Аз на температурна корекция не разчитам
Ползвам пеха-метър от 30лв. и го тествам всеки път в комерсиална бира дали дава 4.5
Меренето го правя след охлаждане на пробата на водна баня - гледам да е поне на 25гр. слязла преди да топна пеха метъра.
Сега като отида до гаража ще репортна пак, но вчера на 13гр. ферментиращата бира (мерцен) даде точно 4.4 пеха, а екстракта вече беше тръгнал да слиза надолу - 9.5% с голям хидрометър и 11% показание на рефрактомера (от 13 начален екстракт)
на 13гр. ако е 4.4, значи на около 20 ще покаже 4.5
Но нека свърши ферментацията.
Сега дрождеви клетки при засяването не липсваха и като гледам темпа на ферментиране - ще свърши рекордно бързо, но за съжаление няма да е в оптималната температура. Тъй като вече иска охлаждане за да слезе под 13гр., а аз не разполагам засега с такова.
Към 13ч. днес :
температура в бидона 14.5гр.
екстракт 6%
пеха - 4.2 но при 13гр. температура.
видимо ферментацията е в разгара си. На вкус бирата все още сладни, диацетил не усещам, както и неприсъщи миризми.
За утре очаквам да е към залязване и в събота ще топля за диацетилна пауза, а може и да не се наложи.
При тия високи за лагер температури ще трябва бързо да се оттървам от утайката.