Прекалено много утайка

Моля всички, които постват своя проблем тук да прочетат това http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=29&t=2773&start=20#p6204 и задължително да посочват поне следните параметри : Начален екстракт, тип дрожди, температура на ферментация, краен екстракт, околна температура. И да се опитат максимално точно да опишат параметрите на ситуацията си - количества зърно в кг. , мъст и бира в литри и т.н.

Модератор: Martin

Правила на форума
Моля всички, които постват своя проблем тук да прочетат това http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=29&t=2773&start=20#p6204 и задължително да посочват поне следните параметри : Начален екстракт, тип дрожди, температура на ферментация, краен екстракт, околна температура. И да се опитат максимално точно да опишат параметрите на ситуацията си - количества зърно в кг. , мъст и бира в литри и т.н.

Прекалено много утайка

Мнениеот Bra1nSicK » 15 Авг 2016, 20:17

Здравейте,

Вече 3 пъти правим бира с 2-ма приятели. Смея да твърдя, че първия път беше най-зле, вторият беше най-добре, а третият път е прилично. Доволни сме от резултатите, до сега всеки път сме правили грешки и ги знаем. Но имаме един проблем, който така и не може да разберем от къде идва. При бутилирането слагаме захар във всяка една бутилка по отделно и накрая резултата е прекалено много утайка. Като оставим бирите легнали и утайката се лепи от шишето, което е грозно и създава лошо впечатление ако искам да дам на приятел/познат. Всеки път я прецеждаме през няколко слоя тензух преди преливането в бутилките и не мога да разбера защо така се случва.

Прилагам снимка от последната партида. Т.к. няма как да държа всички бири изправение някои от тях стоят легнали в хладилника и се стига до това:

13989566_10205734461480954_1710816066_n.jpg


Естествено след това ги изправям и тях, стоят няколко часа и утайката отива на дъното, след което си сипвам от бирата без нея и всичко е ок, но не е много готино за други хора. Къде може да ни е грешката ? Това се случва и при вай бира и при нормален пилс. Примера от снимакта е 70/30 ечемичен/пшеничен малц.
Bra1nSicK
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 20
Регистриран на: 29 Мар 2016, 10:51

Re: Прекалено много утайка

Мнениеот ALL_ON » 15 Авг 2016, 20:53

От предоставената от теб снимка не може да се добие представа за утайката, защото обикновено бутилките се държат в изправено състояние (ако имаш снимка на бутилка с утайката в изправено състояние по-добре да качиш нея). Въпреки това смея да твърдя, че утайката ти е в рамките на нормалното ниво. Всяка бира, която не е филтрирана притежава утайка, някои повече, други по-малко. Утайката сама по себе си никак не е лоша, дори бих казал, че си има свой "чар", така да го наречем. Определено е трудно всички бутилки да се държат изправени, но както си споменал, тези, които са легнали, след това ги изправяте и всичко си идва на мястото. Ако все пак държиш да нямаш утайка, помисли за вариант да филтрираш съвсем бирата след ферментация и да я газираш принудително с въглероден диоксид. Така няма да имаш никаква утайка, но ще се наложи да инвестираш в допълнително оборудване. Повечето ейлови дрожди имат добра седименция, което им позволява да залепнат здраво за дъното на бутилката и при наливане не попадат в чашата. Ти споменаваш, че една от Вашите бири е била Wit бира, което означава, че би трябвало да сте използвали дрожди за такъв вид бира. Ако е така, би трябвало да знаеш, че такива бири се пият заедно с утайката, тоест при тях утайката е желан елемент, който внася допълнителен вкусов и визуален елемент в налятата бира. Общо взето ми се струва, че всичко е наред и няма от какво да се притеснявате, просто когато подарявате бири на свои приятели, обяснете им, че утайката е напълно естествена и е ефект, а не дефект на бирата ;)
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Прекалено много утайка

Мнениеот Martin » 16 Авг 2016, 09:16

Нормално е при бутилкова газировка да има утайка. Това са дрождите които са газирали бирата. Тъй като не сте ги мерили с точност, са повече от необходимите. Начин да ги намалите е да избистрите бирата преди бутилиране със студ и/или желатин и да се надявате че вътре са останали достатъчно дрожди за газировка (обикновено е така) и утайката ще е по малко, но пак ще я има. Както каза колегата, добро бистрене и филтрация и газиране със СО2 ще премахне този момент.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Прекалено много утайка

Мнениеот victoryvt » 16 Авг 2016, 09:46

Не казвате какви са дрождите.
Ако са за пшенични бири то те не залепват много добре и правят бирата мътна. Което и им е целта.
Ако ползвате дрожди от щамовете - Нотингам, S-04, US-05 - нещата са малко по-различни.
То е ясно че ще има утайка - защото правите бутилкова газировка. Но поне ще е компактна и залепнала на дъното на бутилката.
И ако не я друсате много, няма да се вдигне.
Естествено, няма как да налеете последните няколко милилитра бира без да я размътите, но в общи линии ще приемливо бистра бирата.
Ако искате да няма утайка - газирайте принудително, но за целта ще трябват инвестиции в бутилка ЦО2, редуцир вентил, кегове , пълначка с противоналягане и т.н.
Евентуално може и само бутилка ЦО2, редуцир и капачка Бороро от магазина : http://beer-bg.com/index.php?main_page= ... cts_id=284
Като преди бутилирането и надуването на бутилката сте утаили добре бирата със студ или бистрители.
Така в бутилките (от ПЕТ-материал) няма да има утайка от дрожди, а газировката зависи само от налягането, температурата и времето за задържане.

И все пак, 90% от домашните пивовари газират с дрожди и захари в бутилките и не се тревожат за 1-2 мм. утайка на дъното.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Прекалено много утайка

Мнениеот Bra1nSicK » 16 Авг 2016, 12:21

Благодаря за отговорите.
Конкретно бирата от снимката е правена с Safbrew WB-06, т.к. е пшенична. Иначе и при пилс бирите с дрожди нотингам се получава горе-долу същото нещо.
Реално в изправено състояние утайката на дъното не е повече от 2-3 мм, което е малко повече от количеството при бирите от магазина. Иначе бирата си е супер и няма проблеми с вкуса :)
Bra1nSicK
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 20
Регистриран на: 29 Мар 2016, 10:51

Re: Прекалено много утайка

Мнениеот mxkolev » 31 Мар 2017, 10:39

При мен също се получава повече утайка. Бирата е на 5 дни след варене. Нормално ли е количеството утайка?
Изображение
mxkolev
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 8
Регистриран на: 19 Сеп 2016, 11:50

Re: Прекалено много утайка

Мнениеот Dave Lombardo » 31 Мар 2017, 11:56

mxkolev написа:При мен също се получава повече утайка. Бирата е на 5 дни след варене. Нормално ли е количеството утайка?
Изображение

На 5 дни след варене бирата би трябвало да е все още във ферментатора...
DRUNK BEFORE DISHONORED!
Аватар
Dave Lombardo
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 183
Регистриран на: 19 Фев 2016, 14:16
Местоположение: Варна

Re: Прекалено много утайка

Мнениеот mxkolev » 31 Мар 2017, 12:27

Това са ми ферментаторите :)
mxkolev
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 8
Регистриран на: 19 Сеп 2016, 11:50

Re: Прекалено много утайка

Мнениеот Dave Lombardo » 31 Мар 2017, 12:44

Да, извинявай, не ми зарежда снимката на този компютър.
И какво те притеснява?
Според мен изглежда повече от перфектно!
Това долу са полегналите след якото хрупане дрожди, хмелови частици, може би и някое друго белтъче, което се е докопало до ферментатора.
Но отгоре си е чудно!
Още два дни, прехвърляй в друг съд бистрото, добавяй захар за газировка и бутилирай
DRUNK BEFORE DISHONORED!
Аватар
Dave Lombardo
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 183
Регистриран на: 19 Фев 2016, 14:16
Местоположение: Варна

Re: Прекалено много утайка

Мнениеот ultrashock » 31 Мар 2017, 13:31

Съвсем нормално е да има утайка, както във ферментатора, така и в бутилките. При мен е умерена, но последния път на Вайса в бутилките имаше 3-4 мм утайка. Притеснявах се, че всичко влиза в чашата, но ако поседи 2-3 дни в хладилник и залепват, отгоре се избистря, та чак трябва да я разклатя за да се размъти. Бутилките задължително трябва да седят прави преди консумация поне няколко часа, а като цяло е добре винаги да са изправени. Точно поради тази причина пуснах тема за избор на хладилник, защото в този в кухнята само на горния ред се побира.
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София


Назад към Помощ за проблеми

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 госта

cron