Проблем с отчитане на алкохолното съдържание

Моля всички, които постват своя проблем тук да прочетат това http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=29&t=2773&start=20#p6204 и задължително да посочват поне следните параметри : Начален екстракт, тип дрожди, температура на ферментация, краен екстракт, околна температура. И да се опитат максимално точно да опишат параметрите на ситуацията си - количества зърно в кг. , мъст и бира в литри и т.н.

Модератор: Martin

Правила на форума
Моля всички, които постват своя проблем тук да прочетат това http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=29&t=2773&start=20#p6204 и задължително да посочват поне следните параметри : Начален екстракт, тип дрожди, температура на ферментация, краен екстракт, околна температура. И да се опитат максимално точно да опишат параметрите на ситуацията си - количества зърно в кг. , мъст и бира в литри и т.н.

Проблем с отчитане на алкохолното съдържание

Мнениеот garmin » 20 Ное 2013, 20:30

Привет,
от скоро започнах да варя бира и имам проблем, който не мога да разбера дали е заради моята неопитност, или някъде другаде.
Първата варка ми се получи много добре, даже биричката ми се газира :) Тогава все още нямах спиртомер. Като отворих първата бутилка реших да проверя алкохолното съдържание с един руски спиртомер (0-96%) При температура на течността 20 градуса, спиртомерът отчете съдържание под 0, а съм сигурен, че не е така. Биричката си беше супер и я изпихме. Предположих, че проблемът е в това, че бирата се е газирала и това пречи на спиртомера.
При втората варка реших да използвам друг спиртомер (Български 0-60%), като този път опитах да измеря съдържанието на алкохол след края на ферментацията, преди бутилирането. И двата спиртомера показаха алкохолно съдържание под 0, при температура на течността 20 градуса. Сигурен съм, че и в двата случая имаше ферментация като по учебник.
Някой може ли да помогне със съвет?
garmin
Сам си вари, сам си пие
Сам си вари, сам си пие
 
Мнения: 4
Регистриран на: 20 Ное 2013, 20:14

Re: Проблем с отчитане на алкохолното съдържание

Мнениеот cervesa » 20 Ное 2013, 21:58

Алкохолно съдържание под 25/30* в домашни условия ,е невъзможно да се измери,особено с т.нар.битови спиртомери.Такова измерване се прави с уред наречен ебулиометър ,в лабораторни условия,самия уред всеки може да си гизакупи,ако има излишни 1500/2000 лв.
Отчитането на алкохолното съдаржение на домашната (и не само) бира ,става чрез изчисляване на началната и крайна плътност(след ферментацията).Ако измерваме в *Брикс или Плато формулата е ABV(алкохол по обем)= (B1-B2)*0.51,където В1 е начлната плътност ,В2 крайна плътност ,напр .(12* -3*)*0.51=4.59%ABV,ако работим с хидрометър,т.е.с относителна плътност,то ABV=(OG-FG)*131 или в примера (1.048-1.012)*131=4,71,приема се че втората формула е по-точна,затова някои източници препоръчват в първата коефициентът 0,51 да се замени с 0.52.
Наздраве до 30.11.да се запознаем и да опитаме и от твоята бира.
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Проблем с отчитане на алкохолното съдържание

Мнениеот victoryvt » 22 Ное 2013, 12:27

Алкохол в бира, вино и други продукти на ферментацията със спиртомери и всякакви -мери които са на принципа на мерене на плътност не може да се осъществи по следната причина :

В тези напитки освен алкохол и вода има и много други вещества с плътност - над тази на водата (плътността на алкохола е по-ниска от тази на водата).
При това положение всякакъв ареометър (каквото е правилното наименование на уредите мерещи плътност) би показал невярно показание защото той мери плътност - я тя се получава от смесването на няколко компонента :
1. Вода - плътност 1-ца
2. Алкохол - плътност под 1-цата
3. Остатъчни захари и декстрини (за бирата) - плътност над 1-цата
5. Киселини (винена, ябълчена,млечна и др. в зависимост от напитката) - плътност над 1-цата
6. Екстракт от багрилна материя - плътност над 1-цата
7. Пектини и др. (вино) - доста над 1-цата.
--------------------------------------------------
Като дръпнем чертата - се оказва че дадената напитка има плътност да речем равна на тази на водата :) тогава тя вода ли е ?
Ами не е - може да е бира, може да е леко вино и т.н.
Силните червени вина мерени с алкохол-метър (спиртомер) показват около 5% алкохол, а всъщност имат 14%.

Същото важи и за вино или бира мерени със захаромер по време на ферментацията :
Плътността все още е над тази на водата , но е далеч по-ниска от тази, която би била ако го нямаше алкохолът (който е с плътност под тази на водата).
Затова и тогава захаромерът лъже - показва 3% захари, а те реално са 5%.
Затова и при добре завършила алкохолна ферментация на вино от грозде с начална захарност 24% - захаромерът показва обикновено 2% под 0-та !

Много захаромери (хидрометри) имат и скала за потенциален алкохол, но тя е за виноматериали тръгнали да ферментират от 24% захарност и спрели да речем на 0% - тогава по скалата за потенциалния алкохол определяме че той е да речем 11.5%
Там може да се прави следната проверка :
Бирата тръгва да ферментира от 12% Брикс/Плато -> по скалата за алкохола виждаме числото 6, записваме го, след края на ферментацията на бирата отчитаме по захаромера 3% -> срещу тях по скалата за алкохола виждаме числото 1.
От 6 вадим 1 и се получава алкохол в бирата 5% , което е много грубо, що годе вярно.

Относно формулата - аз съм приел за верен коефициента 0.54 :
(начална захарност Брикс/Плато - крайна захарност)*0.54 = алкохол в бирата в обемни проценти.
Или за бира започнала от 12% Плато и спряла на 3% Плато - (каквито са повечето случаи с ейлове с дрожди Нотингам, Safale S04 )
имаме (12-3)*0.54=9*0.54=4.86
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Проблем с отчитане на алкохолното съдържание

Мнениеот garmin » 23 Ное 2013, 15:33

Благодаря много за изчерпателните отговори! Сега нещата ми изглеждат доста по-логични :)
garmin
Сам си вари, сам си пие
Сам си вари, сам си пие
 
Мнения: 4
Регистриран на: 20 Ное 2013, 20:14


Назад към Помощ за проблеми

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

cron