Bock
Публикувано на: 10 Фев 2013, 16:08
И пак е неделя и пак е време за бира. Този път реших да се пробвам да направя бира, която като стил ми допада най-много, а именно Bock. Стилът се характеризира с плътно тяло, висок екстракт, съответно висок % алкохол, силен малцов аромат, карамел, шоколад и всякакви сладости , ниско охмеляване и тъмно кафяв цвят
Малцовете, които използвах са:
светъл малц-600гр
Мюнхенски - 3000гр
Карамюних тип 2-560гр
Карафа тип 2- 50гр
вода за озахаряване - 12,5л
за промиване- 13л ( следващия път мисля да е 12л)
Майшуване:
смесване при 50 градуса,(белтъчната пауза е пропуснах, заради Мюнхенския малц, който е модифициран и позволява това предвид голямото му количество) 30мин пауза при 67-68 градуса, 15мин пауза при 72-73 градуса
След майшуването прецеждането ми беше песен с новата ми с-ма с няколко неръждаеми диска на разстояние 2см един от друг, раздупчени и допълнени с мрежа с око 0,8мм.
Плътността която излезе преди след озахаряването
което го отчитам около 1,077 или 18,63 брикс
Варенето беше 90мин, на 15 мин след завирането добавих хмел Халертау по 1гр/л
Плътността след варене и охлаждане показа
1,066 или 16,11 брикс, с което хващам долната граница на бока, но все пак съм вътре
Плътността може би щеше да е по-висока, ако не се бях заблял и бях усетил по-рано, че маркуча към серпентината за охлаждане капе обилно и то в бирата, ама нейсе.
Мъстта е охладена до около 12-13 градуса и са посяти дрожди Saflager S-S23 , които са долно ферментиращи. Температурата на ферментация ще бъде около 9-10градуса.
Следва...
Малцовете, които използвах са:
светъл малц-600гр
Мюнхенски - 3000гр
Карамюних тип 2-560гр
Карафа тип 2- 50гр
вода за озахаряване - 12,5л
за промиване- 13л ( следващия път мисля да е 12л)
Майшуване:
смесване при 50 градуса,(белтъчната пауза е пропуснах, заради Мюнхенския малц, който е модифициран и позволява това предвид голямото му количество) 30мин пауза при 67-68 градуса, 15мин пауза при 72-73 градуса
След майшуването прецеждането ми беше песен с новата ми с-ма с няколко неръждаеми диска на разстояние 2см един от друг, раздупчени и допълнени с мрежа с око 0,8мм.
Плътността която излезе преди след озахаряването
което го отчитам около 1,077 или 18,63 брикс
Варенето беше 90мин, на 15 мин след завирането добавих хмел Халертау по 1гр/л
Плътността след варене и охлаждане показа
1,066 или 16,11 брикс, с което хващам долната граница на бока, но все пак съм вътре
Плътността може би щеше да е по-висока, ако не се бях заблял и бях усетил по-рано, че маркуча към серпентината за охлаждане капе обилно и то в бирата, ама нейсе.
Мъстта е охладена до около 12-13 градуса и са посяти дрожди Saflager S-S23 , които са долно ферментиращи. Температурата на ферментация ще бъде около 9-10градуса.
Следва...