Stout

Съдържа заключени теми с проверени и дали добри резултати рецепти за домашна бира, както и свободно достъпни теми в които потребителите да предлагат за одобрение свои или открити от някъде рецепти.

Модератор: Martin

Re: Stout

Мнениеот vsd » 28 Авг 2014, 21:27

Еее, чак да го рекламирам, доста силно казано :) Просто това ми е една от любимите чаши в момента и харесвам да си пия от нея. Идеалното й е че побира половин литър бира и има място за още стотина мл пяна и можеш спокойно да изсипеш цяла бутилка в нея без да остава.

Лично за мен е все тая дали на чашата има лого или не и дали човека пие домашна или купена бира. Важното е любовта към бирата и тя да носи удоволствие, другото няма значение ;)
vsd
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 229
Регистриран на: 03 Яну 2013, 11:30

Re: Stout

Мнениеот cervesa » 28 Авг 2014, 22:20

Дали пием в брандирана или не, чаша не е проблем-обикновено брандираните ни кефят повече защото голямата пивоварна е инвестирала в уникална чаша:),идеята е повече за да не се ползват брандирани бутилки-не дай си боже поради някакви контаминации или грешка на домашния пивовар,някой пострада и се разшуми в пресата ,че някой пил бира на загорка,каменица .. а се окаже ,че е домашна.Ще има голям отпор от големите пивоварни срещу домашното пиваоеарство.
Защото,вярвай ми,поне по отношение на хигиена и контрол ,при тях всичко е на световно ниво-не коментираме рецептите и бирата която предлагат :mrgreen:
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Stout

Мнениеот vsd » 28 Авг 2014, 22:30

Да, за бутилките съм съгласен, най-малкото изглеждат по-добре с махнати етикети и не е коректно да се използва брандирана бутилка а съдържанието да й е друго. А за хигиентата, сигурен съм че спазват много добра хигиена, само не знам защо бирата им е такъв уникален боклук. Говоря за българските пивоварни. На моменти се чудя как успяват да направят толкова лоша бира.
vsd
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 229
Регистриран на: 03 Яну 2013, 11:30

Re: Stout

Мнениеот cervesa » 28 Авг 2014, 22:32

А има и по-лоша по света!!!!! :angry-screaming:
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Stout

Мнениеот SDS » 03 Апр 2015, 08:59

Първата ми тъмна бира :D
stout 2015.jpg

stout 2015..jpg
SDS
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 279
Регистриран на: 09 Ное 2013, 18:11
Местоположение: гр. Сливен

Re: Stout

Мнениеот cervesa » 03 Апр 2015, 20:02

На вид е перфектна!
Записвай се за 25-ти!
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Stout

Мнениеот SDS » 04 Апр 2015, 10:16

Дали ще дойда не знам все още, но със сигурност ще изпратя 2 вида бира Dry Stout и Bohemian Pilsner :D
SDS
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 279
Регистриран на: 09 Ное 2013, 18:11
Местоположение: гр. Сливен

Re: Stout

Мнениеот knasfas » 26 Дек 2015, 00:26

Здравейте и весели празници!!!
Реших утре да варя ирландски стаут в новият 30 литров казан, който дядо коледа ми донесе :text-thankyoublue:
Ще използвам рецептата дадена като примерна в книжката, издадена от АДПБ, а именно:
Пейл - 70%
Карамюних - 20%
Карафа- 10%
Английски хмел Чалънджър
Английски ароматичен хмел Голдинг
Safale S-04
Чудя се, дали да не опитам да сътворя нещо като стартер, но най-вероятно просто ще ги хидратирам и няма да се мъча да ги мъча :D
knasfas
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 133
Регистриран на: 20 Сеп 2015, 11:31

Re: Stout

Мнениеот st_jivko » 26 Дек 2015, 11:11

Обърни внимание точно на това-адекватен стартер или обилно засяване с
достатъчно количество дрожди.Обикновенно за силните бири количеството
живи клетки в единица обем е необходимо да е 2-3 пъти по-голямо от
нормалното.
Най-добре използвай таблиците от специализираните сайтове.
Аватар
st_jivko
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 324
Регистриран на: 01 Мар 2015, 15:02
Местоположение: гр.Ямбол

Re: Stout

Мнениеот knasfas » 26 Дек 2015, 11:43

Благодаря за съвета. В случая обаче в дадената рецепта са заложени очаквани параметри от 12P, 4,8%ABV, 30-45IBU, и в този ред на мисли си мисля, че дозата от 11,5гр дрожди би трябвало да е достатъчна за 22-23 литра, които би трябвало да отидат във ферментатора.
knasfas
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 133
Регистриран на: 20 Сеп 2015, 11:31

ПредишнаСледваща

Назад към Проверени рецепти за домашна бира

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

cron