MadButcher написа:WB-06 си правят компактна утайка на дъното на бутилката и аз не я сипвам, защото бирата си е достатъчно мътна, а утайката си е утайка и влошава вкусовите качества. При фабричните вайсове тя се филтрира и не попада в бутилката.С WB-06 след продължителен престой на студено си става доста бистра. Докато при Мюних на LALLEMAND трудно се получава слаба утайка и всичко плува в бутилката. При тях са по-силни и банановите нотки. Предпочитам тия на Fermentis. На 20 градуса дават идеален баланс на мътност, естери и феноли без да са прекалени и подчертават малцовия характер. Последно правих с тях Рогенбиър с 40% ръж и се получи перфектно балансирано пиво със слаби естерни нотки и силно изпъкващ ръжен характер, леко кисело и плътно.
Тотално грешно за вайса.
Маята за Хефевайс (хефе- мая на немски) не е само трудно утаяваща се и ароматна, но има и вкусови качества.
Напълно задължително си е да си сипеш и от нея. То все едно да си изядеш салатата и да не изсърбаш или утопиш чорбата после.