Какво е това и други въпроси от начинаещ

Моля всички, които постват своя проблем тук да прочетат това http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=29&t=2773&start=20#p6204 и задължително да посочват поне следните параметри : Начален екстракт, тип дрожди, температура на ферментация, краен екстракт, околна температура. И да се опитат максимално точно да опишат параметрите на ситуацията си - количества зърно в кг. , мъст и бира в литри и т.н.

Модератор: Martin

Правила на форума
Моля всички, които постват своя проблем тук да прочетат това http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=29&t=2773&start=20#p6204 и задължително да посочват поне следните параметри : Начален екстракт, тип дрожди, температура на ферментация, краен екстракт, околна температура. И да се опитат максимално точно да опишат параметрите на ситуацията си - количества зърно в кг. , мъст и бира в литри и т.н.

Re: Какво е това и други въпроси от начинаещ

Мнениеот victoryvt » 01 Мар 2016, 09:39

Прекалената пяна е от прекаленото вкарани белтъци във ферментатора.
Тая бира ако не вкисне , ще стане уникална !
Ще има силна пяна и голямо задържане, но пак казвам - ако не вкисне.
Белтъците (и многото хмел) помагат на пяната, но същевременно са добра почва за развитие на бактериите, които вкисват бирата.
Гледай и да не я прегазираш, че ще започне сама да излиза от бутилките.
Ако имаш свободен хладилник - след ферментацията вкарай цялата туба там и изчакай няколко дена да се избистри, точиш бистрото в стерилна кофа, измерваш литрите, умножаваш ги по 7гр. и отмерваш толкова захар за газировката. Разтваряш я във 150мл. вряла вода и сипваш сиропа в кофата с бирата, леко разбъркваш и започваш да пълниш бутилките (може и със стерилно канче, а бутилката да е под 45гр. наклон)
Газировка на стайна темп. 1 седмица и после в хладилника.

Ако забележиш че още преди пълненето мирише на кисело и на вкус е кисела - в канала.
И следващата - без тия белтъци във ферментатора.

Тъй като гледам 7 литра бира по 7гр. = 49гр. захар, че даже и 40 ще стигнат.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Какво е това и други въпроси от начинаещ

Мнениеот karakondjul » 01 Мар 2016, 10:39

Ще трябва да го измисля това с хладилника, но това е мой проблем. Към момента мирише страхотно.
Аватар
karakondjul
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 104
Регистриран на: 20 Юли 2015, 12:19
Местоположение: София

Re: Какво е това и други въпроси от начинаещ

Мнениеот karakondjul » 01 Мар 2016, 22:17

Така, тази вечер вече ферментацията е спокойна. По съвет измих водния клапан и го монтирах обратно. Бъркоча мирише много добре. Докарва го на IPA :D
Тук излизат два въпроса за мен.

1. Има ли формула по която се изчислява колко гр дрожди трябва да се посипят на литър мъст?
2. Има ли правило колко "свободно" място трябва да има след наливане на мъстта? Примерно 1/2, 1/4.
Аватар
karakondjul
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 104
Регистриран на: 20 Юли 2015, 12:19
Местоположение: София

Re: Какво е това и други въпроси от начинаещ

Мнениеот dandilov » 01 Мар 2016, 23:23

1. За ейлове - пакетче от 11 грама на 20 -25 литра мъст. Тоест около 0,5 гр/л. Ако ще правиш високоалкохолна бира (над 6% алкохол), тогава трябва да завишиш количеството на около 0,75 гр/л., но всичко зависи и от вида дрожди (понасят ли висок алкохолен градус и др.)
2. Свободното място си го уцелил при тази варка. ;)
dandilov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 280
Регистриран на: 08 Авг 2013, 21:58

Re: Какво е това и други въпроси от начинаещ

Мнениеот karakondjul » 02 Мар 2016, 14:04

Благодаря. Тъй като подготвям втора варка и имах ядове с контрола на температурите съм замислил да изолирам тенджерата с каменна вата + сенник от кола като външен слой. Ще действам внимателно докато усетя силата на котлона. В тази връзка проблемно ли е ако имаме озахаряване на 65-67 градуса но на моменти падам надолу примерно до 60?
Аватар
karakondjul
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 104
Регистриран на: 20 Юли 2015, 12:19
Местоположение: София

Re: Какво е това и други въпроси от начинаещ

Мнениеот dandilov » 02 Мар 2016, 17:03

Ами ако може да не пада под 62 градуса ще е най-добре.
Добре си се сетил да изолираш тенджерата!
Температурата можеш да я поддържаш, като разбъркваш постоянно всеки път при включен котлон и 2 -3 минути след изключването му.
Аз така процедирам. Трудоемко е, но няма друг начин!
След като намалее силата на котлона, захлупваш тенджерата и почиваш. Като падне на 63 градуса - включваш, бъркаш и така чак до прецеждането.
dandilov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 280
Регистриран на: 08 Авг 2013, 21:58

Re: Какво е това и други въпроси от начинаещ

Мнениеот knasfas » 03 Мар 2016, 00:22

Здравей,
Аз варя в тенджера/казан от ел. магазин, която е с доста тънки стени. Изолирам с чаршафи на няколко ката. След като вдигна температурата до около 70 градуса, сипвам малца. Тогава температурата пада до около 65 градуса. Следващите 45 минути почти не включвам котлона. Така че не се притеснявай, с добра изолация температурата се контролира в пъти по-добре. Опитай и ще видиш, успех ;)
knasfas
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 133
Регистриран на: 20 Сеп 2015, 11:31

Re: Какво е това и други въпроси от начинаещ

Мнениеот karakondjul » 03 Мар 2016, 20:42

Така, посях мъстта с дрожди в неделя вечер. Днес, четвъртък реших да видя какво се случва. Опитах я и ако мога да задържа вкуса, който има в момента би било чудесно (тоест да не вкисне).
В тази връзка в предни постове бях посъветван предвид утайката, която вкарах във ферментатора да оставя бирата в хладилник до избистряне. Та не разбрах мога ли да направя това на четвъртия ден от посяването на дрождите или да оставя да си минат седемте и тогава в хладилника?
Аватар
karakondjul
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 104
Регистриран на: 20 Юли 2015, 12:19
Местоположение: София

Re: Какво е това и други въпроси от начинаещ

Мнениеот dandilov » 04 Мар 2016, 00:34

Ако е приключила ферментацията, откалявай и слагай смело в хладилника.
Ако не е приключила, рискуваш да имаш сладка бира.
Мерил ли си началната плътност на екстракта?
dandilov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 280
Регистриран на: 08 Авг 2013, 21:58

Re: Какво е това и други въпроси от начинаещ

Мнениеот karakondjul » 04 Мар 2016, 00:55

20 :D
Аватар
karakondjul
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 104
Регистриран на: 20 Юли 2015, 12:19
Местоположение: София

ПредишнаСледваща

Назад към Помощ за проблеми

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 13 госта

cron