Мерцен / Октоберфест
Публикувано на: 11 Мар 2014, 18:49
Тъй като планирам да варя такава бира, реших да ровна малко в чуждите форуми да видя каква е разликата между двете, коя ще си избера аз и какво въобще е Мерцен и Октоберфест стила.
Който има виждания по въпроса нека също се включи в дискусията.
1. Мерцен на немски е - март - месецът в който се вари тази бира. Това е така, защото някога не е имало хладилни инсталации и се е налагало бира да се вари най-късно до март месец (за разлика от май-бок, който означава месеца в който се пие).
2. Бирата тогава е отлежавала цяло лято в хладни изби и примитивни хладилници, охлаждани с лед от севера. Това дълго отлежаване я прави с много характерен вкус и именно затова тя се е пиела в големи количества чак на Октоберфест (който всъщност започва в края на септември).
Характерен за стила е силно изразения малцов вкус , който идва по две направления - поради широкото участие на малцове от типа мюних и виена , и също така и поради традиционния метод за озахаряване чрез декокция.
Ето едни конкретни насоки от един американски домашен пивовар с голям опит в техните форуми (Кайзер) :
Мерцен : 75% пилс малц, 10% мюних, 5% карамюних , хмелът да се внесе само веднъж за 60 мин.
Октоберфест : 80% пилс малц, 20% Мюних, хмелът на два пъти - 90 мин. и 20мин.
Айде утре пак ще допродължа разследването ...
Който има виждания по въпроса нека също се включи в дискусията.
1. Мерцен на немски е - март - месецът в който се вари тази бира. Това е така, защото някога не е имало хладилни инсталации и се е налагало бира да се вари най-късно до март месец (за разлика от май-бок, който означава месеца в който се пие).
2. Бирата тогава е отлежавала цяло лято в хладни изби и примитивни хладилници, охлаждани с лед от севера. Това дълго отлежаване я прави с много характерен вкус и именно затова тя се е пиела в големи количества чак на Октоберфест (който всъщност започва в края на септември).
Характерен за стила е силно изразения малцов вкус , който идва по две направления - поради широкото участие на малцове от типа мюних и виена , и също така и поради традиционния метод за озахаряване чрез декокция.
Ето едни конкретни насоки от един американски домашен пивовар с голям опит в техните форуми (Кайзер) :
Мерцен : 75% пилс малц, 10% мюних, 5% карамюних , хмелът да се внесе само веднъж за 60 мин.
Октоберфест : 80% пилс малц, 20% Мюних, хмелът на два пъти - 90 мин. и 20мин.
Айде утре пак ще допродължа разследването ...