Lager с/у Ale (буквално) - първо приключение

Моля всички, които постват своя проблем тук да прочетат това http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=29&t=2773&start=20#p6204 и задължително да посочват поне следните параметри : Начален екстракт, тип дрожди, температура на ферментация, краен екстракт, околна температура. И да се опитат максимално точно да опишат параметрите на ситуацията си - количества зърно в кг. , мъст и бира в литри и т.н.

Модератор: Martin

Правила на форума
Моля всички, които постват своя проблем тук да прочетат това http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=29&t=2773&start=20#p6204 и задължително да посочват поне следните параметри : Начален екстракт, тип дрожди, температура на ферментация, краен екстракт, околна температура. И да се опитат максимално точно да опишат параметрите на ситуацията си - количества зърно в кг. , мъст и бира в литри и т.н.

Re: Lager с/у Ale (буквално) - първо приключение

Мнениеот daniel.trifonov » 26 Фев 2014, 11:21

Против проклятие за вкисване ;-)

ЙОД, ЙОДОФОР, ПЕРОЦЕТНА КИСЕЛИНА.

Това са нашите приятели, които се грижат за хигиената. Всеки препарат с пероцетна киселина е добър за целта. В електронния магазин също има много добър препарат с 15% пероцентна киселина. Разрежда се до максимум 0,3%, може и много по-разреден, но по-концентриран не е необходим.

Йод - аптечен 5%. От него ползваме до 1мл/л студена, престояла поне 10 - 15 минути, чешмяна вода. Разтворът става оранжев на цвят. Писал съм повече за йода във форума.

Йодофор - подобно на йода. Крайна концентрация 12,5 до 40 части на милион.

След тези санитаризиращи препарати не е необходимо изплакване, а само отцеждане. Не причиняват корозия на неръждаемата стомана, както хлор съдържащите.
Варки: 20
Малц: 101 кг
Аватар
daniel.trifonov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 396
Регистриран на: 28 Май 2013, 10:10
Местоположение: Аксаково, Варна

Re: Lager с/у Ale (буквално) - първо приключение

Мнениеот alvinator » 26 Фев 2014, 21:18

Точно препаратът от магазина ползвам, разреден 1:1000. Всичко минава през накисване в разтвора.
Аватар
alvinator
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 198
Регистриран на: 28 Яну 2014, 00:06

Re: Lager с/у Ale (буквално) - първо приключение

Мнениеот alvinator » 13 Мар 2014, 01:14

И по някакъв начин да затворя темата, която за щастие се разпростря и в други посоки, все с полезни съвети и напътствия:

Преди малко изпих последната бутилка от тази първа варка, в която смесих различни видове дрожди, не прецедих утайката преди ферментора, след ферментация си се усещаше яко вкиснала и т.н.
След повече от 2 седмици в хладилника... бирата става за пиене. Ставаше, защото я изпих. Остана ми единствено капачка с надпис "1" :D Бирата имаше супер осезаем аромат на ВИШНА, не киселееше натрапчиво и въобще си се пиеше, а на някой с по-изхакан вкус сигурно би му се сторила симпатична. В незнайна категория. Пяната нетрайна, но бирата приятно газирана. Не бих казал бистра в никакъв случай, все пак бая седимент остана във ферментора.

Най-важните изводи за мен след първите няколко варки са следните:
- хмелът на гранули не трябва да се слага в стегнати тобрички (тензух), а да се пуска направо във врящата мъст (говоря за малолитражна варка, в която за горчивана се слагат 5 грама)
- задължително старателно прецеждане към ферментора
- един ел. котлон понякога не е достатъчен за якото бълбукане
- без излишни очаквания към бирата след ферментация; карбонизацията и отлежаването променят нещата чувствително.

И да не смесвам дрождите 8-)
Аватар
alvinator
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 198
Регистриран на: 28 Яну 2014, 00:06

Предишна

Назад към Помощ за проблеми

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 10 госта

cron