Страница 1 от 1

Мой вариант на Triple C

МнениеПубликувано на: 11 Дек 2015, 21:30
от Dejmos
Похвалих тази бира в темата "Какво опитваме" и казах, че искам да я копирам.
Мисля, че се доближих много. Това е рецептата ми:
Изображение

Някои забележки и пояснения.
1. Ароматът е много близък до оригинала. Вкусът на хмела е по-слаб. Ароматните дози трябва да се завишат, като Сентениъл да е повече от Цитра. Сухото охмеляване може да си остане.
2. Използвах софийска вода. Както знаете, е много мека. Според някои колеги, за по-силен аромат трябва малко по-твърда вода, с повече калциеви йони.
3. Врялата вода за втория и третия страйк не беше достатъчна да вдигне температурата до търсената стойност. Или калкулаторът бърка, или температурните ми загуби са по-големи от очакваното.
4. Бирата много се хареса на всички опитали я. Дори с по-слаб аромат от оригинала. Завишавайте ароматната доза, само ако държите на много наситен аромат.

Re: Мой вариант на Triple C

МнениеПубликувано на: 11 Дек 2015, 22:12
от Martin
За водата би ти помогнал малко гипс. На моите 20л варки на IPA, 3гр гипс на цялата варка прави доста разлика при хмела.
Иначе това ще е страхотна бира. Не съм я пил, а за копие като гледам ще удря по бюджета с тези хмелове...

Re: Мой вариант на Triple C

МнениеПубликувано на: 12 Дек 2015, 23:55
от Dejmos
Да, с тези хмелове не можем да я наречем бюджетна рецепта..., но оригиналът е към 4лв за половин литър (или пък беше 330мл?)

Какъв гипс се ползва? Обикновен строителен, или има някакъв за хранителни цели?

Re: Мой вариант на Triple C

МнениеПубликувано на: 14 Дек 2015, 11:46
от Martin
Чист гипс CaSO4. Да не е някоя шпакловка със разни добавки, ами чист гипс.

Re: Мой вариант на Triple C

МнениеПубликувано на: 15 Дек 2015, 21:25
от vsd
Продават гипс, или по-точно калциев сулфат във фирми за лабораторни уреди и реактиви. Най-добре да си вземете такъв, чистотата е гарантирана.

Re: Мой вариант на Triple C

МнениеПубликувано на: 28 Дек 2015, 02:00
от knasfas
Бирата я намерих за около 4.20лв за бутилка 330 милилитра. Днес купих по една за мен и брат ми и дадох на цялата къща да опитат. Не я бях опитвал преди това, но на мен много ми хареса вкуса и аромата й. С удоволствие бих опитал да сваря нещо подобно и най-вероятно ще опитам тази рецепта :D
Иначе в оригинала аромата на моменти е толкова силен, че малко бие и на радлерите и подобните неща излезли на скоро на нашият пазар. Едва ли ще се хареса на всички, но на мен много ми допадна и с удоволствие бих опитал : ;)