Страница 1 от 9
Stout
Публикувано на:
03 Мар 2013, 12:28
от vsd
Здравейте, искам да си направя тъмна биричка и знам че със сигурност няколко човека във форума са пробвали стаут. Ще посъветвате ли за рецепта, която да става с наличните за нас малцове. Искам да получа по-млечна, кремообразна, ароматна и плътна бира. Ако сте пили Гинес екстра стаут и Гинес драфт, да прилича много малко на екстра стаута и доста повече на драфта, само че по-плътен от него. То вкус е трудно да се опише, но предполагам, че ще разберете какво има предвид.
Re: Stout
Публикувано на:
03 Мар 2013, 14:23
от victoryvt
http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=17&t=2476&sid=8c07b93dfeb849e91e2c6c07b928e46bАз бих пробвал с Нотингам дрожди, при мен поне свалиха от 21% до 6 за 4 дена, а до 5.1 за 3 седмици общо.
За мен стаута е :
50% светъл малц, 30-40%карамюних , 10-20%карафа
Озхаряване на 65-66 за сух стаут, и на 66-67 до 68 за сладък стаут.
Охмеляване с Нъгет, каскейд, перла.
Сухо охмеляване с перла.
Но нещо напоследък търся по-пивки бири, след два тежки и плътни варианта (Барли-уайн с 21% екстракт, стаут с 19% който още не е бутилиран) ми се пие нещо светло до амбър леко и пивко.
Иначе барлиуайна цепи мрака - но не става заутоляване на жажда
Още по-малко за изтрезняване
Re: Stout
Публикувано на:
03 Мар 2013, 15:27
от cervesa
Ето ти решение с налични материали.Следвай указанията на Ферментис.Пробвал съм го 3-4 пъти,с малки вариации.Получава се много добре.
Наздраве!
Re: Stout
Публикувано на:
04 Мар 2013, 08:06
от vsd
Мерси, ще пробвам. Предполагам, че черния малц няма да е проблем да го пропусна.
Re: Stout
Публикувано на:
04 Мар 2013, 09:16
от cervesa
Е ,като го пропуснеш ще получиш всичко друго, но не и стаут;)
Re: Stout
Публикувано на:
04 Мар 2013, 09:22
от vsd
Само с карафа няма ли да стане, мислех че черния малц се слага предимно за цвят и изгорен, препечен вкус.
Re: Stout
Публикувано на:
04 Мар 2013, 09:59
от victoryvt
Карафа Е черен малц.
А прекаляването с него води до нежелани кафени вкусове.
Хубавото му е че е направен от ечемик на който са махнати люспите и после е малцован и печен. Иначе печен ечемик лесно се прави , но остава един вкус на прегоряло заради изгарянето на люспите.
Re: Stout
Публикувано на:
04 Мар 2013, 10:07
от vsd
Да, ясно, изпаднал съм в някаква голяма заблуда
Мислех че карафа е името на Вайерман за шоколадов малц, но изобщо не е така.
Re: Stout
Публикувано на:
05 Апр 2013, 13:56
от vsd
Току що приключих с приготвянето на бирата. Сега дали е стаут или портър или нещо друго не знам, надявам се да е добро на вкус. Карамюних не съм използвал защото изобщо не ми харесва вкуса му. Реших да го заменя с cara-amber. Целта е 20 литра бира, в кофата за ферментиране се получиха около 22, но ще има и утайки.
4 кг пилзнер малц
0,25 кг cara-amber
0,25 кг munich 2
0,25 кг carafa 2
0,10 кг carapils
Варене 60 мин
20гр. нъгет при 60мин
10 гр каскейд при 40 мин
Дрожди safale US-04
Re: Stout
Публикувано на:
06 Апр 2013, 08:36
от vsd
Четох доста и така и не видях някъде да има ясна разлика между портър и стаут. В повечето резепти, в стаута има препечен ечемик, а в портъра няма. На друго място пише, че стаута е по-силен портър. И в двете много често слагат смачкани овес или ечемик. Това което съм направил аз, май по-прилича на рецептите за портър отколкото стаут.