Незавършена ферментация

Моля всички, които постват своя проблем тук да прочетат това http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=29&t=2773&start=20#p6204 и задължително да посочват поне следните параметри : Начален екстракт, тип дрожди, температура на ферментация, краен екстракт, околна температура. И да се опитат максимално точно да опишат параметрите на ситуацията си - количества зърно в кг. , мъст и бира в литри и т.н.

Модератор: Martin

Правила на форума
Моля всички, които постват своя проблем тук да прочетат това http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=29&t=2773&start=20#p6204 и задължително да посочват поне следните параметри : Начален екстракт, тип дрожди, температура на ферментация, краен екстракт, околна температура. И да се опитат максимално точно да опишат параметрите на ситуацията си - количества зърно в кг. , мъст и бира в литри и т.н.

Незавършена ферментация

Мнениеот dr_slavov » 06 Окт 2015, 19:39

Малко инфо първо и после въпросите.
21л във ферментора, начален екстракт 17,5Р. Рехидратирани дрожди 11г, US-05. Ферментацията започна нормално при Т 23С. Стори ми се малко висока и свалих ферментора на земята (беше на около 1м височина) + лекото застудяване на времето и ферментацията продължи при Т 20-21С.
От два дни имам почти изравнени нива на водния клапан и стабилно плато 9,5. По рецепта трябваше да падна до 3,5Р.
Наясно съм, че дрождите ми са малко спрямо това количество и екстракт, но според прочетеното във форума и книгата това би трябвало да окаже влияние евентуално на вкус и аромат, но не би трябвало да е проблем за пълното ферментиране на захарите. Алкохолното съдържание при такъв екстракт не е проблем за тези дрожди(по спецификация).
Въпросите ми са:
- Може ли да се направи нещо по въпроса?
- Каква може да е причината за да не го повтарям отново?
- Колко да милярда живи клетки има в един грам продукт? Четох някъде, че при US-05 са 6.
- До колко е важно съотношението милиони клетки/мл./плато. При мен се получава, че ако спазвам съотношение 1 (за силен ейл) трябва да сложа минимум 5 пакетчета по 11г. :shock:

Благодаря!
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 548
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Незавършена ферментация

Мнениеот victoryvt » 07 Окт 2015, 08:21

От 17.5 до 3.5 няма да падне току така ...
По-скоро около 5 ще е края.
Аз едно барли уайн го чаках 6 месеца да свали от 22 до 6%
Най-вероятно са решили да си починат и да се утаят поради рязкото сваляне на температурата. Макар че точно този щам не е от най-флокулиращите, но кой ги знае ...
За ароматния профил на бирата температурата има значение предимно в първите два -три дни, и особено в първия ден на най-голямото сваляне на екстракта, после вече не е важна толкова температурата.
Тъй че за рестарт на ферментацията - стопли ги до 22 да речем и раздрусай добре ферментатора да се вдигне утайката с дрождите нагоре и се надявай да довършат до 5-6% поне.
За под 4 не вярвам ...
И - я кажи на каква темп. озахарява ?
И още - да не би да мериш с рефрактомер 9.5 и да си мислиш че без корекция е вярно ?
(ако рефрактомера показва сега 9.5 , а е започнала от 17.5 то реалната захарност е 4.2 , а алкохолът е 7.2% и ферментацията е завършена успешно)
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Незавършена ферментация

Мнениеот dr_slavov » 07 Окт 2015, 09:38

victoryvt написа:поради рязкото сваляне на температурата.
Не беше толкова рязко. Просто смъкнах ферментора на заемята. А и това се лучи на 6 час от началото на ферментацията. Следващите 3-4 дни всичко си продължи нормално.
И - я кажи на каква темп. озахарява ?
Single infusion в хладилна чанта. Продължителност 45 мин при 66С като на 30 мин разбърках и добавих 1л вряла вода за да не губя температура.
И още - да не би да мериш с рефрактомер
Хидрометър

Нищо не коментира за последните два въпроса ;)
dr_slavov написа:- Колко да милярда живи клетки има в един грам продукт? Четох някъде, че при US-05 са 6.
- До колко е важно съотношението милиони клетки/мл./плато. При мен се получава, че ако спазвам съотношение 1 (за силен ейл) трябва да сложа минимум 5 пакетчета по 11г. :shock:
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 548
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Незавършена ферментация

Мнениеот victoryvt » 07 Окт 2015, 11:33

За последното нищо не мога да коментирам - освен че имам микроскоп и мога да ги броя.
Но аз лично съм заквасвал 100л. с 20гр. Нотингам при 12-13% екстракт.
US-05 са доста бурни, особено при над 20гр. температура.
В твоя случай може би има друга причина да спрат.
Раздрусай и ги накарай да бачкат, ако не падне още екстракта - посей с някакви други, ама ме съмнява че няма да даде резултат.
Провери си и киселинността - ако е много кисела средата - спират. А това може да е признак за заразяване с диви дрожди или с бактерии, но пък ако е така - те щяха да свалят екстракта още много.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Незавършена ферментация

Мнениеот dr_slavov » 07 Окт 2015, 13:19

ОК, ще го направя довечера и ще споделя резултата.

п.п. Всъщност се сетих и още нещо. Водата която използвах беше от тази бебешката. На етикета пише, че част от водата е минала обратна осмоза за да се намали общата минерализация. Може дрождите да са изчерпали минералите и затова да не искат да работят? :eusa-think:
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 548
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Незавършена ферментация

Мнениеот victoryvt » 07 Окт 2015, 14:47

Не е от това ...
Минералите нужни на дрождите са други - азотни съединения предимно.
И се намират в бирената мъст, получена от малц. Могат да са малко ако е имало немалцови добавки - ечемик, царевичен грис и др.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Незавършена ферментация

Мнениеот dr_slavov » 08 Окт 2015, 15:45

След разбъркавнето: Съвсем леко рзминаване на нивата на водния клапан, без балончета. Ще измеря довечера ще измеря и екстракта, но се съмнявам да е мръднал.
Очертава се бутилиране до края на седмицата. Леко ще сладни, но пък добре компенсира по-силната горчивина.
Прикачени файлове
DSC_0544.JPG
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 548
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Незавършена ферментация

Мнениеот victoryvt » 09 Окт 2015, 09:10

Измерването на екстракта е показателя за ферментация - ако спада, значи има ферментация, ако не - значи няма.
А дали не е възможно да нямаш добро херметизиране и затова клапана да не бълбука а само да е изместена водата в едната камерка ?
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Незавършена ферментация

Мнениеот dr_slavov » 17 Окт 2015, 15:28

Направих две разбърквания и оставих тъщата да следи дали има бълбукане. :D Статистикате е 3-4 бълбукания на ден. За едена седмица от (последни пост) екстракта е паднал до 8,5. Продължава да има изместване на водата в клапъна, но вече няма бълбукане.
Да бутилирам ли?

п.п. Относно херметезацията, съда уплътнява перфектно.
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 548
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Незавършена ферментация

Мнениеот dr_slavov » 18 Окт 2015, 11:19

Не издържах и бутилирах. С 4гр захар на литър. Идеята беше ако остатъчната захар в бирата също фермрнтира да не стане прегазировка.
Ще кажа какво се е случило.
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 548
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Следваща

Назад към Помощ за проблеми

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 12 госта

cron