Ферментация с S-04 и странен слой на поврхноста

Моля всички, които постват своя проблем тук да прочетат това http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=29&t=2773&start=20#p6204 и задължително да посочват поне следните параметри : Начален екстракт, тип дрожди, температура на ферментация, краен екстракт, околна температура. И да се опитат максимално точно да опишат параметрите на ситуацията си - количества зърно в кг. , мъст и бира в литри и т.н.

Модератор: Martin

Правила на форума
Моля всички, които постват своя проблем тук да прочетат това http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=29&t=2773&start=20#p6204 и задължително да посочват поне следните параметри : Начален екстракт, тип дрожди, температура на ферментация, краен екстракт, околна температура. И да се опитат максимално точно да опишат параметрите на ситуацията си - количества зърно в кг. , мъст и бира в литри и т.н.

Re: Ферментация с S-04 и странен слой на поврхноста

Мнениеот victoryvt » 08 Юни 2015, 09:43

А вренето как го характеризираш ? Бурно , "с ключ" - или слаба работа ?
Щото и там има вероятност да се сгреши - слабото врене и особено ако се съчетае и с последващо бавно охлаждане дава недобре коагулирали белтъци и от там - мътна пивна мъст, която предполага и проблемна ферментация със склонност към вкисване.
Направи нови снимки от различно растояние и ъгъл , както и от различни етапи на ферментацията и ще помислим по въпроса.
Виж и някой колега с пеха-метър ако нямаш, да измерите киселинността към края на ферментацията.
Или ми прати проба с Еконт.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Ферментация с S-04 и странен слой на поврхноста

Мнениеот Prophy » 08 Юни 2015, 12:42

Май притесненията ми се оказаха излишна параноя :)
Много бързо тръгна ферментацията. В събота беше бурна и въпросният слой се разпадна, а вчера имаше само няколко малки парченца които мисля че вече трябва да са паднали на дъното. Последно погледнах как са нещата към 16:00 вчера и ферментацията беше затихнала. За съжалени едва в сряда ще мога да видя какво е положението и предполагам че всичко ще е приключило.
Ако пак се е образувал слой ще кача снимки все пак. Все повече си мисля че предният път сухите дрожди не са се разпределили правилно.
Колкото до варенето не беше много бурно, но и не беше и слабо.
Prophy
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 38
Регистриран на: 29 Апр 2014, 20:56

Предишна

Назад към Помощ за проблеми

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 7 госта

cron