Съдържа заключени теми с проверени и дали добри резултати рецепти за домашна бира, както и свободно достъпни теми в които потребителите да предлагат за одобрение свои или открити от някъде рецепти.
Последната амбърка - точена от кега на две седмици след старта на ферментацията ! Голям кеф ! И на малките дадохме да опитат. Голямата горчивина леко се замазва от малцовия вкус. Пяната е добра, след като поспадне се задържа на слой от около 2 мм. и така си стои дълго.
Дрожди US05 в стартер на 24 часа въртян с магнитна бъркалка (stirplate) (магнитная мешалка) :
Не съм снимал моята, защото изглежда точно по тоя начин (почти) - стар вентилатор от комп. захранване, парче неодимов магнит от стар хард диск, адаптер 9 волта за суич (имам такива един тон останали от ланаджийската дейност) А над това слагам директно кофата със стартера на която дъното е финосано да няма пъпка в средата (с фина шкурка) И вътре в нея - 4-5см част от пирон, или счупено свредло или някаква ос от нещо - важното е да е стманено и магнитно. Облечено е в термосвиваем шлаух, за да не въздейства на материала.
Благодарение на постоянното въртене на парчето метал в кофата - се получава водовъртеж и дрождите не могат да полегнат в суспензия на дъното. Освен това се подобрява аерирането и изхвърлянето на ЦО2. Всичко това спомага за по-доброто деление на клетките в стартера и в резултат за 24 часа имаме до 4-5 пъти повече клетки отколкото сме засели в началото. Моят стартер в случая беше от малцов екстракт и вода - кипнати и охладени до 30 гр.
В събота следобед проведох варката, в събота вечерта (около 20ч.) засях бирената мъст със стартера (който беше слязал от 10% Плато на 1.5% за 24 часа), а в неделя в 10 ч. сутринта вече ферментацията беше в ход.
Малко ТТ данни : 1. Начален екстракт 13.5% 2. Пеха на мъстта по време на озахаряването - 5.4 (без подкиселяване) 3. Пивоварна вода - престояла водопроводна. Пеха - 7.3 (водопроводната при мен е с пеха 7.4) 4. Практическа екстрактивност : 74.6% ! (Прекалено фино смилане на малца, но и много тегаво прецеждане и промиване - 2 часа и горница) 5. Температура на ферментация - 24 гр. (подгряване с нагревател за аквариум, тъй като околната е 15гр.)
Днес сутринта (36 часа след заквасването) - 5.5% екстракт и ферментацията отива към стихване. Предполагам че утре ще е към края си. Очаквана крайна плътност - 2.5 - 3% Плато. Очакван алкохол - 5.5 %
Цветът засега е точно амбър, но малко в по-кафяво-червената гама. Ще го видим след края и избистрянето.
А, мисля да я кръстя - Four HoPseMen - лека заигравка заради 4-те хмела и 4-те малца. А ето за кои Four Horsemen става дума иначе :
60 Часа след заквасването - рефрактомера показва 6.5% , което превърнато е 2.0% екстракт. Предполагаем алкохол - 6.0 - 6.2% ! По всички признаци ферментацията е приключила - отгоре е останала кафява люспеста пяна, не се очаква повече падане на екстракта. Довечера ще местя за отлежаване в друг бидон.