко някоя ПЕТ по няколко пъти изпускаш докато спре да излиза. Предварително си я охладил много обаче.
След като я отвориш най-накрая без да излиза сама, прелей бавно с стъклена предварително замразена. Гледай да няма много пяна или ако има - не оставяй място за въздух , а запечатай с капачка директно върху пяната. После тя спада и си остава място като то е пълно с ЦО2, а не въздух.
Никакво отказване !
Никакво хвърляне на бира !
Успех.
(преливането от бутилка в бутилка става без никакви посредници - директно гърло с гърло под наклон 45 гр. и мнооооого бавно на много тънка струйка)
Re: Проблем с газировката
Публикувано на:
04 Юли 2014, 11:55
от cervesa
@SDS ,не се притеснявай-аз утре ще варя моята!
Имаш време за друга варка!
Re: Проблем с газировката
Публикувано на:
06 Юли 2017, 14:40
от zonk
victoryvt написа:Не е късно за поправка - отваряш леко някоя ПЕТ по няколко пъти изпускаш докато спре да излиза. Предварително си я охладил много обаче.
След като я отвориш най-накрая без да излиза сама, прелей бавно с стъклена предварително замразена. Гледай да няма много пяна или ако има - не оставяй място за въздух , а запечатай с капачка директно върху пяната. После тя спада и си остава място като то е пълно с ЦО2, а не въздух.
Никакво отказване !
Никакво хвърляне на бира !
Успех.
(преливането от бутилка в бутилка става без никакви посредници - директно гърло с гърло под наклон 45 гр. и мнооооого бавно на много тънка струйка)
Здравейте и извинявайте, че се включвам в стара тема, но при мен се получи точно същата ситуация с пшеничена бира, която бутилирах без да е ферментирала докрай. (Изчаках препоръчителния срок, но явно процесът е текъл бавно заради доста по-ниска температура.) В момента всичко (15л) е бутилирано в стъклени бутилки, на цвят, вкус и т.н. бирата е ок, но при отваряне тръгва обилно количество пяна! Има ли шанс да се спаси партидата?
Re: Проблем с газировката
Публикувано на:
06 Юли 2017, 17:23
от victoryvt
Силно изстудяване и изпускане на налягане колкото може, после пак затваряне.
Има вероятност причината да не е прегазиране, а зараза или комбинация от двете.
Ако имаш зараза ще имаш и лоши миризми.
Re: Проблем с газировката
Публикувано на:
07 Юли 2017, 12:58
от zonk
Благодаря за съвета!
Миризмата е нормална, нищо неприятно не се усеща, затова предположих, че е от недоферметиране, още повече че като че ли се усеща и много лека сладникавост.
Ще опитам да изстудя бутилките в камерата на хладилника, да ги отворя и след това да ги запечатам пак.
Благодаря още веднъж!