Здравейте,
Вече 3 пъти правим бира с 2-ма приятели. Смея да твърдя, че първия път беше най-зле, вторият беше най-добре, а третият път е прилично. Доволни сме от резултатите, до сега всеки път сме правили грешки и ги знаем. Но имаме един проблем, който така и не може да разберем от къде идва. При бутилирането слагаме захар във всяка една бутилка по отделно и накрая резултата е прекалено много утайка. Като оставим бирите легнали и утайката се лепи от шишето, което е грозно и създава лошо впечатление ако искам да дам на приятел/познат. Всеки път я прецеждаме през няколко слоя тензух преди преливането в бутилките и не мога да разбера защо така се случва.
Прилагам снимка от последната партида. Т.к. няма как да държа всички бири изправение някои от тях стоят легнали в хладилника и се стига до това:
Естествено след това ги изправям и тях, стоят няколко часа и утайката отива на дъното, след което си сипвам от бирата без нея и всичко е ок, но не е много готино за други хора. Къде може да ни е грешката ? Това се случва и при вай бира и при нормален пилс. Примера от снимакта е 70/30 ечемичен/пшеничен малц.