Помощ за начинаещ

Моля всички, които постват своя проблем тук да прочетат това http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=29&t=2773&start=20#p6204 и задължително да посочват поне следните параметри : Начален екстракт, тип дрожди, температура на ферментация, краен екстракт, околна температура. И да се опитат максимално точно да опишат параметрите на ситуацията си - количества зърно в кг. , мъст и бира в литри и т.н.

Модератор: Martin

Правила на форума
Моля всички, които постват своя проблем тук да прочетат това http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=29&t=2773&start=20#p6204 и задължително да посочват поне следните параметри : Начален екстракт, тип дрожди, температура на ферментация, краен екстракт, околна температура. И да се опитат максимално точно да опишат параметрите на ситуацията си - количества зърно в кг. , мъст и бира в литри и т.н.

Помощ за начинаещ

Мнениеот spanklee » 12 Яну 2015, 18:47

Здравейте , направих опит да прочета голяма част от информацията във форума , особено тази която е свързана с първите стъпки, но не открих отговорите на няколко въпроса, които имам. Извинявам се предварително ако съм ги пропуснал някъде из четенето. Информацията не е малко и се опитвам да синтезирам най-важното за процеса преди да започна с него.
1. Каква е най-добрата температура при която бирата трябва да стои във ферментора след като сме сложили дрождите и на каква температура е най добре да се посеят самите дрожди?
2. Прочетох че за тип ейл температурата за отлежаване една седмица след бутилирането е 18-20 градуса докато за лагер е 10-15 градуса. Проблем ли ще е ако е лагер и отлежава първата седмица на 18-20 градуса?
3. Промиването се прави като се излее за прецеждане озахарената течност НАВЕДНЪЖ или малко по малко? и след като се прецеди се излива и течността за промиване отново НАВЕДНЪЖ или малко по малко?
4. Проблем ли ще е ако източа бирата от ферментора без утайката в друга туба ползвайки помпа или сифон с маркуч , там добавя захарта или захарния сироп в цялото количество и чак след това я изпомпя в бутилките? И трябва ли да разбъркам течността след като съм добавил захарта?

Благодаря предварително!
Поздрави на всички
spanklee
Сам си вари, сам си пие
Сам си вари, сам си пие
 
Мнения: 3
Регистриран на: 12 Яну 2015, 18:02

Re: Помощ за начинаещ

Мнениеот victoryvt » 12 Яну 2015, 21:34

1. Температурата е според типа на дрождите и според желанието на пивоваря да изяви или подтисне определени аромати - по-висока = повече плодови нотки (естери) и феноли, по-ниска = по-чист профил като на лагерни бири. Ако нямаш контрол на температурата - просто не се главоболи толкова. За ейлове 15-24 гр. е добре с горните съображения. За лагери - 12-15 гр.
Засяването с дрожди трябва да е по възможност с такава темп. с каквато ще е ферментацията. Ако ги наръсиш както са сухи трябва да са постояли поне 15-20 мин. на същата темп. , а не да ги извадиш от хладилника и веднага в съда с бирената мъст.
Ако е след рехидратиране - гледа се да няма голяма разлика между водата за рехидратиране и бирената мъст за заквасване (не повече от 5-10гр., по възможност даже да няма разлика)
2. Отлежаването е пак според стила бира - някои искат ниски, други високи темп. Пак казвам, че за начинаещ пивовар това е последното за мислене. Принципът е - колкото по-студено, толкова по-бързо става готова бирата. Но и без нито един ден отлежаване пак ще може да се пие за тест. Лагерна бира ферментира под 15гр., камо ли да отлежава - не, отлежава на около 0гр. ,но в краен случай 5-6 до 10гр. Смисълът е да е студено за да се утаят дрождите, а лагерните ферментират и при 7-8 гр. затова ги утаяваме с под 5гр. Ако ги избичиш на 18 - просто ще си стоят и няма да се утаят. Бирата ще е мътна и няма да е лагер.
3. Промиването има много методи, всякак става стига да се извлече максимум екстракт. А това не може да стане бързо, затова и процесът е най-досаден. Най-често се практикува - източване отдолу, вливане отгоре под формата на душ. Цели се да се влива точно колкото се източва и да се държи леглото от трици с един два пръста течност над него. Повече подробности - в скритата секция :)
Не защото е някаква тайна, а за да не разводняваме форума. А и не е толкова важно. Опитай и сам ще установиш верния метод, който да дава резултати за твоя случай - казан, съдове, обеми, време и т.н.
Има и лесен метод - ровни из нета за batch sparging, малко по-малка ефективност дава - източва се сладката пивна мъст, пълни се маштюна с цялото количество вода, разбърква се и се оставя да се слегне, и се източва всичко до край.
4. Както искаш така направи, но гледай захарта да е разтворена навсякъде и да влезе в еднакво количество от нея в бутилките, иначе ще имаш рзлично газирани бири.

А защо не дойдеш на срещата сега в събота ?
Ще можеш да опиташ от бирите на колегите, да размениш мнения, да се допиташ до опитни пивовари, включително и професионални.
Ей го де е В.Търново :)
Следващата подобна среща ще е националния конкурс за домашна бира през април.
Мястото най-вероятно ще е в София.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Помощ за начинаещ

Мнениеот spanklee » 13 Яну 2015, 12:46

Благодаря за бързия отговор. Ще се опитам да дойда в събота. Къде във Велико Търново ще е срещата?
spanklee
Сам си вари, сам си пие
Сам си вари, сам си пие
 
Мнения: 3
Регистриран на: 12 Яну 2015, 18:02

Re: Помощ за начинаещ

Мнениеот victoryvt » 13 Яну 2015, 14:07

Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Помощ за начинаещ

Мнениеот spanklee » 17 Мар 2015, 13:06

Тази седмица сварих първата бира. По - късно ще добавя няколко снимки. Всичко го направих по инструкциите за начинаещи :) Пиша го отново в този раздел тъй като имах невероятно голям проблем с измерването и поддържането на температурата. Използвах електронен термометър закупен от електронния магазин. При озахаряването ми беше почти невъзможно да поддържам една и съща температура. В единия край на съда температурата беше една , по средата друга , в другия край трета. Когато разбъркам съвсем се променя (което е напълно нормално ) . Използвам газов котлон на който пламъка се регулира перфектно. Как да успея да задържа температурата по-лесно или по-скоро къде да позиционирам термометъра? Трябва ли да бъркам постоянно ?
Освен този проблем(който сигурно ще се окаже основен), всичко мина нормално. Малко неорганизирано , но това е така след като е за първи път. В момента бележките не са при мен така че със снимките ще добавя и пропорциите на материалите, които ползвах. След като прехвърлих течността в ферментора и го запечатах с водна тапа се сетих ,че съм забравил да измеря плътността. Тук е момента да спомена за другия проблем . Прецеждането във ферментора продължи повече от очакването тъй като постоянно ми се запушваше марлята която ползвах. Какъв филтър да ползвам за по лесно и бързо прецеждане? Смених марлята около 10 пъти след като оставаше една каша през която нищо не може да премине :) Човек се учи от грешките си:) Днес е 2ри ден откакто ферментора е на тъмно на 18-19 до 20 градуса. Има около 2 пръста пяна отгоре със мехури (не знам дали е съвсем нормално това). Охладих след като сложих тенджерата във друга по голяма пълна с лед(тъй като имам ледогенератор) и за около 8 мин. стигна до 22 градуса(при охлаждането се получиха някакви парцали в съда). Смятам тази неделя да бутилирам. Според мен ще излязат около 4,5 литра (озахарявах в 3 литра и промивах с 4). При промиването тъй като не се бях подготвил с още един съд се наложи да изсипя всичко заедно за прецеждане(малца с течността от озахаряването и загрятата вода за промиване) .След източване на 2 литра ги върнах отново да се прецедят през зърното :) Това е за което се сещам.
Поздрави на всички
spanklee
Сам си вари, сам си пие
Сам си вари, сам си пие
 
Мнения: 3
Регистриран на: 12 Яну 2015, 18:02

Re: Помощ за начинаещ

Мнениеот victoryvt » 17 Мар 2015, 20:26

Бъркане му е майката.
И след като се достигне някаква темп. на озахаряване се спира нагряването, завива се съда с изолация, даже е добре да се направи някаква постоянна изолация и се чака озахаряването, поразбърква се от време на време и през 15 мин. се проверява температурата. Тя не може да падне с повече от градус за това време.
Ако има нужда се дозагрява за малко и още преди да се усети вдигането на градуса се спира загряването.
Важното е в рамките на тези 15 мин. да нямаголямо движение на температурата.
Аз лично меря след порядъчно разбъркване и то в средата, далеч от стените и дъното.
Относно финалното прецеждане - за пореден път ще кажа - колкото повече хмел има пуснат в казана, толкова по-лесно става.
Освен това трябва да се изчака да се утаят "парцалите" - товаса коагулиралите белтъци от които искаме да се оттървем. Всеки бърза да прецеди и да се оттърве, но греши.
Трябва да се остави всичко така за около час поне да се утаи добре, после само изваждаш бистрото отгоре без да го цедиш, а като стигнеш до мътилката долу вече е останало не повече от 20%, което за 15-20л. варка е 3-4 литра. Вземаш един тензух на 2 ката или торбата от магазина и го сипваш вътре наведнъж. Закачаш го да се прецежда и си гледаш работата. След още 30-тина мин. до час то само се е отцедило и от тебе се иска да изхвърлиш само това в торбата. През това време може да си подготвиш дрождите, даже и да заквасиш първо източеното, а другото да се добави после.
Аз в студеното време даже правя така - заквасвам основното и другото го цедя чак на другия ден, когато вече имаме бурна ферментация. Добавям го понякога и след ден още.
Но когато е топло не става - не чака само :)
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Помощ за начинаещ

Мнениеот Yaskata » 18 Мар 2015, 18:22

Разликата в поддържането на температурата при тенджера с изолация и тенджера без изолация е ОГРОМНА!
Дори и един чаршаф да омотаеш пак ще се усетиш значително подобрение в контрола на температурата. Пази само да не подпалиш изолацията с газта. По време на паузите даже слагам капака, който също можеш да изолираш отгоре. Термометъра го дръж извън тенджерата, когато не мериш с него - влиза влага вътре.
Аватар
Yaskata
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 311
Регистриран на: 01 Ное 2014, 18:37
Местоположение: София


Назад към Помощ за проблеми

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 госта

cron