Благодаря за съдействието.
-начална плътност 14%(мерено със захаромер)
-крайна около 2-3%(захаромера е смотан)
-мъст около 40(трябваше да е 50)
-дрожди Нотингам 33 гр.по рецепта, но след като ги вложих, след 20 часа ферментацията беше много слаба и сложих още 30 гр. Фермиол(също доста престоели)
и малко мая.На другият ден ферментацията тръгна и приключи за 3 дни.
-температурата не съм мерил, бидонът е на терасата, значи между 15 и 30
Искам изрично да спомена че тази бира съм я отписал защото зарязах всичките продукти за 5 месеца (на стайна температура), но просто исках да пробвам.Учудващо озахаряването мина перфектно.Прецеждането (със Базука филтър) перфектно, като първите 5-6 литра мъстта беше мътна(обратно за прецеждане) а останалата съвсем бистра.Варенето както си е по рецепта.След това май опетлах конците.Понеже нямам охладител оставих да изстине през ноща.На другият ден местя в бидона, но докато прецеждах ми се изплъзна малко тензуха и влезе малко мътно.В крайна сметка в бидона има някакви големи бели парцали.
В крайна сметка аз ще продължа с експеримента и ще я бутилирам, но така и не разбрах бирата във ферментора ли се избистря, или след бутилиране.