За газировка правя следното:
- Претеглям желаното количество захар(в моя случай 6 гр/л за 20л или 120 гр) и го изсипвам в една мензурка(дезинфекцирана).
- Заварявам вода в кана за гореща вода и като изключи каната наливам вода в мензурката, докато обемът достигне 200 мл. Разбърквам с дезинфекцирана лъжица до пълно разтваряне.
- В съд със студена вода от чешмата поставям дезинфекцирана порцеланова купичка и изливам мензурката вътре за да се охлади захарният сироп.
- Покривам купичката с дезинфекцирана чинийка.
- С дезинфекцирана спринцовка от 20 мл тегля от сиропа(след което отново покривам с чинийката) и дозирам по 5 мл в бутилка от 500 мл, а ако бутилката е с различен обем дозирам според обема - 3,5 мл за 330мл бутилка и 4 мл за 400мл бутилка.
Надяваме се по-опитните колеги да одобрят метода ми на работа!
Ето и малко инфо от един мой пост:
byber написа:....... Бутилиране: в края на седмия ден. 100 гр захар в мензурка допълнена до 200 мл с преварена вода. Добавяне на 5 мл захарен сироп в бутилка 0.5л. Крайният резултат беше 15,5 л бутилирана бира.
След 6 дни газировка реших да пробвам бирата, тъй като конторлната ПВЦ бутилка се беше вдървила яко. Бирата беше доста бистра, но все оше не достатъчно газирана. Ароматът страхотен, вкусът също. Малко по-горчивичка ми идва, но иначе е супер. Сега чакам още 2-3 дни и прибирам в хладилника за отлежаване....
.....Относно бирите. В крайна сметка първата остана с по-слаба газировка, затова реших, втората да бутилирам с 6 гр/л захар.
Така и направих. Снощи 4 дни след бутилирането реших да я пробвам. Мдаааа. Газировката е значително по-добра. Не знам обаче, дали това ще е крайното положение или има още захар за доизяждане от дрождите. Мисля да чакам до събота и да я прибирам в хладилника. По отношение на вкуса и аромата втората е с по-слабо изразен хмелов аромат и вкус(заради по-слабото охмеляване спрямо предходната), по-малко горчива. Доста ми допадна. Смея да твърдя, че съм доволен от себе си и постигнатите резултати. Засега.
А ето и
линк към тема, която съм пуснал и откъдето съм взел цитатите. Ако имаш време и желание можеш да прочетеш.