Гъста утайка след първа ферментация

Моля всички, които постват своя проблем тук да прочетат това http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=29&t=2773&start=20#p6204 и задължително да посочват поне следните параметри : Начален екстракт, тип дрожди, температура на ферментация, краен екстракт, околна температура. И да се опитат максимално точно да опишат параметрите на ситуацията си - количества зърно в кг. , мъст и бира в литри и т.н.

Модератор: Martin

Правила на форума
Моля всички, които постват своя проблем тук да прочетат това http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=29&t=2773&start=20#p6204 и задължително да посочват поне следните параметри : Начален екстракт, тип дрожди, температура на ферментация, краен екстракт, околна температура. И да се опитат максимално точно да опишат параметрите на ситуацията си - количества зърно в кг. , мъст и бира в литри и т.н.

Гъста утайка след първа ферментация

Мнениеот ChinoMoreno » 15 Яну 2016, 20:28

Здравейте,
Варейки поредната бира, тип Светъл ейл със рецепта:
- Озахарявах на 65гр. - 60 мин,
- 72 гр. - 15 мин.
- Варене - 90 мин.
- варене с 3л/кг и промиване с 4 л/кг
- Малц - 5,40 кг светъл малц, 0,3 кг Карапилз, 0,3 кг Карамюних.
- Малък стартер с 11 гр. дрожди Нотингам

Сега за проблема. След като мина ферментацията (5 дни), и разливайки бирата установявам, че на дъното има над 4 литра със много гъста, светло кафява утайка, на вид се доближава на каша. Прилагам снимки.

Моля за съдействие от какво може да се получава в толкова големи количества и как мога да го предотвратя/намаля.

Предварително благодаря!

Поздрави,
Павел
Прикачени файлове
IMG_20160115_185710.jpg
IMG_20160115_185715.jpg
ChinoMoreno
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 60
Регистриран на: 05 Ное 2015, 16:52

Re: Гъста утайка след първа ферментация

Мнениеот nikolay.illov » 15 Яну 2016, 20:52

Ако е 5 дни от заквасването - до бутилирането, това е много кратко време. Изчаквай поне 7. Нотингам би трябвало да залепнат на дъното и да се "сбият" така се избистря бирата, но за това трябва време. И в най добрия случай ще загубиш поне литър в утайка.
Аватар
nikolay.illov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 230
Регистриран на: 19 Окт 2014, 19:17
Местоположение: Костинброд

Re: Гъста утайка след първа ферментация

Мнениеот Martin » 15 Яну 2016, 21:53

На това количество даже 2л и нагоре може да е утайката. Също така при не добро прецеждане на твърди частици, протеини и хмел може и да е толкова. Дай повече информация за хронологията на варката. А и да също може би е трябвало да изчакаш още ден два на хладно да залепне хубаво утайката.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Гъста утайка след първа ферментация

Мнениеот ChinoMoreno » 15 Яну 2016, 22:58

Мерих температурите с електронен и спиртен термометър, бъркайки постоянно бирата, за да не ме подведе температурата. На 78гр. спрях озахаряването и буквално след 5 мин започнах да промивам. Промиването протече около 40-50 мин. Когато изсипах всичките 18 литра вода и малц, доста трудно се бъркаше и прецежда, и затова ми отне толкова много минути. След 90 минутното варене ми направи впечатление, че има доста бели валци, много приличащи на белтъци. Опитах се при преместването във ферментора да отделя максимума от тях, като ползвах винила от лаутертюна, като цедка. Немога да кажа че успях да прецедя всичко на 100%, но имаше сравнително по-малко от тези бели валци. Ако всичко съм направил както трябва, то немога да си обясня защо пак ги има тези валци.
ChinoMoreno
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 60
Регистриран на: 05 Ное 2015, 16:52

Re: Гъста утайка след първа ферментация

Мнениеот bojo » 16 Яну 2016, 00:01

При финалното прецеждане ползвай тензух или торбата за цедене от магазина. След охлаждането изчаквай поне половин час и тогава цеди и мести във ферментатора.
bojo
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 202
Регистриран на: 18 Юни 2014, 17:40

Re: Гъста утайка след първа ферментация

Мнениеот ALL_ON » 16 Яну 2016, 00:02

Колега, не се притеснявай! При всичките ми варки съм използвал именно Нотингам и винаги досега е имало същата утайка като твоята. Прехвърли си бирата в друг съд и от него в бутилки. Нотингам след газирането на бирата и след отлежаването в хладилник образува компактна утайка, а бирата става доволно бистра. Според мен всичко е в реда на нещата.
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Гъста утайка след първа ферментация

Мнениеот knasfas » 16 Яну 2016, 00:55

Може би не съм те разбрал, но ако след варенето директно презеждаш всичко през мрежата от лаутертюна има и по-умен план. Като е охладено бъдещото пиво, утайката е на дъното. Дръпни с маркуч бистрото, и това което остане мини през тензух например. Така ще подобриш нещата със сигурност.
knasfas
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 133
Регистриран на: 20 Сеп 2015, 11:31

Re: Гъста утайка след първа ферментация

Мнениеот dani_94 » 16 Яну 2016, 09:12

А утайката не може ли да се сложи във фризера и при следващата варка да се използва вместо дрожди, но пък ако сега е 2-3 литра, при следващата ще стане 5-6 литра, 8-9 литра и т.н. ??? Или всеки път да се оставя по една бутилка от 2-3 литра ???
dani_94
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 32
Регистриран на: 03 Апр 2014, 13:56

Re: Гъста утайка след първа ферментация

Мнениеот victoryvt » 16 Яну 2016, 12:15

Утайката ти е от недобро финално прецеждане, поради това че си бързал.
Не е болка за умиране - ще имаш по-малко бира в бутилките просто.
За следващия път подобри технологията си в посока :
1. По-добро прецеждане и промиване (за да не влизат в казана прекалено много белтъци).
2. При варката гледай да ври силно (за да ги пресечеш на парцалчета), охлаждай бързо (серпентина, ледена вана и т.н.) за да извършиш добре и т.н. cold break (студени утайки)
3. Не бързай да прехвърляш във ферментора, а изчакай поне час, а може и два - през това време утайките падат на дъното и можеш лесно да изсмучеш с маркуч бистрото над тях (може и с канче)
4. Накрая остава нещо такова , което следва или да се прецеди през тензух (торбата от магазина) или да се прехвърли в малък висок съд и на следващия ден да се отлее само бистрото.
Изображение
Тук има един тънък момент - колкото повече хмел е използван за охмеляването - толкова по-добре се цедят финалните утайки. Не е нужно бирата да е силно горчива - просто да има по-сериозно количество ароматична порция.
Затова и слабоохмелени бири се цедят трудно, да не говорим за пшенични слабоохмелени.

Тия белтъци нямат място във ферментора, защото влошават стабилността на бирата и са перфектна хранителна среда за бактериите, които ще искат да я вкиснат.
Така или иначе, някаква част от тях неизбежно попада там, но нашата задача е да ги минимизираме до степен да не влияят особено.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Гъста утайка след първа ферментация

Мнениеот Martin » 16 Яну 2016, 12:33

Утайката не можеш току така да я сложиш във фризера, при замръзване ледените кристали убиват дрождите. Има си начин и технология за това, но в последствие ще трябва да правиш голям стартер и т.н. Можеш след промиване да я задържиш за около седмица - две във хладилника, някъде из форума трябва да има обяснение как, а ако няма ще напишем.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Следваща

Назад към Помощ за проблеми

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron