Последна версия, която се очертава да е най-добра :
110л. като 100 е главната, а 10 е стартерът за заквасване, който съм подготвил от предишния ден чрез миниварка в кухнята - съдържа озахарен, прецеден, варен 1 час и филтриран малцов екстракт от 1.5кг. пейл ейл малц с плътност 10.5% Плато, дрожди SAFALE US05 - 7-8гр.
1. Пейл ейл малц Вайерман - 15кг.
2. Карапилс Вайерман 1.5кг.
3. Мюних Вайерман 1кг.
4. Пушен малц Вайерман 0.5кг.
5. Хмел Цитра - 100гр. и малко Каскейд стар, който внесох още при прецеждането, но едва ли нещо е повлиял.
Процедура:
Загряване на 65л. вода на 70гр., смесване с малца и пауза на 65гр. 30 мин. (+ 20ml. млечна киселина)
Плавно загряване до 72гр. в продължение на още 30 мин.
Пауза на 72 гр. 10 мин.
Плавно загряване до 78гр. и подготовка на още 70л. вода.
Промиване и едновременно сгряване на основното количество.
Варене в два казана - 100 и 40 л.
Хмелов график :
1. 60гр. Цитра за 90 мин.
2. 20гр. Цитра за последните 30 мин.
3. 20 гр. Цитра за последните 15 мин.
Карагенан една лъжица за двата казана.
Охлаждане 1 час. до 20гр.
Филтриране през двоен тензух.
Заквасване с целия стартер.
Резултат - 110л. американски пейл ейл с начална плътност 12.5% Плато. Очаквана крайна плътност - 2% Плато, очакван алкохол - 10.5*0.54= 5.67% ABV.
В началото пеха - 5.5, в края ще го търсим да е около 4.5 и малко отдолу.
Ефективност на процеса:
Общо малц - 19.5кг.
От него изваден екстракт - 110*0.125=13.75 кг.
13.75/19.5=0.71
или 71% екстрактивност !
При теоретична за този малц около 80 - се получава brewhouse efficiency 71/80=88.9%
Обаче ако се вземат пред вид точните стойности на екстракта от различните видове малц - се ползва този калкулатор :
http://www.brewersfriend.com/brewhouse-efficiency/Айде, който желае да ми изчисли ИБУ-то като ползва калкулатор от същия сайт. (много полезен сайт - запомнете го.)
Черпя от тази същата като стане еднократно колкото може да изпие позналият