От 3 кг малц 5 л бира
Публикувано на: 16 Апр 2014, 14:28
Здравейте колеги пивовари , ето че и аз направих първата си бира , но очаквания резултат не беше такъв какъвто ми се искаше , така де направих следното : загрях 9л вода за озахаряване до 60 гр. сложих малца 3 кг. български - 20 мин. , загрях до 63 гр. - 30 мин. , заграях до 73 гр. 30 мин , йодната проба беше ок ,след това до 78 и във лаутертюна загрях 12 л за промиване , след промиването останаха около 17 л за варене , сложих ги в казана и варене 1:30 мин. , след прецеждането в ферментора останаха 5 - 6 л . Да не би да съм варил на мн яка темп. , а тя си беше яка , и за това количеството да е такова ? А , иначе ферментацията си протича ок , честно да ви кажа не знам какво ще се получи от първата варка сложих 25 г хмел халертау 10 мин. след завиране и 18 г. 15 мин преди да приключа , но каквото и да се получи не вярвам да остане , ще се радвам да споделите мнения .