Дрождите BRY-97 са аналогични на US-05 , но са много бавни. После наваксват обаче.
Аз съм направил с тях няколко стотин литра бира миналата и по-миналата година.
Даже ги предпочитам пред US-05 защото го няма оня мирис на мая, когато температурата е над 20гр.
За да няма съмнения в дрождите - винаги съм препоръчвал да се прави следното :
1. Още щом заври пивната мъст при варката - източвам малко от нея, добавям вода, за да падне екстракта до 7-8% и охлаждам на водна баня до 30 гр.
2. В така подготвения разтвор поръсвам дрождите и изчаквам да се намокрят 10-20 мин. След това разбърквам и вливам сместта в някаква бутилка с леко поставена капачка без да е плътно завита.
3. През това време варката си тече, идва време за охлаждане, чакане, прехвърляне на бистрата пивна мъст, аериране и т.н. (т.е. минават поне 3 часа)
4. Дрождите в бутилката са се активирали и са готови за вливане във ферментатора. Може д се помирише и как ще изглежда ферментиращата после бира.
Ако няма активност в бутилката - изчаквам докато се появи.
Ако не се появи до още няколко часа - обявявам дрождите за умрели и търся други.
Досега обаче такъв случай от сухи дрожди не съм имал.
Освен това, винаги може да се завиши дозата ако ти се виждат слабо активни, стига да имаш под ръка от същите.
Друсането на бутилката с министартера също допринася за по-бързо активиране.
Правил съм и следното за варка 100л при налични 1-2 пакетчета дрожди :
1. Гореописания министартер вече е шупнал и е бурно развит.
2. Вместо да го излея в целия обем 100л в бидона за ферментация - правя така : В бидона прехвърлям само 10-20л. от варилния съд.
3. Заквасвам тези 10 или 20л. със целия стартер и ги оставям така в полупразния бидон до сутринта (8-10 часа)
4. Прехвърлям и останалите 80 л. в бидона при вече ферментиращите 10-20л.
5. Ферментацията в целия обем тръгва още на другия ден.