Lager с/у Ale (буквално) - първо приключение

Моля всички, които постват своя проблем тук да прочетат това http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=29&t=2773&start=20#p6204 и задължително да посочват поне следните параметри : Начален екстракт, тип дрожди, температура на ферментация, краен екстракт, околна температура. И да се опитат максимално точно да опишат параметрите на ситуацията си - количества зърно в кг. , мъст и бира в литри и т.н.

Модератор: Martin

Правила на форума
Моля всички, които постват своя проблем тук да прочетат това http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=29&t=2773&start=20#p6204 и задължително да посочват поне следните параметри : Начален екстракт, тип дрожди, температура на ферментация, краен екстракт, околна температура. И да се опитат максимално точно да опишат параметрите на ситуацията си - количества зърно в кг. , мъст и бира в литри и т.н.

Re: Lager с/у Ale (буквално) - първо приключение

Мнениеот dandilov » 23 Фев 2014, 22:24

Вкусът се променя осезаемо след една седмица газировка и поне една седмица отлежаване в хладилник. По правило към по-добро ако всичко е наред с бирата и с хигиената на съдовете.
Относно горчивината - колко литра свари този път и колко и какъв хмел сложи?
Ако искаш добре охмелена и горчива бира, използвай в началото на варенето хмел с по-голяма горчивина, а накрая слагай такъв тип хмел, който ти харесва по аромат.
Аз например за ейл слагам за горчивина в началото на варенето Northen Brewer, към 40 - 45-тата минута преди края слагам Cascade, а 10 мин. преди края ароматичната порция хмел, тип в зависимост от аромата, който искам да изпъкне. Получава се доста добра комбинация, поне на мен ми харесва... Все пак и аз съм от скоро в занаята, но вече имам десетина варки и имах възможност да експериментирам различни неща.
За ориентир използвам калкулатора от този сайт: http://www.brewersfriend.com/homebrew/recipe/calculator/
Дано да съм бил полезен...
Но нека да послушаме Корифеите и да видим какво ще кажат. ;)
dandilov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 280
Регистриран на: 08 Авг 2013, 21:58

Re: Lager с/у Ale (буквално) - първо приключение

Мнениеот alvinator » 23 Фев 2014, 23:18

Точно така правя иа аз - първо с калкулатора смятам нещата, така че да докарам 30-35 IBU, после внимателно пускам хмела в торбички в точния момент. Нортърн брюър беше първата порция (45 мин.) за вгорчаване.
Въпросът ми по-скоро беше кое от вкуса на бирата веднага след ферментора изчезва при карбонизация и отлежаване? Ако е тази сладникаво-стипцава нотка, която усещам, ще е добре :D
Аватар
alvinator
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 198
Регистриран на: 28 Яну 2014, 00:06

Re: Lager с/у Ale (буквално) - първо приключение

Мнениеот dandilov » 24 Фев 2014, 00:05

Пиши след карбонизацията как я намираш, пък ще видим... :)
dandilov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 280
Регистриран на: 08 Авг 2013, 21:58

Re: Lager с/у Ale (буквално) - първо приключение

Мнениеот alvinator » 25 Фев 2014, 00:11

Никой не казва как е на вкус бирата директно след ферментора!
Алоооо, скатавки 8-)
Аватар
alvinator
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 198
Регистриран на: 28 Яну 2014, 00:06

Re: Lager с/у Ale (буквално) - първо приключение

Мнениеот cervesa » 25 Фев 2014, 00:46

Приятелю,всичко е въпрос на вкус.
При мен например преди по-предната зима направих Алт бира,нещо като Кьолш или Дюселдорф,.Като изферментира 1 седмица и като язапочнахме,директно от ферментатора(бидон),от канелката,като вино ч изпихме половината,по време наферментацията.!
Не страдай от предрасъдци!Пробвай!Щом ти харесва-консумрай!.Това е КРАФТ-ЗАНАЯТ-ТВОРЧЕСТВО-КРЕАТИВНОСТ.!
Наздраве!
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Lager с/у Ale (буквално) - първо приключение

Мнениеот alvinator » 25 Фев 2014, 01:05

Пробвам аз, пробвам, ама има нещо сайдерово-сладникаво-кисело във вкуса след ферментацията. Първата варка си беше директно ВКИСНАТА, сега във втората беше само едв доловим нюанс. Почнах да се чудя да не е от водата - някаква "изворна", принудително озонирана. Или пък нещо прекалявам с препарата за стерилизация.. ама не, всичко до милилитър меря. Различни дрожди, различен малц.

Между другото, третата варка (с участиет на CARAAMBER) я правя със Safale S-04, клапанът се разбълбука много бързо, но пяната (кройзен?) изчезна след ден! Вътре кипи дейност, дори ЧУВАМ шумолене, сякаш сода се разгазира. Да видим какво ще излезе.
Аватар
alvinator
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 198
Регистриран на: 28 Яну 2014, 00:06

Re: Lager с/у Ale (буквално) - първо приключение

Мнениеот victoryvt » 25 Фев 2014, 11:10

Ти да не би да купуваш минерална вода с висока минерализация ?
Пишеш - озонирана ?
Внимавай с водата !
Да не се окаже тя проблема - макар че след варка час и половина никакъв озон няма да остане вътре.
Но висока минерализация е предпоставка за лошо и неправилно озахаряване - бета-амилазата иска кисела среда, а високото пеха на минералната вода прави кашата недостатъчно кисела - това влошава дейността на бета-амилазата и подобрява дейността на алфа-амилазата.
Но, само алфа амилазата не може да направи ферментируеми захари - тя прави малко глюкоза и много едри декстрини. Те остават като тяло (мериш захарност висока, но дрождите не я консумират)
Вземи си или един пеха метър от магазина или лентички от аптеката и си виж пехато по време на озахаряването.
Трябва да е между 5.2 и 5.6 , ако е 5.8 и нагоре вече е проблем, а за пеха над 6 по време на озахаряване - работата отива на провал.
Подкиселяването става или с кисел малц (1-2% от целия малц) или с млечна киселина - и двете неща ги има в магазина.
Ако много те е дерт за вкуса - прати ми малко от бирата ти преди бутилиране по еконт до техен офис В.Т-во централен за мен - виж си бележката от някоя пратка. Кажи им да ти пуснат услуга "пощенска пратка" - по-евтина е - около 4лв.
Като я получа ще я дегустирам и ще ти кажа къде е проблема. Поне 200мл. да е за да мога да меря с голям хидрометър.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Lager с/у Ale (буквално) - първо приключение

Мнениеот alvinator » 25 Фев 2014, 20:30

Викторе,
ползвах една вода от LIDL, на чийто етикет пише"
Трапезна Вода с много ниска минералиазция, постигната чрез обратна осмоза. На водата е извършена обработка с обогатен с озон въздух. РН<8.5.
Такава беше в първите две варки. Доколкото схващам от бърз преглед онлайн, PH около и над 8 не е никак странно за вода.
Сега за третата (с караамбъра) ползвах трапезна на Девин, да видим...

PH лентички ще си купя навярно, не е болка за умиране.

Ще се възползвам от предложението ти да изпратя проба по ЕКОНТ, на лични ще ти дам повече инфо за съставките и процеса. Мерси предварително!
Аватар
alvinator
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 198
Регистриран на: 28 Яну 2014, 00:06

Re: Lager с/у Ale (буквално) - първо приключение

Мнениеот victoryvt » 25 Фев 2014, 21:56

Водата за пивоварене най-общо казазано трябва да е мека и с ниска минерализация. Особено за светли бири.
Само за портър и особено за стаут може да се приложи твърда вода.
Пеха от около 7.0 до 7.5 е добро. Над 7.5 вече иска обработка.
Не знам защо купуваш вода ?
Водопроводната обикновено е около 7.4 , поне при мен е така.
С ниска минерализация не може да е над 8.
Но нека дойде пробата , ще я измеря и ще я тествам на вкус.
Имай пред вид че досега нормална моя бира няма дето да е била с по-лош вкус от купешката боза, всеки който е пил е казвал "баси , туй хубаво бе", или подобно.
Имал съм и кисела, и оксидирана с вкус на лепило, всякакви варианти. Но всяка несгрешена бира е била с вкус далеч над този на евтините БГ бири.
Подозирам че твоето е вкус на зелена ябълка, който с отлежаването ще се редуцира.
Потърси в нета за "green apple off flavor beer"
Ето и един мой пост в ракията относно лошите миризми в бирите :
http://www.rakiyata.com/forum/viewtopic.php?f=11&t=1557
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Lager с/у Ale (буквално) - първо приключение

Мнениеот alvinator » 25 Фев 2014, 22:00

Четох доста за киселия вкус след ферментация. Шири се мнение, че в такива случаи просто трябва да не се бърза с ваденето от ферментора. Леко по-високите температури при 'посяването' май също водят до странни био аромати :)
Ще пробваш, де. Според мен ме е хванало някакво проклятие за вкисване.

Ферментиращият в момента амбър ще го държа 2 седмици, въпреки S-04 дрождите, за които пише, че са много бързи :D
Аватар
alvinator
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 198
Регистриран на: 28 Яну 2014, 00:06

ПредишнаСледваща

Назад към Помощ за проблеми

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 12 госта

cron