Страница 1 от 2
Как да спася бирата?
Публикувано на:
29 Яну 2014, 14:36
от SDS
]Здравеите
правя опит за 50 литрова варка на pale ale и след 8 дни ферментация на по ниски температури 14-17гр С. с дрожди нотингам се получи една бяла пелерина която я обрах и като измерих захарност от 12% начална сега захаромера почти се скрива при 17гр С на течността. Но течността е доста мътна и тази бяла пелерина ме притеснява.правих бирата на друго място с други съдове и след като напълних стаята с пара при варенето не можах да засека колко време ври но предполагам около час и се получи това.
Наздраве!
Re: Как да спася бирата?
Публикувано на:
29 Яну 2014, 14:44
от SDS
Re: Как да спася бирата?
Публикувано на:
29 Яну 2014, 15:36
от vsd
До колкото разбирам, това са снимки след варенето, нали? Не си снимал пелената?
При мен се получи пелена при 2-3 от варките, ако не оставиш бирата да стои много време, няма да има промяна във вкуса.
Нормално е бирата да е мътна на 8 дни ферментация, просто не се е избистрила още.
Някой ако има идея от какво се получава тази зараза ще е хубаво да ни каже. Това май е 3-тия случай във форума.
Re: Как да спася бирата?
Публикувано на:
29 Яну 2014, 16:48
от SDS
]Пяната беше много повече аз я изчистих събра се около 200мл от тая пяна а това на снимката са остатъците от нея. Късно се сетих да я снимам.
Това са бири които съм правил преди
- първата ми бира по рецептата за начинаещи от форума
- това е Амбар ейл с повече мюнхенски малц
- Амбар ейл по светъл
и пушена бира ама на нея нямам снимка
Re: Как да спася бирата?
Публикувано на:
29 Яну 2014, 18:52
от cervesa
Ако нямаш странични и неприятни вкусове и миризми,тази пяна не би трябвало да те притеснява.
Нотингам-а, работят и при по-ниски температури и след като си обрал пяната отгоре (в нормалния случай това са дрожди ,които могат да се промият и да се използват пак),дрождите продължават да са активни и образуват колонии по повърхността.
Съвета ми е:Ако няма странични вкусове и мириси,прехвърли бирата в друг чист и дезинфекциран съд,да отлежи още една седмица,даже е желателно при ниски температури 2-3*С.След това бутилирай с добавяне на захарен сироп и мааалко дрожди.Първоначално остави бутилките на по-топло за седмица (15/20*С),(това си го знаеш:).Тествай след това и охлаждай до 8/10 * за консумация:)
Наздраве! и информирай за казуса:)
Re: Как да спася бирата?
Публикувано на:
29 Яну 2014, 19:17
от SDS
Благодаря за съвета ама аз се притесних да не се вкисне и я прецедих в друг съд направих и захарен сироп наръсих малко дрожди докато се цедеше и правеше леки балончета и бутилирах 50л и ми се струва че дори да стане нещо ще трябва да се отваря над мивката да не ми умие очите
. Съжалявам, че избързах но и захаромера ме подведе защото почти потъва и помислех ,че няма вече захарност достигнала си е нормалните 2-3%. Времето ще покайе какво ще стане.
наздраве!
Re: Как да спася бирата?
Публикувано на:
29 Яну 2014, 19:31
от cervesa
Ако леко киселее, я сложи в някой белгийски стил и си я пиивай с кеф
Re: Как да спася бирата?
Публикувано на:
01 Фев 2014, 20:00
от SDS
Здравейте колеги любители на истинските неща.
Тази пяна която ме притесняваше явно е от недоферментирането на бирата 3-4 дни след като я бутилирах отворих една бира за да видя дали нещо киселее нищо и няма перфектна е на вкус и се е газирала. Лошото е че след още 1 седмица няма да мога да я отворя заради гашинг.
Мисля си ако изпусна малко налягане от бутиките те са ПЕД дали ще се намали гашинга, защото още си ферментират в бутилките и се надуха доста или да ги пренеса на студено да си отлежават?
- мътна в момента на бутилиране
- 4 дни след бутилирането
Re: Как да спася бирата?
Публикувано на:
01 Фев 2014, 20:23
от cervesa
Щом са с винтови капачки-пусни малко газ:)
Re: Как да спася бирата?
Публикувано на:
02 Фев 2014, 10:49
от victoryvt
На студено следва да се изнесат чак когато е свършила ферментацията и утайкта е паднала.
Ако ги изнесеш по-рано ферментацията ще спре и бирата ще остане недоферментирла, което след време ще я размъти и може да я развали.
Развиването на капачката е решение, само трябва да се внимава.