Здравейте колеги
На 12ти този месец "сготвих" 1вата си бира Рецептата която следвах се казваше "Belgian Saison" за 21литра. Всичко беше перфектно (като изключим охлаждането без chiller) ферментацията приключи за 4 дена и преди да ботилирам взех проба да изчисля количиството алкохол.... и ми излезе космическия 6.3% ... викам си нещо не съм го сметнал правилно ама по формулата (OG-FG)*131.25 си излиза толкова... викам си еми ко по-силна ще е биричката супер! Почнах да бутилирам и бях неприятно изненадан като ферментатора спря да пуска на 12тия литър... Защо се получи така уж 21 литра пък накрая само 12? Недостатъчна е била водата ли, вярно че се въреше мъста 1 час ама чак толкова много да изври? Има ли някаква възможност след като се добави мъста във ферментатора да се разреди с вода? Или пък да се отмият още захари с аколо 8литра вода и да се добави тя във ферментатора? .... и на 16ти бутилирах и сега чакам гледам взело да се утаяват някакви работи ... на 22ри 23ти ги пращам бутилките на терасата да се избистрят за 1 седмица и живот и здраве за хелуин ще пийнем бирцока