Не е точно проблем, но имам нужда от съвет.
Целта беше много суха и високоалкохолна бира.
6 кг пилзнер малц, озахарявани 1 час с начална температура 66*С и крайна 62*С, след което 25 минути на 72*С.
В началото на промиването екстракт 21*В при съотношение 1:3,67. Изкарани 31 литра на 18*В и изхвърлени в края към 3 литра поради малък обем на съдовете.
След варенето 24 литра на 18*В.
Засяване с 11гр. стартирани Нотингам. Бавно начало, над 24 часа лаг фаза, след което стабилна и равномерна ферментация при температура 15-18*С.
За 10 дни свалиха от 18 на 5,6*В, за две седмици - на 4,6*В.
Ето тук ми е проблемът. След две седмици ферментация 4,6 остатъчен екстракт. Изненадващо висок при условие, че озахаряването беше в долната част на температурния диапазон. Очаквах да свалят повече.
Може би все още върви мнооого бавна ферментация, има малко мехурчета на повърхността и при отварянето за да взема проба усетих СО2... а може и да е просто слой, останал след ферментацията, няма къде да отиде.
Как смятате, дали да чакам още (колко), или да приема, че е приключила? Добавянето на винени дрожди без откаляване от Нотингама дали ще свали още малко (имам предвид ДВ-10, за които се твърди, че имат перфектна автолиза и много изчистен профил, т.е. няма да добавят вкус/аромат). Дори да вкарат аромат, ще отлежава в дъбов чипс, така че ще го маскира в голяма степен.