90л. амбър ейл по технология BIAB
Публикувано на: 04 Май 2013, 19:36
Времето на малолитражните варки свърши за мен.
Реших да тествам 100 литров казан в който варя ракия,но е от емайл и си е една голяма тенджера по същество.
Понеже преди време правих за него вътрешен кош от неръждавейка раздупчен отдолу с цел да варя материал за ракия с джибрите, сега се оказва удачен за варене на бира по метода BIAB - Brew In A Bag - варене в торба.
Идеята е да се ползва коша за прецеждане чрез повдигането му нагоре с макара или лебедка или с двама яки помощници.
Наложи се да си ушия още една торба от мрежа за мухи :
За заквасването си подготвих стартер от предния ден от 10 л. светла бира в пика си на ферментация.
Ето и материалите :
1. Светъл малц БГ - 12кг.
2. Карамюних - 3кг.
3. Вода 45л. за озахаряване и 60 за промиване.
4. Хмел Northern Brewer - 100гр, Фугълс - 100гр.
5. Дрожди Нотингам в стартер 10л.
6. Ирландски мъх и млечна киселина.
Схемата на озахаряване беше предвидена една, но се проточи и стана реално такава :
Размесване при 38-40 гр. и бавно покачване до 52 и още по-бавно до 60 и от там максимално бързо до 66.
45 мин. на 66 и после средно скоростно до 72 , кратка пауза и вдигане до 78.
През това време си подготвих 40 л. вода за промиване в малкия казан с бързовар 2квата за 1 час, и веднага след началото на прецеждането - още 2 пъти по 10 л. в кофи.
С помощта на лебедка за 15лв. вдигнах лесно коша с майша, прецеждането мина учудащо бързо, макар и не много качествено.
Накрая вдигнах коша над казана и го поставих върху две дървета.
Вренето го направих в два съда - големия казан на газ и малкия казан на ток с бързовар.
За охлаждане си бях приготвил нова серпентина от 10м. медна тръба фи 10мм.
Заредих 120л-ов бидон до 2/3 и на 12-тия час вече ферментираше здраво. На 36-тия беше на 4% , а на 48-мия практически беше изферментирано всичко.
Пехато на 36-тия час е 4.58
Реших да тествам 100 литров казан в който варя ракия,но е от емайл и си е една голяма тенджера по същество.
Понеже преди време правих за него вътрешен кош от неръждавейка раздупчен отдолу с цел да варя материал за ракия с джибрите, сега се оказва удачен за варене на бира по метода BIAB - Brew In A Bag - варене в торба.
Идеята е да се ползва коша за прецеждане чрез повдигането му нагоре с макара или лебедка или с двама яки помощници.
Наложи се да си ушия още една торба от мрежа за мухи :
За заквасването си подготвих стартер от предния ден от 10 л. светла бира в пика си на ферментация.
Ето и материалите :
1. Светъл малц БГ - 12кг.
2. Карамюних - 3кг.
3. Вода 45л. за озахаряване и 60 за промиване.
4. Хмел Northern Brewer - 100гр, Фугълс - 100гр.
5. Дрожди Нотингам в стартер 10л.
6. Ирландски мъх и млечна киселина.
Схемата на озахаряване беше предвидена една, но се проточи и стана реално такава :
Размесване при 38-40 гр. и бавно покачване до 52 и още по-бавно до 60 и от там максимално бързо до 66.
45 мин. на 66 и после средно скоростно до 72 , кратка пауза и вдигане до 78.
През това време си подготвих 40 л. вода за промиване в малкия казан с бързовар 2квата за 1 час, и веднага след началото на прецеждането - още 2 пъти по 10 л. в кофи.
С помощта на лебедка за 15лв. вдигнах лесно коша с майша, прецеждането мина учудащо бързо, макар и не много качествено.
Накрая вдигнах коша над казана и го поставих върху две дървета.
Вренето го направих в два съда - големия казан на газ и малкия казан на ток с бързовар.
За охлаждане си бях приготвил нова серпентина от 10м. медна тръба фи 10мм.
Заредих 120л-ов бидон до 2/3 и на 12-тия час вече ферментираше здраво. На 36-тия беше на 4% , а на 48-мия практически беше изферментирано всичко.
Пехато на 36-тия час е 4.58