Светла бира с подкиселяване на майша и ирландски мъх
Публикувано на: 01 Апр 2013, 21:30
Понеже вече имам млечна киселина и ирландски мъх, реших да ги пробвам.
Та идеята е именно за светла бира - пък дали ще е лагер (особено Пилзнер) или ейл - важното е че човек винаги има желание да е по-бистра.
Ето ми и материалите :
1. Светъл малц БГ - 2.2кг.
2. Карамюних 0.1 кг. (само за аромат и леко подсилване на цвета)
3. 7.5 л. вода за озахаряване, към която екстремно добавих 500мл. студена по време на паузата 72 гр. защото малко я прескочих.
4. 10л. вода за промиване.
5. Една бирена капачка млечна киселина.
6. На върха на чаена лъжичка ирландски мъх.
7. Дрожди Нотингам - освен ако не ме ухапе кучето да ги сменя с лагерни.
8. 28гр. Халертау в началото и 28гр. в края.
Сега прецеждам ...
Та, ето как протече озахаряването :
1. Смесване на 40 гр. и след 5 мин в мерене на пеха - качване до 52-55 и там държане 20 мин.
2. Първоначално след смесването пеха-то беше около 5.8-5.9.
3. Добавих млечната киселина ей така на око - една капачка бирена. Разбърках и измерих пак - пеха-то беше вече около 5.2 и малко отгоре.
4. След протеиновата пауза качих бързо до 66гр. за главното озахаряване и след 45 мин. измерих пак пеха - тоя път показа 5.4. Йодната проба обаче беше леко в кафевия сектор. (Това е нормално, тъй като ниското пеха благоприятства бета амилазата за сметка на алфата)
5. Качих бързо на 72 (подминах, но ливнах 0.5л. студена вода за корекция), след 15 мин. измерих пеха 5.2 и йодната проба беше редовна.
6. Промиването върви гладко, скоростта е добра, а има и запас, но не искам да прибързвам за да имам накрая бистра бира.
7. В края на варенето ще добавя ирландския мъх и ще докладвам.
Айде сега наздраве с по една домашна ....
(аз не че нямам бира, ама ми се пие домашна ракия)
Та идеята е именно за светла бира - пък дали ще е лагер (особено Пилзнер) или ейл - важното е че човек винаги има желание да е по-бистра.
Ето ми и материалите :
1. Светъл малц БГ - 2.2кг.
2. Карамюних 0.1 кг. (само за аромат и леко подсилване на цвета)
3. 7.5 л. вода за озахаряване, към която екстремно добавих 500мл. студена по време на паузата 72 гр. защото малко я прескочих.
4. 10л. вода за промиване.
5. Една бирена капачка млечна киселина.
6. На върха на чаена лъжичка ирландски мъх.
7. Дрожди Нотингам - освен ако не ме ухапе кучето да ги сменя с лагерни.
8. 28гр. Халертау в началото и 28гр. в края.
Сега прецеждам ...
Та, ето как протече озахаряването :
1. Смесване на 40 гр. и след 5 мин в мерене на пеха - качване до 52-55 и там държане 20 мин.
2. Първоначално след смесването пеха-то беше около 5.8-5.9.
3. Добавих млечната киселина ей така на око - една капачка бирена. Разбърках и измерих пак - пеха-то беше вече около 5.2 и малко отгоре.
4. След протеиновата пауза качих бързо до 66гр. за главното озахаряване и след 45 мин. измерих пак пеха - тоя път показа 5.4. Йодната проба обаче беше леко в кафевия сектор. (Това е нормално, тъй като ниското пеха благоприятства бета амилазата за сметка на алфата)
5. Качих бързо на 72 (подминах, но ливнах 0.5л. студена вода за корекция), след 15 мин. измерих пеха 5.2 и йодната проба беше редовна.
6. Промиването върви гладко, скоростта е добра, а има и запас, но не искам да прибързвам за да имам накрая бистра бира.
7. В края на варенето ще добавя ирландския мъх и ще докладвам.
Айде сега наздраве с по една домашна ....
(аз не че нямам бира, ама ми се пие домашна ракия)